Противоречия между касата и аптеките застрашават изпълнението на рецептите от април

Противоречия между касата и аптеките застрашават изпълнението на рецептите от април

© Надежда Чипева, КапиталКогато аптека не разполага с предписано лекарство, магистър-фармацевтът е длъжен да го осигури в срок до 24 часа. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Позицията на НЗОК е по повод днешното съобщение от Българския фармацевтичен съюз (БФС), в което се посочва, че заради нови предложения на НЗОК е възможно от 1 април да бъде затруднен достъпът на пациентите до напълно или частично платени от НЗОК лекарства, съобщава БТА.


От съсловната организация искат аптеките да имат възможност да отпускат по-малко количество от предписаните от лекаря медикаменти, тъй като е възможно аптеката да не разполага с необходимото количество медикаменти или пациентът да не пожелае да купи цялото му изписано количество.


От НЗОК посочиха, че задължението за осигуряване на липсващ медикамент в срок до 24 часа е нормативен текст от Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствените продукти, както и част от индивидуалните договори с аптеките.
При отпускане в аптеката на предписаните от лекаря лекарствени продукти е необходимо да се спазва лекарското предписание от гледна точка, както на вида, така и на общото количество на назначената терапия, тъй като само така ще се гарантира провеждане на назначената терапевтична схема в пълния й вид и обем, допълниха от НЗОК.


"Капитал" съобщи и че по време на неуспешни за момента преговори между касата и фармацевтите касата е настояла, когато дадена аптека не разполага с всички медикаменти, изписани на един пациент и плащани от нея, то пациентът да търси друга, в която ги има всичките. Същото става и когато от един от медикаментите е наличен, но в по-малка доза. Ако текстът бъде наложен от здравната каса, пациентите ще трябва да обикалят аптеките, докато намерят някъде всички медикаменти накуп, посочва изданието.

Според условията за договор на касата с аптеките, договорът изтича на 31 март и няма опция да бъде удължен автоматично. Това означава, че ако до тогава не се договорят, аптеките няма да имат основания да продават лекарства, платени от НЗОК.
Фармацевти апелираха за здрав разум в репортаж на Би Ти Ви. Те посочват, че с тези изисквания касата вменява задължения за пациентите, с което аптеките не могат да се съгласят. Дават пример със страдащи от хипертония, които през летните месеци не се нуждаят от изписваните им през останалата част на годината количества медикаменти и предпочитат да купят по-малко.


От фармацевтичния съюз посочиха по-рано днес, че друг проблем за тях е настояването на касата да задължи търговците на дребно с лекарствени продукти да подават верификационни данни и към нея, след като същите данни вече са й предоставени от Българската организация за верификация на лекарствата.


Според касата чрез въвеждането на този контрол ще се постигне проследимост при отпускането на лекарствените продукти до пациента, като се гарантира произхода им и че те са отпуснати на конкретен пациент. По този начин ще се предотвратят евентуални злоупотреби при отпускането и заплащането на лекарствените продукти, допълниха от НЗОК, цитирани от БТА.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK