Здравната каса и фармацевтите осигуриха безплатните лекарства до октомври

Здравната каса и фармацевтите осигуриха безплатните лекарства до октомври

© Лили ТоушекНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) и фармацевтичният съюз подписаха анекс към договора за отпусканите от Касата лекарства, който ще е в сила до края на септември. Това съобщи председателят на фармацевтичния съюз Димитър Маринов след среща с ръководството на НЗОК.


"Подписахме анекс до края на септември. В него се предвижда въвеждане на контроли, които подобряват превантивния контрол. Тези контроли ще бъдат създадени до 1 юли, до 1 септември ще се тестват и на практика тръгват оттогава. Това ще облекчи многократно работата и на лекари, и на фармацевти, и ще намали главоболието на пациентите с излишно разкарване за корекция на рецепти", обясни Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.


Добави, че по този начин лекарят много трудно ще може да сбърка диагноза, да предпише по-рано лекарствата, да предпише повече лекарства и всичко, което се контролира по административен път от НЗОК.
Така пациентите ще продължат да получават лекарствата си по Здравна каса без затруднения. Действащият договор между двете страни изтича днес, а съсловната организация на фармацевтите отказва да подпише новия заради несъгласие с две предложения на фонда за отпускането на лекарства. Първото е свързано със задължението аптеките да изпълняват изцяло рецептата или изобщо да не я изпълняват. Второто е изискването аптеките да подават информация за верификацията на лекарствата към НЗОК. Според Касата тези механизми са необходими за придържането на пациентите към лечение и за целите на контрола, но фармацевтите ги оспорват.


По-рано днес председателят на надзорния съвет на НЗОК Момчил Мавров съобщи, че в анекса ще залегнат нови условия, без да уточнява какви са те. По думите му предложението на Касата аптеките да отпускат всички предписани лекарства или въобще да изпълняват рецептата няма да влезе в сила от утре.


Във вторник (28 март) Здравната каса изпрати предложение до фармацевтите договорът да бъде удължен с два месеца - до 31 май. В сряда управителният съвет на фармацевтичния съюз се събра и излезе с решение, че е склонен да подпише анекс, но само за още месец - до 30 април. Фармацевтите настояваха успоредно с това да бъдат подписани и вече договорените между БФС и НЗОК нови условия за подобряване на контрола при предписването и отпускането на лекарствени продукти, за които двете организации вече са постигнали единодушие.


В спора се включи и Българският лекарски съюз, който предложи да се помисли за създаването на обществени аптеки.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK