Ослепява ли се от цифровите устройства и как да се справим с проблема

Ослепява ли се от цифровите устройства и как да се справим с проблема

© Анелия НиколоваСинята светлина от екраните на цифровите устройства може да доведе до по-бързо ослепяване. Тя подпомага създаването на токсична молекула в ретината, която е в основата на макулната дегенерация, сочи изследване на учени от Университета в Толедо, намиращ се в американския щат Охайо.


Дегенерация на макулата е заболяване, което засяга централната част на ретината. Макулата е тази част от окото, която позволява да се виждат ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет. Тя е в основата на възможността да четем или да шофираме. Дегенерацията ѝ повлиява на гледането на близо и далеч. Въпреки че заболяването нарушава централното зрение, периферното, или страничното, остава запазено.


Изследването е установило, че при продължително излагане на окото на синя светлина от мобилни телефони, компютри и други подобни цифрови устройства светлочувствителните клетки в зрителния орган започват да умират. Така се стига до макулната дегенерация, която е нелечима, тъй като този тип клетки не могат да регенерират.
Заболяването се среща най-често при хората над 50-годишна възраст. На тези години фоторецепторите (светлочувствителните клетки) започват да умират и така постепенно се стига до слепота на централното зрение.


"Проблемът идва от това, че в момента цифровите устройства са масово разпространени и хората са изложени непрекъснато на подобен тип светлина, а окото не може просто да я блокира. Така макулната дегенерация започва да се появява на все по-ранна възраст", разказа асистентът в катедрата по химия и биохимия в университета Ажит Карунарат, който участва в изследването.


Препоръката от учените е да се носят очила винаги, когато се работи с цифрово устройство, както и да се избягва гледането на телефон или компютър в изцяло тъмна среда.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Много постна статия. Уточнете, че очилата трябва да са за работа с компутър имащи син филтър или блублокер очила. Не е лошо да се инсталира и тази програма: f.lux

 2. 2 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1261 Весело

  Засега няма материал за научно изследване по смисъла на научно изследване - група дето прави това и контролни групи дето не го правят в продължение на примерно двайсе години и достатъчно голяма извадка за да може да се претендира за статистическа значимост на изследването.

  Та малко идва като опасенията навремето че човешкият организъм не би понесъл добре скорости над трийсе километра в час. Но е идеално за сензационализъм и продажба на аксесоари 'пазещи' от убийственото лъчение :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Няма такова нещо. Освен мързеливо око, не съм срещал друг зрителен проблем. И главоболието от ниската честота на шейсетте херца.

  IPS на 75 херца е идеален за работа.

  За гейминг не съм специалист.

 4. 4 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Твърденията в тази статия са толкова неверни, че спокойно могат да бъдат класифицирани като напълно неверни.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 5. 5 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  По-високият рефреш рейт има значение и при скролиране, иначе перфектно изглеждащ текст докато скролваш е леко замазан, на по-яките айпади примерно и докато скролваш е кристално ясна картинката, изглежда дреболия но свикнеш ли другите като ги гледаш са като некви първобитни дървета.

  Абе като цяло в сравнение с црт-тата навремето сега е рай и става (и ще става) все по-добре, младите шилета дето не са закачили предните гадни монитори са късметлии :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Не съм специалист, но е възможно да е вредно. Помня как лекарите съветваха да не се гледа тв на тъмно. И все пак хората го правят и досега. Специално телефоните за мен повече са вредни. Това е удобно устройство да си говориш отвсякъде по всяко време. Но народа 100% е забил нос в дисплея, разговорите повечето са за убиване на скука...чакам при доктора , няма ко да прая и тъ търся...дрънкане на глупости на кило, рекорд постави един младеж, който приказва от Русе до Габрово непрекъснато в автобуса. Общуването в бука също е маниакалност, и пр. и пр. С две приказки, предозиране.

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#5] от "Нагъл Визионер":

  Сеерте на сто херца с ТСО защита не бе никак зле.

  SQLED бе първата добра матрица, ала много​ пара. Сега една прилична Айпиеска е триста кинта за двайсет инча, а телефони за двеста кинта я имат също. Много по безвредни са сега от оранжевите или зелените терминали, от Правец 8С/М, през 14" обли монитори, през флатрон ТСО 17+ инча. Ала Тфт и Лсд не стават. Колега, за ВР очилата имате ли знания, вредят ли - все пак там от бая близо се гкеда.

 8. 8 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#7] от "Deaddark":

  Личното ми мнение за очилата за добавена реалност е че са просто изгъзица на която сравнително бързо ще и мине модата ако изобщо дойде. За някои професионални сфери (хирургия, конструиране, симулатори) е възможно да се окажат безценни но масово нещо не си ги представям. Чисто физически дали вредят не съм компетентен да преценя, требе сериозни невролози и некви подобни да изследват и да умуват евентуално.

  Виж, добавената реалност неизискваща очила като сгодите да ползваш смартфона за рулетка и да гледаш на таблета как некви мебели щи стоят в хола директно от сайта на магазина или пък тарикатска навигация вътре в летище примерно или мега офис/мол може да стане нещо което да приемаме за даденост.

  Има едно нещо което ентусиастите по нови технологии често не съобразяват а именно че сапиенсите имаме един импулс да ни е дискомфортно и отбягваме неща които са прекалена фрийкщина а гласовите асистенти (реално човек изпада в състояние да си приказва сам) и цайсите за добавена реалност са такъв вид фрийкщина, гласовите асистенти и сега са доста добри но не виждам да се ползват чак толкова масово, просто говоренето ни е дълбоко вкоренено че е сапиенс-сапиенс дейност, така и да залупиш некъв вид шлем на главата е фрийкщина извън разни специализирани контексти и независимо дали е безвредно.

  Може и да бъркам де, ще приема стоически всякакви подигравки ако цайсите за добавена реалност станат дългосрочен масов хит както са сега смартфоните :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 9. 9 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Като гледам какви офталмолози са се навъдили тук, хваща ме страх да ида на очен лекар. Синята светлина е вредна за зрението и това се знае от доста време – цитираното проучване посочва как точно става увреждането на химично ниво.

  А човекът, който се изживява като зрителен гуру тук, не прави разлика между очила за виртуална реалност и такива за добавена реалност.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 10. 10 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#9] от "phuncky":

  Това за синята светлина така изпляскано извън контекст е глупост, най-малко различните модели не излъчват светлина с еднакви параметри и тоя нетърпящ възражение 'разбирачески' тон не я прави по-малка глупост. В най-добрия случай става въпрос за хипотеза.

  Колкото до семантиката на думите виртуална vs добавена реалност която за целите на моето изложение е без никво значение може вместо да се фръцкате да се разпрострете, нали затова са форумите, вий умните да открехвате на далавера нас простите.

  Че така само с едно голо изпляскване кви сти умни па ний кви сми прости не постигате нищо, нали си представяте колко ми 'пука' че некъв 'разбирач' ми се прави на надменната яка работа у нета :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 11. 11 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1041 Весело

  че има разбирачи има... ма де разбрали де недоразбрали... верно е че днешните бели LED произвеждат синя светлина, която облъчвайки слой от фосфорна смес го активира да произведе монохроматична бяла светлина... най-грубо казано със състава на тая смес цветната температура може да се контролира твърде добре и синята светлина може да се ограничи или елиминира... последните айфонове и айпадове даже имат два сета от LED-ове и сами пооранжевяват на тъмно... еле па некой замзунгове инги тургат OLED-ове за задно осветление, което си па произвежда напрао бела светлина...
  та не берете гайле с кво ви плашат у гъзетите... за секо дръво си има брадва :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 12. 12 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1041 Весело

  байдауей... който шибаняк е превеждал оргиналната статия от линка моеше поне първото изречение да не променя...:
  "Blue light from digital devices and the sun transforms vital molecules in the eye’s retina into cell killers, according to optical chemistry research at The University of Toledo."

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 13. 13 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#11] от "tucker case":

  'Обяснението' на 'разбирачите' е че синята светлина някак невидимо (невидимо ама синя!) преминава през луминофора и ти ужким гледаш там нещо шаренко, радваш се, обаче реално концентриран син лазер ти пържи ретината и ти променя биохимията на мозъка :)

  Тва имам чуство че колко по-напредваме толко по-има образи да верват у секви бабини деветини а хем не са некви прости чобани, имат си образование, сичко. Просто в един момент нещо им става и са като некви суеверни бабички, ужас

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK