Здравната каса и фармацевтите вървят към временно решение за отпускане на лекарства

Здравната каса и фармацевтите вървят към временно решение за отпускане на лекарства

© Лили ТоушекНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския фармацевтичен съюз (БФС) вървят в посока да намерят временно решение, за да не останат пациентите без достъп до платени от касата лекарства след 1 април, съобщава "Медиапул".


Действащият договор между двете страни изтича в края на месеца, а съсловната организация на фармацевтите отказа да подпише новия заради несъгласие с две предложения на фонда за отпускането на лекарства. Първото е свързано със задължението аптеките да изпълняват изцяло рецептата или изобщо да не я изпълняват. Второто е изискването аптеките да подават информация за верификацията на лекарствата към НЗОК. Според Касата тези механизми са необходими за придържането на пациентите към лечение и за целите на контрола, но фармацевтите ги оспорват.


Предложението за решение дойде във вторник вечерта от НЗОК.
"За да бъде гарантиран достъпът на здравоосигурените лица до лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които НЗОК заплаща напълно или частично, представителите на НЗОК , които следва да изготвят и съгласуват реда за сключване на индивидуални договори с аптеките, изпратиха предложение до Българския фармацевтичен съюз за удължаване на срока на действащия договор до 31.05.2023 г.", съобщиха от касата.


В сряда управителният съвет на фармацевтичния съюз се събра и излезе с решение, че е склонен да подпише анекс, но само за още месец - до 30 април. Фармацевтите настояват успоредно с това да бъдат подписани и вече договорените между БФС и НЗОК нови условия за подобряване на контрола при предписването и отпускането на лекарствени продукти, за които двете организации вече са постигнали единодушие. Предложението на фармацевтичния съюз е новите условия да влязат в сила след изтичане срока на действие на анекса - 1 май.


"Считаме това предложение за разумно, тъй като по този начин гарантираме, че от 01.04.2023 г. достъпът на здравноосигурените лица до лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, няма да бъде преустановен, както и че договореният ред за упражняване на контрол ще започне да функционира в сроковете, договорени в новите условия", посочват от организацията на фармацевтите. Фармацевтичният съюз настоява за въвеждането на договорените автоматизирани контроли при предписване и отпускане на лекарствени продукти, със срок за техническа реализация не по-късно от 1 юли.


Фармацевтите настояват двата документа да се подпишат едновременно- анексът за удължаване на съществуващия договор, както и новите условия и ред за отпускането на лекарствени продукти.


Те продължават да са твърдо против спуснатите в последния момент от НЗОК спорни предложения:


"Също така, като лоялен договорен партньор, какъвто винаги сме били на НЗОК, считаме за необходимо своевременно да ви уведомим, че по спорните текстове, касаещи достъпа на пациентите до лекарствени продукти и въвеждането на задължение на търговците на дребно с лекарствени продукти да подават повторно верификационни данни към НЗОК, срещу което се противопоставяме, Български фармацевтичен съюз няма да промени позицията си независимо от периода на действие на анекса. По тези предложения сме изразили становището си, като оставаме отворени да продължим дискусията в посока, която ще удовлетвори и двете страни", се казва в позицията на БФС.


Вчера в спора се включи и Българският лекарски съюз, който предложи да се помисли за създаването на обществени аптеки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK