Енергия от... мълния?

д-р Кирил Чуканов и съпругата му Ангелина Чуканова<br />

© Из сайта на учения

д-р Кирил Чуканов и съпругата му Ангелина ЧукановаСпомняте ли си Лора Чуканов, българката, която тази година спечели конкурса за красота "Мис Юта 2009"? Тук ще разкажем за един човек, свързан с нея, който е по-встрани от светлината на прожекторите, баща й – ученият инженер и квантов физик д-р. Кирил Чуканов. Българският учен Кирил Чуканов от години експериментира с един познат на малцина потенциален енергиен източник – изкуствено създадени кълбовидни мълнии за производството на "свободна квантова енергия", както сам я определя. Квантова, защото кълбовидните мълнии според него не са нищо друго освен "двумерен квантов плазма макрообект" и свободна, тъй като на практика разработената от него технология ползва за гориво буквално... нищо.


"Аз съм първият учен в света, създаващ кълбовидна мълния в контролируеми условия, в непрекъснат стабилен режим, създаващ технологични условия за генериране на свободна енергия от кълбовидна мълния." Тези думи принадлежат на българския учен д-р Кирил Чуканов, който вече над 23 години работи върху източник на квантова енергия от изкуствено създадена кълбовидна мълния. Първите си стъпки в тази посока д-р Чуканов прави още в България с финансиране на Българската индустриална стопанска асоциация (предшественик на Българската стопанска камара). "Тогавашното комунистическо правителство бе силно заинтересувано от моето откритие, помогна ми със скромни средства чрез БИСА, получавах и добра помощ от някои български организации, най-вече от Техническия университет в София", казва Чуканов. Впоследствие идеите му срещат острата съпротива на научната общност в България и той продължава изследванията си в САЩ и Канада, където живее със семейството си – съпругата си Ангелина и тяхната дъщеря Лаура ( победителка на "Мис Юта `08" и четвърта в конкурса "Мис Америка").


Идеята да се "впрегнат" изкуствено предизвикани мълнии за енергийните нужди на човечеството съвсем не е нова. Друг електроинженер и откривател, Никола Тесла, работи в тази област още в първата половина на XX век. За съжаление само малка част от откритията му са запазени и намират приложение (преди всичко променливият ток и електромагнитните вълни). Над половин век по-късно, в края на 80-те, българинът д-р. Чуканов прави първи стъпки по следите на Тесла, когато по време на една от командировка в Димитровград вниманието му е привлечено от книга за кълбовидната мълния. Не след дълго Чуканов започва енергоемки опити с първия си прототип "Хелиос-1" пред собствения си дом в Бояна. Тогава той преминава и първия изпит на новата технология. "Бях наклеветен от някой анонимен "доброжелател" и бях извикан при директора на софийското електроснабдяване за обяснение и наказание. Човекът се запали много и ме държа три часа в кабинета си да му обяснявам как работи квантовата свободна енергия. Накрая ме съпроводи до изхода на сградата, прегърна ме и ми каза да продължавам да крада електроенергия за моите квантови генератори", разказва Чуканов.
В средата на деветдесетте Чуканов завършва работата си по технология, позволяваща да се предизвика и задържи изкуствена кълбовидна мълния в кварцов камбанообразен съд, разположен в микровълнова камера за часове, дни и дори месеци. Въпреки това сама по себе си мълнията не е източник на енергия, по думите на Чуканов е необходим сложен технически процес на "активиране". Именно технологията, която превръща обикновената кълбовидна мълния в източник на енергия, става основа за първия патент на Чуканов в САЩ. По-късно той е последван от втори патент, отново "за методи и оборудване за получаване на квантова свободна енергия от изкуствено създадена кълбовидна мълния".


Дългият път до практиката


За разлика от стотици други открития, които събират прах в научните лаборатории, свободната квантова енергия на д-р Чуканов има реални шансове да намери истинско приложение. Вече се работи по патентоването на нова значително по-сигурна и евтина технология, както и върху производството на промишлени квантови генератори. За целта е регистрирано търговско дружество Quantum United Technologies с начален капитал от 270 млн. канадски долара, което трябва да излезе на фондовата борса в Торонто, разказва още Чуканов.


"Аз ще почна със средна мощност генератори – около 150-200 киловата изходна мощност, от която около 50 кВ ще бъде електрическа мощност, а останалото ще бъде горещ въздух и топла вода", заявява по този повод д-р Чуканов. Това е другата особеност в разработената технология – освен чисто електричество изходен продукт от технологичния процес са още горещ въздух, водна пара, а също евтин водород. Така квантовите генератори могат да задвижват отделни локомотиви, кораби, самолети или дори космически кораб, но също и да отопляват и захранват жилищни сгради или промишлени предприятия. В по-далечно бъдеще д-р Чуканов обмисля създаването на компактни квантови двигатели за автомобили, което е доста по-трудна задача.


"Интересът към моите квантови генератори е огромен – още отсега ми предлагат сделки, които отхвърлям поради факта, че все още липсват такива промишлени генератори. Освен това съм зависим от моите партньори – притежавам само 30% от компанията", добавя още той. Интересно е, че Турция е сред първите страни, които проявяват интерес към откритието. Чуканов посещава веднъж Истанбул по покана на група местни бизнесмени, а скоро очаква и среща с турския министър на околната среда.


Съпротивата


Въпреки положителните отзиви от страна на бизнеса твърденията на Кирил Чуканов срещат сериозна съпротива от страна на консервативните научни кръгове както в България, така и в САЩ. Основната причина за това е много проста – откритията на д-р Чуканов влизат в ясно противоречие със Закона за запазване на енергията, един от фундаментите на съвременната физика. Според него при определени условия, създавани в квантовите генератори, този закон може да бъде нарушаван съществено, "като по този начин се генерира обилна енергия буквално от нищото". Това поставя под съменения всички останали физични закони. "Това е нещо като Възкръсването на Исус Христос. Няма възкръсване – няма християнство!", казва той.


Освен критика откритията на Чуканов неизбежно ще се сблъскат и с конкуренцията на утвърдените алтернативни енергоизточници като енергията на водата, вятъра, слънцето, морските приливни вълни и хидротермалната енергия. "Вятърните паркове са разположени твърде далеч от консуматорите и изискват скъпи високоволтови предавателни линии, а непостоянните природни условия въртят перките на турбините само 28% в денонощието и при това изискват големи площи", обяснява недостатъците на конкуренцията Чуканов. От друга страна, квантовите генератори не страдат от нито един от тези недостатъци, тъй като са сигурни и напълно независими от външната среда. Това обаче ще стане ясно, ако някога успеят да достигнат до потребителите.Кой е Кирил Чуканов?


Според официалния сайт на откривателя (www.chukanovenergy.com) Кирил Чуканов завършва Висшия институт по строителство и архитектура в София през 1963 г., а две години по-късно и магистратура в Санкт Петербург. През 1977 г. защитава докторска степен по термодинамика в Москва. Изследванията си върху квантовата енергия започва през 1988 г. с финансиране от Българската индустриална стопанска асоциация (предшественик на Българска стопанска камара). През 1990 г. Чуканов заминава за САЩ и продължава изследванията си в калифорнийските компании MPI и Genmark Automation, собственост на българина Генко Генов. За кратък период от време (1992-1993) работи върху студения ядрен синтез в университета в ЮТА. За студения ядрен синтез казва, че е "реален, но няма бъдеще", "произвеждана в скъпи метали с ограничена термична устойчивост, ядрени реакции са опасни за хората наоколо, а произвежданата енергия е скъпа." От 2006 г., д-р Кирил Чуканов работи по създаването на комерсиални квантови генератори в Канада. В периода 1994 - 2007 г. издава четири части на своята "Обща квантова механика" (Final Quantum Revelation).

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ръкавицата
  Ръкавицата
  Рейтинг: Неутрално

  По изперкали "учени" нямаме равни на себе си. На американците може да се струва като екзотика, но ние на подобни "учени" сме се нагледали вече. Водата палят, торсионните полета на земята улавят, от камъка синтетичен петрол правят...Ехеее, да дойдат и на тях да им хвърлят едно око!

 2. 2 Профил на супер
  супер
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на Free Energy
  Free Energy
  Рейтинг: Неутрално

  Желая му успех! Монополите са отровата на нашето време!

 4. 4 Профил на Boko
  Boko
  Рейтинг: Любопитно

  Не омаловажавам усилията на този човек, но нито е първия, нито последния, който ще загуби в битката с термодинамиката. Един мой приятел – учен на такива им казва самовари. Пожелавам му успех.
  Въпреки всичко неговите изследвания не са напразно, защото може да се положи основата на нов метод за по-пълното оползотворяване на енергията, макар и не перпетуум-мобиле от I род.

 5. 5 Профил на a
  a
  Рейтинг: Неутрално

  Чудно защо този учен работи в САЩ а не в БеГе...

 6. 6 Профил на yoss
  yoss
  Рейтинг: Разстроено

  Не е лошо преди да пубикуват подобни жълти измишльотини за изкуфели старци Дневник да се замислят каква медия искат да бъдат.

 7. 7 Профил на weasel
  weasel
  Рейтинг: Неутрално

  защото сме социалисти и енергиен център

 8. 8 Профил на 100%
  100%
  Рейтинг: Неутрално

  До № 5
  ""Чудно защо този учен работи в САЩ а не в БеГе""

  Учените от неговия ранг в България карат таксита за да издържат семействата си. Науката си е наука, но гладен не се стои !

 9. 9 Профил на fr Pavel
  fr Pavel
  Рейтинг: Неутрално

  "Един мой приятел – учен на такива им казва самовари." Като онзи, подарен от Путин на Обама и разпалван с ботуш.

  "Чудно защо този учен работи в САЩ а не в БеГе..." Защото американците са наивни до крайност, а българите са скептици по природа и не вярват на себе си, камо ли на другите.

  Цялата статия, пълна с правописни грешки, е нелепа. Фактът, че дъщеря му спечелила конкурс за хубост в мормонския щат, още не прави псевдо-експериментите на баща й по-малко ексцентрични и абсурдни.

  ..............................................................................

  Густав Холст, "Планетите"
  http://archiman.livejournal.com/

 10. 10 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: Неутрално

  Имаше един БГ "учен" преди няколко години който изобрети една пръчка (от антена на транзисторен радиоприемник ), закривена във формата на буквата Г. С него се откриваха взривни вещества. Американците се заинтересуваха и той направи тан акционерно дружество. След 2 години го издирваше ФБР.... Беше задигнал парите на акционерите!
  Май го хванаха... Все пак това е ФБР а не МВР.

 11. 11 Профил на Еволюция
  Еволюция
  Рейтинг: Неутрално

  На подобни "изперкали" учени-еретици и новатори дължим съвременната си цивилизация. Благодарение на един такъв "безумец" от български произход дължим и възможността сега да тракаме по форумите.
  Идеите - дори да не се реализират, много често водят до гениални революционни открития.
  За хората: еднаквите (консервативните) поддържат достигнатото ниво; различните (бунтарите) тласкат нещата напред.

 12. 12 Профил на bobacko
  bobacko
  Рейтинг: Неутрално

  А бе много песимизъм лъха тука. Ако преди стотина години на някои така мислещи като някои от вас беше казал, че хора ще летят в Космоса или ще стъпят на Луната, какви ли коментари щеше да има? Е слава Богу, че не е имало интернет

 13. 13 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: Неутрално

  И още...
  В началито на 90-те години имаше един който от вода правеше бензин!!!! Просто добавяше едно хапче....
  Който чете те фантастика го знае - ЕНЕРГАН 22 на Хаим Оливер (БГ писател)

 14. 14 Профил на bobacko
  bobacko
  Рейтинг: Неутрално

  Абе тоя с хапчето май го даваха на живо, по Всяка неделя с Кеворк, ама просто изчезна след това, а защо ли?

 15. 15 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: Неутрално

  А на мен баща ми изби от главата такива изобретения още когато бях в 5-ти клас...
  А бях изобретил вятърна електроцентрала с две перки. Първата перка използвайки енергията на втората създава вятър за втората, а тя произвежда ток който се изнася и захранва първата...

 16. 16 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: Неутрално

  А на мен баща ми изби от главата такива изобретения още когато бях в 5-ти клас...
  А бях изобретил вятърна електроцентрала с две перки. Първата перка използвайки енергията на втората създава вятър за втората, а тя произвежда ток който се изнася и захранва първата...

 17. 17 Профил на kokona
  kokona
  Рейтинг: Неутрално

  знаещите разбират ограничението в знанията си и търсят непознатото а останалите знаят всичко

 18. 18 Профил на bobacko
  bobacko
  Рейтинг: Неутрално

  А един друг са го изгорели жив, защото моля ти се заявил, че Земята е кръгла и се върти около Слънцето. Как е могъл да си помисли за такава глупост човека. То Земята си е ама толкова плоска, че няма до къде. А и Слънцето все още си обикаля около Земята, а и изобщо няма други планети, а звездите са едни нощни лампи и т.н.

 19. 19 Профил на bobacko
  bobacko
  Рейтинг: Неутрално

  А какво е това компютър, интернет и имат ли почва у нас ?!?

 20. 20 Профил на Деведжиев
  Деведжиев
  Рейтинг: Неутрално

  Първо. На скептиците, много поздрави! Драскайте си из форумите и да не ви пука! Така или иначе, ще си останата анонимни!
  Второ. Никола Тесла, не е правил "експерименти" с кълбоведни мълнии, а е достигнал до ниво - действаща апаратура за създаването и употребата им.
  Трето. Много ясно, че човека ще работи в САЩ! Тук му стига е един като тези дето му слагат в кавички професията и наистина ще подкара такси.
  Четвърто. Изобщо не вярвам, че откритието му (в което не се съмнявам, че е истинско!) ще види бял свят! Може би след 100-150 години да, но не и сега! Въвеждането на това откритие в масова употреба ще предизвика икономически катализам в глобален мащав, който в крайна сметка ще е в полза на човечеството, но в огромен ущърб на госопдстващите мултинационални монополи!
  http://devedjievblog.blogspot.com/
  http://brutailnivazmezdia.blogspot.com/

 21. 21 Профил на bobacko
  bobacko
  Рейтинг: Неутрално

  Истината е, че ако си мислим че всичко вече е открито и измислено, и няма какво ново да се измисли, то нека дойдат танковете))

 22. 22 Профил на bobacko
  bobacko
  Рейтинг: Неутрално

  Трябва да отдадем нужната почит на учените. И да се учим от учените. Те за времето си са били фантасти, но малко по-късно нещата вече се променят или казано другояче, мислещите на принципа око да види ръка да пипне вече са удовлетворени

 23. 23 Профил на bobacko
  bobacko
  Рейтинг: Неутрално

  Топлата вода е измислена, но има мноооооого начини да се стигне до подгряването и. А защо да няма поне още един. А пък и колелото отдавна е измислено и се върти ли върти. Е има някои които го въртят, а има и такива, които викат абе това колело не е точно колело, то е нещо еди какво си, ама не и колело. А бе не знам как е ама и така не е

 24. 24 Профил на ВВ
  ВВ
  Рейтинг: Неутрално

  А,кой е този Генко Генков,споменат по долу в статията.Да не е този Генко Генков, който искаше да прави завод за боклук на град Сидни- Австралия през седемдесете години на миналия век и ако не излезел сполучлив завода,щял да изплати загубите по построяването на завода.

 25. 25 Профил на Н.Н.
  Н.Н.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Човека е отишъл да дои наивните канадци, които и идея си нямат как може да ги изработи един българин с махленският си тарикатлък. Имам такъв познат - ядрен физик, който също е в Канада. Единственото му занимание е да прибира субсидии за безумни изследвания. Ама канадците като не са виждали такова чудо като българина, плащат ли плащат.

  Земята е космическият първенец по брой на идиоти на глава от населението.
 26. 26 Профил на И все пак тя се върти!
  И все пак тя се върти!
  Рейтинг: Весело

  Слизайки от кладата Галилео Галилей прошепнал: "И все пак тя се върти!"
  Такова средновековно мислене като на йезуитите имал и един ислямски духовник отпреди няколко десетилетия, който насъсквал мюсюлманите да не се поддават на "гнусната американска пропаганда", внушаваща им, че земята е кръгла. Така ги подковал, че без малко да тръгнат на джихад, но точно тогава излетял първият изкуствен спътник и нямало как - плоската Земя трябвало да се позакръгли и в арабския свят.

 27. 27 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 509 Неутрално


  Има шанс тая работа. Кинти ще падат. Лапачка. Теслата ряпа да яде--умрял ф бедност.

  Само законът за запазване на енергията, така, малко пречи, ама ще го манкираме, нали.

  Абе закона е врата у поле, нали тъй. Сяка там мутра се оправя със закона, пък ние сега, нали сме и учени...


  think different
 28. 28 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 509 Неутрално


  btw, дъщеряму на тоз е hawt http://www.missutahusa.com/miss/

  не чак съвсем, ама става. много български вид има, така да се каже.

  т.е. ако има за зестра някой генератор на тесла я земам.

  think different
 29. 29 Профил на Бат Гойко
  Бат Гойко
  Рейтинг: Неутрално

  Няма нищо невъзможно, повярвайте ми, все още не сме го открили.

 30. 30 Профил на АНОНИМЕН
  АНОНИМЕН
  Рейтинг: Неутрално

  АЗ ПРЕЗ 1995 ГОДИНА СЪЗДАДОХ КЪЛБОВИДНА МЪЛНИЯ С ВИДИМ РАЗМЕР 3 ПЪТИ ПО ГОЛЯМ ОТ ТОЗИ НА СЛЪНЦЕТО . СВЕТЕШЕ ПЪРВО 1 МИНУТА В ЖЪЛТО И УГАСНА В ОРАНЖЕВА СВЕТЛИНА . НЯМАШЕ ЗВУК . КАК СЕ ПРАВИ КЪЛБОВИДНА МЪЛНИЯ ? ОТГОВОР . СЪБИРАТ СЕ 7 ЦВЯТА ПОСЛЕДОВАТЕЛНО . ЧЕРВЕН .ОРАНЖЕВ . ЖЪЛТ .ЗЕЛЕН . СИН . ТЪМНО СИН . ВИОЛЕТОВ . ТРЯБВА ДА СЕ ПОЛУЧИ БЯЛ ЦВЯТ . СЕДЕМТЕ ЦВЯТА СЕ НАМИРАТ В ЧОВЕКА . ЧЕРВЕН - АНУС . ОРАНЖЕВ - ПОЛОВ ОРГАН . ЖЪЛТ - В СПЛИТА . ЗЕЛЕН - В СЪРЦЕТО . СИН - В ГЪРЛОТО . ТЪМНО СИН - ЧЕЛО . ВИОЛЕТОВ - НА ГЛАВАТА ФОНТАНЕЛА. БЕЛИЯТ ЦВЯТ СЕ ПРЕКАРВА МИСЛЕННО ПРЕЗ ПОКАЗАЛЕЦА НА ДЯСНАТА РЪКА . ОЧЕРТАВАМЕ КРЪГ В НАКОЙ ОБЛАК КОЙТО Е НА РАЗТОЯНИЕ ОТ НАС НА ОКОЛО 5 КИЛОМЕТРА . КОГАТО КРЪГЪТ СЕ ЗАТВОРИ ОТ ПОКАЗАЛЕЦА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ БЯЛ СНОП ЛЪЧИ КАТО МЪГЛА . НАПРЕГНЕТЕ СЕ С ВСИЧКИ СИЛИ . В РЕЗУЛТАТ ЕЛЕКТРОНИТЕ ЩЕ СЕ ЗАДВИЖАТ И ЩЕ СЕ ОБРАЗУВА КЪЛБОВИДНА МЪЛНИЯ .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK