Правителството направи още една крачка към изграждането на национална детска болница

Правителството направи още една крачка към изграждането на национална детска болница

© Надежда Чипева, КапиталПодробният устройствен план за бъдещата детска болница е одобрен, съобщи на пресконференция регионалният министър Иван Шишков. Той говори в министерството на здравеопазването заедно с ресорния министър Асен Меджидиев.


Служебният кабинет избра през ноември 2022 г. парцел в столичния кв. "Горна баня" в близост до Специализираната болница по ортопедия "Проф. Бойчо Бойчев" за строеж на болницата. Тогава Шишков обяви, че очаква устройственият план да бъде одобрен за месец и половина - два. По думите на регионалния министър проблем е било наличието на два частни имота в парцела, но вече е постигнато споразумение със собствениците за замяната им със свободни в съседство, за да се окрупни теренът за болницата.


В нея се очаква да има около 25 клинични структури, сред които всички специализирани, съществуващи понастоящем. Ще бъдат изградени хотел за родители, търговска част, подземен паркинг.
"Този е терен е на добро място чисто климатично. В близост има минерална вода, има озеленяване в част от терена. Няма да има компромиси, ще се построи чисто нова сграда по всички съвременни методи", посочи Иван Шишков.

Министрите очакват до края на тази година да има готово задание, след което да бъде пусната поръчка за проектирането на лечебното заведение. Следва обявяване на поръчка за строителство и реализацията му. Меджидиев заяви, че се надява бъдещо редовно правителство да представи проекта преди началото на строителството.


В началото на май Европейската инвестиционна банка и "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД (държавна фирма с предмет на дейност изграждане и пускане на болницата) подписаха договор за техническа помощ. В рамките на договора ще бъде разработен и представен безвъзмездно анализ на педиатричните грижи в България. Тази дейност ще бъде изпълнена в следващите шест месеца. Получените данни и заключения ще послужат за окончателно изготвяне на структура и капацитет на Националната детска болница.


"Държавата се включва с участие в новоизграждащата се детска болница в Бургас, като по този начин се затваря цикълът на майчино и детско здравеопазване чрез изграждането на болницата в Бургас, изграждането на болница в София, както и детски комплекс към болница "Св. Георги" - Пловдив", каза още Меджидиев.


Историята на детската болница


Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета през 2004 г. През 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2018 г. ГЕРБ предлага болница "Лозенец" да стане педиатрия, но идеята се отхвърля, а през 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус на територията на "Александровска", чийто груб строеж е "замразен" с десетилетия. През 2020 г. е сключен договор с изпълнител - консорциумът "Детско здраве" начело със строителната компания "Главболгарстрой", който обаче предвижда реконструкция на съществуващия строеж, а не неговото събаряне.


След продължило с месеци недоволство на граждански организации, лекари и архитекти през 2020 г. бившият премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне "на чисто". Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев съобщи, че независимо от новите условия болницата ще се строи в рамките на вече сключения договор. През тази година служебният екип на Министерството на здравеопазването намери основание за прекратяване на договора в изразена позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че е недопустимо изработването на подробен устройствен план
за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж.


На 5 юли 2021 г. здравното ведомство изиска от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, на което през 2020 г. беше прехвърлена отговорността за строежа на детската болница, в едномесечен срок да прекрати договора с консорциума "Детско здраве". В края на юли обаче изпълнителният директор на строителната компания "Главболгарстрой" Мая Пенчева заяви пред "Дневник", че консорциумът не е уведомен за прекратяването на договора с МЗ. Впоследствие стана известно, че държавната инвестиционна кампания е отказала да прекрати договора, затова ръководството й ще бъде освободено.


"Договорът е нищожен, той е останал и без предмет. Той не може да бъде изпълнен във вида си, в който е сключен", заяви бившият здравен министър Кацаров и добави, че не се дължат неустойки по него. По думите му авансово платените по него пари (9 млн. лв.) ще бъдат върнати на държавата, "но не можем да върнем загубеното време - две години", каза преди месеци Кацаров. Всички документи, събрани по казуса с националната детска болница, бяха изпратени на специализираната прокуратура за извършване на проверка.


Екипът на Кацаров предложи нова национална детска болница да се строи на територията на болница "Лозенец", но след протести на лекари идеята бе отхвърлена.


През юни миналата година здравният министър от кабинета "Петков" проф. Асена Сербезова изпрати резултати от извършената проверка в "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД в прокуратурата. Заради констатирани нарушения тя смени ръководството на дружеството. За председател на съвета на директорите бе определен адв. Веселин Варчев, а за изпълнителен директор Елена Пенева-Златкова.


През 2022 г. граждански организации и лекари настояха новата болница да е готова за 4 години.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK