Лекарският съюз смята, че фармацевтите всяват паника, предлага обществени аптеки

д-р Иван Маджаров, председател на лекарския съюз

© Цветелина Белутова, Капитал

д-р Иван Маджаров, председател на лекарския съюзВъзползвайки се от монополното си положение, Българският фармацевтичен съюз всява паника сред обществото. Това твърди в своя позиция Българският лекарски съюз. Тя е по повод съобщение от вчера на фармацевтите, в което се посочва, че заради нови предложения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е възможно от 1 април да бъде затруднен достъпът на пациентите до напълно или частично платени от касата лекарства.


От организацията на фармацевтите искат аптеките да имат възможност да отпускат по-малко количество от предписаните от лекаря медикаменти, тъй като е възможно аптеката да не разполага с необходимото количество или пациентът да не пожелае да купи цялото му изписано количество.


Договорът на касата с аптеките изтича на 31 март и няма опция да бъде удължен автоматично. Това означава, че ако дотогава двете страни не се договорят, аптеките няма да имат основания да продават лекарства, платени от НЗОК.
Според лекарския съюз зад позицията на фармацевтите прозира нежелание да бъде осъществен ефективен контрол при отпускането на медикаменти, покривани от НЗОК.


"Въпросът за т.нар. желание на пациента, се решава единствено и само в кабинета на лекаря. Там се обсъжда терапията на пациента, там е мястото, където той изразява своята воля, своето съгласие или несъгласие с назначеното лечение. Впоследствие, в аптеката, магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от лекаря. Желанието на Българския фармацевтичен съюз да се позволи отпускането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта лекарства по Каса, може да компрометира лечебния процес", посочват от лекарския съюз.


Акцентират и върху това, че фармацевтичните услуги са едни от малкото прехвърлени изцяло в частния сектор. Задават въпроса не е ли редно да бъде помислено за необходимостта от създаването на обществени аптеки - общински или държавни.


Акцентирайки върху журналистически разследвания от последните седмици, разкрили недобри практики в страната, свързани с отпускането на верифицирани или неверифицирани медикаменти, достигнали без рецепта до пациенти в Западна Европа, от лекарският съюз коментират, че подкрепят усилията и на Министерство на здравеопазването, и на НЗОК, за прекратяване на тези практики.


"Апелираме за завишен контрол от страна на всички държавни институции за спазване на задължението за верификация на медикаментите, заплащани изцяло или частично от НЗОК. Задължително е въвеждането на контрол по отпускане и заплащане на лекарствените продукти, чрез подаване от страна на аптеката на верификационните кодове в Националната здравно-информационна система. Така ще се гарантира проследимостта при отпускането на лекарства до конкретния пациент и ще се предотвратят евентуални злоупотреби", коментират от съюза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK