Силиконовата долина атакува енергетиката

Зелените технологии привличат все повече компютърни експерти и компании

Силиконовата долина атакува енергетиката

© от GreenTech-BGЗа високотехнологичните компании има една лоша и една добра новина. Лошата е, че една част от фирмите, занимаващи се с компютърни технологии, може да не оцелеят поради кризата. Добрата - има изход, ако насочат знанията и уменията си в нова посока: енергийните технологии. Най-осезаемо това се вижда в Меката на компютърните технологии - Силиконовата долина. Там вече доста инженери са се преориентирали към компании с дейности във възобновяемата енергия и енергийната ефективност.


Нищо не е случайно. Новата американска администрация следи внимателно пулса на икономиката и даде допинг за високотехнологичните индустрии в най-подходящия момент. С целеви субсидии и грантове президентът Обама се надява да оцвети в зелено не само компаниите от енергийния сектор, но и цялата верига от добива на енергия до крайните потребители. Целият преход изисква нови знания и умения, технологични разработки, патенти и прототипи, а Силиконовата долина е едно от местата, където са налични и специалисти, и инфраструктура за подобна дейност.


Междувременно американската преса цитира данни на американската енергийна информационна агенция, според които през пролетта на 2009 г. възобновяемата енергия в крайното енергийно потребление (КЕП) е с по-голям дял от ядрената. Отчасти това е вярно - номиналните стойности са по-високи, но, от друга страна, ядрената енергия се използва само за производство на електроенергия, докато във възобновяемата се отчитат например и биогоривата. И все пак тенденцията е показателна - американската икономика намери нова "златна жила", която може да й помогне не само на национално ниво, но и да подобри експортния капацитет на страната. Същевременно други членове на Г-7, като Великобритания и Германия например, също насърчават новите енергийни технологии и се стремят за лидерство в тази област. Дали Силиконовата долина ще победи и този път?
Зелената калифорнийска вълна не привлича компютърни спецове едва днес. Вече са известни венчър капиталисти като Шай Агаси и Винод Косла. Първият е бивш мениджър на SAP и в момента ръководи проект за внедряване на електромобили, а вторият - съосновател на Sun Microsystems и понастоящем инвеститор в биогорива. След подобни индивидуални примери цели компании последваха стъпките им - Cisco, IBM и други технологични фирми вече работят усилено по темата за интелигентните мрежи (smart grids). И разбира се, Google, за които "зеленото" е приоритет във всичките им дейности - от енергийното потребление до косенето на тревата пред офиса.


За много от компютърните спецове енергийната революция е като дежа вю. За тях възможността всеки дом да произвежда поне част от нужната си енергия е като повторение на концепцията за персоналните компютри. Така както те постепенно превзеха съвременните домове и офиси и промениха концепцията на компютрите-стаи, е възможно сега енергийната революция да намали нуждата от нови конвенционални "централи", съсредоточили в себе си хиляди мегавати, и да направи мощностите по-децентрализирани - произвеждащи енергия близо до мястото, където тя ще се консумира. Така ще се спестят загуби по преобразуването и преноса и ще се намали натоварването на енергийните мрежи.


Според самите компютърни специалисти, които търсят ново поприще в енергийните технологии, потенциалът е голям. Най-много привърженици събират соларните технологии - все пак Силиконовата долина е в слънчева Калифорния. Там беше и една от първите щатски програми за подкрепа на потребители, които инсталират на покривите си фотоволтаици. В Калифорния са и някои от първите опити за големи соларни мощности, използващи концентрирана слънчева енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на добрата
  *****
  Неутрално

  Нали Америка е в криза? И намират пари за подкрепа на потребители, които искат да произвеждат зелена енергия? И в ЕС подкрепят такива проекти, у нас пък приехме за очи само закони, останалото е мътна работа. Енергийната мафия претендира, че това е запазена територия , а кой ще плаща глобите за невнедрени ВЕИ/възобновяеми енергийни източници/, кой да ти каже? А сме уж много интелигентен и буден народ, ама за какво буден?!

 2. 2 Профил на nik
  *****
  Разстроено

  Възмутително!
  Тъкмо се бях зарадвал, че родната журналистика си е оправила речника и отново, и то точно тук изникват СИЛИКОНОВИ долини.
  SILICON в превод означава СИЛИЦИЙ

 3. 3 Профил на Атанас Георгиев 2
  Атанас Георгиев 2
  Рейтинг: Неутрално

  И все пак, не всички са съгласни, че трябва да е Силициева...
  Долният цитат е от тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0_%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0

  "Според привържениците на тази форма [Силиконова], тя е образувана чрез частично транслитериране (или звуково наподобяване) на английското прилагателно silicon. Те твърдят, че формата се използва отдавна, и че думата вече е натоварена с второ смислово значение поради масовата ѝ употреба в издания с голям тираж."

 4. 4 Профил на nik
  *****
  Неутрално

  Според мен по-силни аргументи има в полза на "Силициева долина", въпреки наложената употреба като силиконова. Онова което ме изненада е, че в в. Капитал съм срещал употреба на понятието като Силициева долина, което ме накара да помисля, че някои от изданията с голям тираж са успели преодолеят масата на една технически и смислово грешна употреба, както от страна на техническия термин, така и от страна на транслитерацията.

 5. 5 Профил на добрата
  *****
  Неутрално

  Абе ало № 2 и + 3-И, вие за какво четете весници, само за да им търсите граматичните грешки ли, пенсионирани даскали по граматика. Нищо ли не запомняте от съдържанието?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK