Диетите с умерена употреба на въглехидрати са най-полезни за здравето, сочи проучване

Диетите с умерена употреба на въглехидрати са най-полезни за здравето, сочи проучване

© Юлия ЛазароваДиетите, основани на умерена употреба на въглехидрати, са най-добри за човешкото здраве. Според изследване, публикувано в журнала "Лансет", ако хранителният режим е съставен от около 50-55% въглехидрати, рискът от смъртност е много по-нисък в сравнение с диетите, които залагат на повече въглехидрати.


Прочуването на здравното списание е обхванало 15 400 души в САЩ, които били на диета. Хранителите режими, в които въглехидратите са по-малко от 40% или повече от 70 на сто от приетата храна, са оказали лошо влияние на здравето на по-голяма част от изследваните хора.


Диетите, в които се залага на малък брой въглехидрати и където набавянето на мазнини и протеини идва предимно от растителни източници, са много по-здравословни от диети с ниско съдържание на въглехидрати, които разчитат в голяма степен на животински протеини и мазнини.


"Заместването на въглехидратите с повече растителни мазнини и протеини може действително да стимулира здравословно остаряване. Популярната като кетогенна диета (често наричана кето), която е основана на ниско съдържание на въглехидрати, повишава риска от диабет", обясни ръководителят на изследването Сара Сейделман.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK