Лекарите ще издават рецепти и чрез ново мобилно приложение

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев

© Георги Кожухаров

Министърът на здравеопазването д-р Асен МеджидиевЕлектронни "бели рецепти" ще се издават от мобилен телефон или таблет чрез мобилното приложение е-Rх, когато лекарят няма възможност да направи това на компютър с медицински софтуер. Това обяви здравният министър Асен Меджидиев, цитиран от БТА, на съвместна пресконференция с министъра на електронното управление Георги Тодоров в Министерството на електронното управление.


Целта на приложението е подобряването на услугата за пациентите, посочи Меджидиев. Той каза, че изписването на бялата рецепта ще става бързо и от всяка една точка на страната. Това ще е възможно и за системата на Спешната помощ, каза още здравният министър. Тази рецепта веднага попада в електронното здравно досие, уточни още той.


Важно условие за ползването на приложението е лекарят да бъде активен член на Българския лекарски съюз, каза Ивайло Стойчев от "Информационно обслужване".
Подробни инструкции за използването на приложението ще бъде достъпна на сайта his.bg.


Иновации и при ТЕЛК решенията


"Предстои до края на май да улесним изключително много издаването на експертиза за ТЕЛК", заяви още здравният министър Меджидиев.


Той анонсира тотална реформа на ТЕЛК системата, която цели избягването на корупционните практики и забавянето до минимум на издаването на решенията,


Между 7 и 10 дни експертизата ще трябва да бъде издадена и върната обратно към "Информационно обслужване" и Националната здравноосигурителна каса за определяне на средствата на пациента, посочи министърът. По думите му от средата на май тази система ще започне да функционира.


С последната актуализация на модулите на Националната здравна информационна система вече е възможно медицинското направление на ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към регионалната картотека на медицинската експертиза или към лекарска консултативна комисия, заяви заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова. В подготвеното от личния лекар направление се отразява и необходимостта от отпускане на помощни средства, приспособления, изделия и др.

Това ще спести на пациентите необходимостта физически да посетят регионалната картотека за подаване на документи за освидетелстване, каза тя. Ивкова посочи, че до този момент са издадени общо 266 089 електронни направления от общопрактикуващи лекари за ТЕЛК.

Не отпада задължението на пациента първоначално да отиде при лекуващия си лекар за съответния преглед и изготвяне на необходимите документи, каза министърът на електронното управление Георги Тодоров.


Той информира, че издаването на електронни протоколи за предписани лекарствени продукти, плащани от Националната здравна осигурителна каса, ще започне от 1 април. Тези електронни протоколи заместват използваните до момента хартиени такива за скъпоструващи медикаменти, които се заверяват от Районната здравноосигурителна каса, посочи още Тодоров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK