"Арома" и WWF "осиновяват" гори в Габровския Балкан

"Арома" и WWF "осиновяват" гори в Габровския Балкан


С опазването на стари естествени гори чрез осиновяване се ангажираха козметичната компания "Арома" и българското представителство на световната екологична организация WWF. Първата гора, опазвана по проекта, ще бъде в Габровския Балкан. Екоинициативата е първата по рода си в България.


5% от стойността на всеки купен продукт на фирмата ще отиват в специалния фонд Green Bulgaria. Средствата от фонда ще бъдат изразходвани за осиновяване на малкото останали непокътнати гори. Това е вид плащане за екологична услуга – сключва се договор със собственика на земята и срещу съответната сума той се задължава да отглежда гората за период от 20 или 25 години. Така се стимулира нейното устойчиво и отговорно управление . "Осиновяването означава още 25 години живот за гората", обясни за Б&Е Веселина Кавръкова от WWF – България. По думите й едва 4% от българските гори са останали в естественото си състояние, непокътнати от човешка дейност.


Поне 400 – 500 дка могат да бъдат осиновени до една година, но всичко зависи от това колко средства ще постъпят във фонда, каза още Кавръкова. Важно е районите, в които ще се осиновяват гори, да бъдат посещавани от туристи, за да бъде привлечено внимание към целите на кампанията и опазването на горската среда. Подобни екопроекти по осиновяване вече се изпълняват в Германия, Австрия и Италия. В последната практиката е да се плаща на собствениците за запазване на маслинови дръвчета.


Според социологическо проучване на екоорганизацията от 2008 г. хората поставят опазването на гората на първо място сред проблемите на българската природа. Затова организаторите искат да окажат натиск върху държавните институции за по-голяма ангажираност по проблемите на горския фонд. Гората изпълнява освен екологични и протвопожарни функции, така и социално-икономически, осигурявайки прехрана на местните жители.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мешо
  *****
  Неутрално

  Няма ли да се обадят нашите екологични защитници, преселили се в София от малки и големи градове които тичат на екологични митинги от нямане какво да правят, а хленчат как не могат да минат с автомобила из задръстените улици на София.

 2. 2 Профил на скалата
  *****
  Любопитно

  От кога световната федерация по кеч осиновява гори?

 3. 3 Профил на Продан
  *****
  Неутрално

  5% за подобна благотворителност, това е много! Дай Боже. Впечатлен съм, браво!

 4. 4 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  Аз съм за!
  МТел, Глобул... със спирането на хартиените фактури...
  Така току виж в главата на леля Денка докато гледа рекламите по БиТиВи нещо направи "пук" и вече няма да си купува всеки път пликче от Била, пък знаеш ли - може дори да засади дръвче. Пък един ден - о, чудо - да открие разделното събиране...

 5. 5 Профил на emilia_emilia
  emilia_emilia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До скалата:

  WWF е всъщност не кеч федерация, а Световен фонд за защита на природата

 6. 6 Профил на скълътъ
  *****
  Неутрално

  World Wrestling Federation си е баш Световната кеч федерация

 7. 7 Профил на emilia_emilia
  emilia_emilia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Световен фонд за дива природа (на английски: World Wide Fund for Nature; WWF) (преди "World Wildlife Fund" е международна неправителствена организация създадена в Швейцария през 1961 от природозащитници, занимаваща се главно с проекти насочени срещу влошаване на състоянието на околната среда. Основни цели са:

  запазване на биологичното разнообразие
  използването на възобновяеми природни ресурси
  намаляването на замърсяването и безогледното потребление

 8. 8 Профил на emilia_emilia
  emilia_emilia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и още:

  През 2000г., Световния Фонд за Природата (WWF) започна дело срещу Световната Федерация по кеч за правото на абревиатурата WWF.И двете компании са започнали използването на тези инициали през март 1979г.Световният фонд печели делото, а Федерацията е принудена да смени името си, логото си, и на всички места във видеоколекцията си, където се споменава WWF, то да бъде цензурирано или прикрито.Същото се отнася и за знака на компанията.На 5 май, 2002г. компанията сменя адреса на уеб-сайта си от wwf.com на wwe.com .От този момент нататък, името на корпорацията е World Wrestling Entertainment, Inc.

 9. 9 Профил на ели
  *****
  Неутрално

  Според мен е похвално това и им пожелавам успех на Арома

 10. 10 Профил на еко
  *****
  Неутрално

  в България много фирми имитират "зеленост " и уж са еко, типични примери са :отказа от хартиена ф-ра( те пестят фирмени средства, а не че са загрижени за природата); всякакви залесявания с хилави борчета, дето не им е мястото; изкупуване на емисии..
  В случая с Арома има едно голяма разлика - това енаистина полезно и опазва гора, която я има, ценна е с вековните си дървета и може да буде изсечена съвсем законно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK