Дания пусна най-голямата офшорна вятърна централа в света

Дания пусна най-голямата офшорна вятърна централа в света

© ReutersНай-голямата офшорна вятърна централа в света беше официално открита днес в Дания, съобщи Ройтерс. Проектът е символ на датския стремеж за амбициозно споразумение по време на предстоящата през декeмври климатична конференция в Копенхаген, обявиха представители на правителството.


С 91 турбини и 209 MW мощност вятърният парк "Horns Rev 2", разположен във водата, на 30 км от п-в Ютланд, ще захранва с електричество около 200 хил. датски семейства. Ветрогенераторите са произведени от Siemens, като всеки е с мощност 2.3 MW.


Проектът е струвал на държавната енергийна компания DONG над $ 690 млн. Фирмата, чието по-старо ветроенергийно "отроче" беше с мощност 166 MW, е изградила новото съоръжение за 18 месеца.


"Horns Rev 2" е пионер и в поне още едно отношениe. Централата е първият в света офшорен ветроенергиен проект, който разполага с помещения, в които на километри от брега могат да живеят до 24 души обслужващ персонал.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  200 МВ = 700 млн Еур
  2000 МВ = 7 млрд Еуро - по евтино от Белене.

 2. 2 Профил на .
  *****
  Неутрално

  И то без разходи за гориво и преработването му

 3. 3 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Преработване на отпадъците имах предвид.

 4. 4 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Направо да идват и да почват една вятърна на площадката на Белене

 5. 5 Профил на al
  *****
  Неутрално

  И ако случайно са използвали пари на ЕС за да я построят си е направо далавера

 6. 6 Профил на MW
  *****
  Неутрално

  209 MW за $690, т.е. 1000 мегавата ще са около $3.4 милиарда. КПД е около 20-35%, следователно за да произведат 1000 мегавата, трябва да инвестират $10-17 милиарда. Това е в пъти по-скъпо от ТЕЦ, ВЕЦ или АЕЦ. Има още много път да изварви "зелената енргия" за да стане конкурентна. Малко ли ни са кражбите на мафията около енергото, че трябва да спонсорираме и тази енергия. Казвам го, защото в БГ всякакви комсомолци и други мошеници са се втурнали да правят соларни паркове и вятърни турбина. Гарантирани са им огромни печалби, стига да бутна подкупите за разрешителните. А потребителите да му мислят.

 7. 7 Профил на Долар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "?":

  Чети внимателно – не Еуро, а US $! По днешен курс 1 $ = 0,68 евро. Следователно цената на проекта е приблизително 470 млн. евро.

 8. 8 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  20-30% е в бг. Там сигурно е 70-80.Помисли колко са експлоатационните разходи на АЕЦ с персонал, гориво, резервни части и др. Само ремонт на една циркулационна помпа струва милиони...

 9. 9 Профил на Leupold
  Leupold
  Рейтинг: Весело

  Аз лично е видях тези дни като кацах на летището в копенхаген-нещо уникално и хитро е това което со направили Датчаните!!!!!!!!!!!

  "Един българин - хайдутин, двама българи - сговорна дружина, трима българи - чета с предател."
 10. 10 Профил на атоммммм
  *****
  Неутрално

  Има нещо гнило в Дания!Друго си е серният диоксид,дишаш,дишаш,надрусш се!Като те пооблъчи атома-хоп лумбагото го няма...

 11. 11 Профил на 123
  *****
  Весело

  за какво ви е атомна електроцентрала. ето ви СЪВРЕМЕННО решение пък и не било скъпо явно.. само ни лъжат

 12. 12 Профил на Надуй дядо к....
  *****
  Неутрално

  То хубаво "200 МВ = 700 млн Еур
  2000 МВ = 7 млрд Еуро - по евтино от Белене. ", ама ветеру от де ке ще го вземем.
  Или да съберем работната ръка от околовръстното и да я впрегнем в производството на вятър ?!

 13. 13 Профил на Л'Ета
  *****
  Неутрално
 14. 14 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Каква е тая българска дума "офшорна"? Има ли нещо общо с Офшорките дето купиха БТК?

 15. 15 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  al
  Неутрално 521:0417 сеп, 2009
  Отговор
  И ако случайно са използвали пари на ЕС за да я построят си е направо далавера

  === В ЕС като при всяка социалистическа система също имат навика да харчат пари за глупости и да издават идиотски решения като това за крушките с нажежаеми жички.... Не че е лошо да се сменят с нещо по-модерно, ама за момента виждам, че защитават единствено интересите на Филипс...

 16. 16 Профил на прост българин
  *****
  Неутрално

  До държавниците, които мъдруват за Белене
  Уважаеми чиновници,
  Непрекъснато разни "капацитети" говорят че произвежданата от вятъра еленергия е много скъпа, НО:
  С 470 млн.евро ще се захранват 200 хиляди семейства
  Допустимо е , че с 4.700 млрд/470 млн х 10/ ще се захранват
  2 милиона семейства!!!/ 200 хиляди х 10 / - почти колкото цяла България!
  Въпрос:
  Ако изобщо страната има нужда от допълнително производство на еленергия , 10 милиарда ли ще похарчите/колкото е Белене/
  или два пъти по-малко - при опазване на природата си и нулев риск от ядрен инцидент?

 17. 17 Профил на wofenstine
  *****
  Неутрално

  ами и ние имаме море...особенно северната 4аст -доста си духа...и нямя зна4ение 4е е по скапо а има зна4ение...дали искате децата да ви мутират...хе хе ..

 18. 18 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Из Министерски съвет, Парламента и особено от Президенството такъв вятър духа, че ще стигне за вятърни мелници да освети целия Млечен път!

 19. 19 Профил на прост българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Надуй дядо к....":

  Ако погледнеш картата, ще видиш че на изток България граничи с море, а не със Съвецкия съюз,примерно

 20. 20 Профил на Пърдящият вълк
  *****
  Неутрално

  Абе, българин и прост си, че това е вътрешно море на Савецкия саюз!

 21. 21 Профил на Хамлет
  *****
  Неутрално

  А къде е интервюто на Калинка Илиева дето го пуснахте скоро?

 22. 22 Профил на Киро на кирия
  *****
  Неутрално

  "С 91 турбини и ..................................209 MW мощност"
  Първи блок АЕЦ"Козл одуй" 440 МW
  "Боже,боже колко мъка(неграмотност) има на този свят"

 23. 23 Профил на Преводач
  *****
  Неутрално

  Абе какво значи офшолна? Съвсем се онеграмотихне, прошляци такива? Може би се казва шелфова, не знам, но няма да е като на инглиш. Това не е офшорна фирма, бе алооо! Език мой - враг мой! Ама така е, като нямате един филолог в тоя вестник. Между другото, бас ловя, че английският ви не е по-добър!

 24. 24 Профил на дако
  *****
  Неутрално

  МВ/Номер 6....Не знам кое е евтино но и на АЕЦ КПД-то не е 100%.Но всяка година зареждаш гориво,внос от матушка Русия и колкото ти каже.Носиш и отработеното,други отпадъци,по дребни в Нови хан.Да говорим ли за заплати на персонал за 20/30 години колко отиват.Забележи...20оМВата -24 души.Та понеже знам че онези хора са в час с иновациите и пресметливи,достаъчно добре са преценили всичко и цена и еко ефект.А ние сме толкова изостанало племе че все още сънуваме атомни бойлери.А ония със соларните със сигурност и те не са по глупави и алчни.Това си е незаета ниша.Утре Държавата спира да изкупува и всичко секва от такива ВЕИ.Просто ние сме мегаломани,от АЕЦ много се краде.Много пари потъват...и след това.Ако искаха атомна Енергия щяха да си построят за 5 години 7 ми реактор в Козлодуй.Ама не..те затова не се противиха за 1,2,3,4-ти за да се отвори дупката в Белене.Боли ги за нас...А онова си го духа ветеро,то така или иначе си духа и ще си духа.

 25. 25 Профил на wofenstine
  *****
  Неутрално

  абе киро...аз бях в казармата когато тези -са6тите тапатци -които толкова се натискат да строят атомни централи-грамнаха един град 4е и цяла област ...милион..умряха след това от рак...и мерехме ..радиацията ..в бг..и се побаркахме от страх...не знам какво е било там...но един такав инцидент и в бг 6те има само хлебарки ....и ми смятаите ..колко е 1-блок -тапатци...след години бях в украина.. е поговорих с обокновенните хора ...и нау4их за рускатта толкова оби4ана от вас -"-енергетика"

 26. 26 Профил на Киро до wofenstine и др.
  *****
  Неутрално

  Относно Чернобил- да, и първия мотор на Ото е бил шумен,с ниски КПД и мощност,но не са се отказали да го усъвършенстват до днес.АЕЦ "Чернобил"е съвсем стара технология,а и е налице човешка грешка.При сегашното положение с компютърните технологии и съвсем друг тип реактори,атомната енергетика е достатъчно конкурентна по сигурност и ефективност на екоенергията.А ако бъде овладян и термоядрения синтез,по което се работи от години....
  И накрая-и ЕС май се осъзнават-чувах нещо за допълнителни компенсации за блоковете,ако съм сбъркал,прощавайте.....

 27. 27 Профил на Ники
  *****
  Неутрално

  Знаете ли нещо за ветровете в Атлантическият океан и в Черно море. Ако въпросът беше толкова прост то САЩ нямаше да продължават да строят атомни централи а само ветрови защото граничат с двата океана. Много време трябва да мине за да станат ветроцентралите рентабилноста им да достигне тази на другите видови електоцентрали.Така че във всички случай въпросите засягат природните ресурси с който разполага дадената нация и със средствата който може да инвестира за целта. За съжаление най-некачествените въглища от който се произвежда еленергия в светът са тези от источномаришки басейн.Калоричноста им е под 1500 к.кал/кг с високо пепелносъдържания и това на влага и сяра. Така че това е световно техническо постижение но незнам доколко е икономически ефективно.За сведения донбаските въглища имат калоричност над 4800 к.кал/ кгр с три пъти по ниско пепелно съдържание и два пъти по-ниска влажност.

 28. 28 Профил на snaypera
  *****
  Неутрално

  те и на нас сте ни ги отпуснат парите да построим систото но тожа за нас сте е старата песен на нов глас....... цовека взе парите каза цакаи малко хвана самолета дристе му петите диря няма...........

 29. 29 Профил на До Киро
  *****
  Неутрално

  От ЕС не се осъзнават, отпускат ни допълнителни пари за консервацията на спрените реактори. Защото съоръженията са опасни за стотици хиляди години, за да бъдат демонтирани някои части и да ги изпратят в Русия - трябват мно-о-о-го пари, за да се бетонират останалите - също. Правят го защото ние сме бедни и няма да го направим, с което представляваме опасност. Не че няма опасност и тези пари да потънат и да не се свърши работа - тогава пак ще искаме. Нарича се ИЗНУДВАНЕ...

 30. 30 Профил на Към № 1
  *****
  Неутрално

  Моите сметки показват друго:
  7 000 000 ЕUR = 1 км магистрала (примерно)
  7 000 000 000 EUR = 1 000 км магистрали
  Всеки км магистрала удължава живота на колата ми с 1 година. Ето тава искам аз. Това е моята сметка.
  Такава е и сметката на гърците, на които продаваме ток. Те си строят магистрали, защото на север от тях има едни балъци и мегаломани, които си разбиват колите по дупките, но ще строят АЕЦ ?!?

 31. 31 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#6] от "MW":

  прав си за мафията, но това е по-проблем на демокрацията и доброто управление, а не на зелената енергия.
  Прегряването на планетата ще продължи още 70-80 години дори и да спрем всичкото СО2 още днес. а до 2030 прогнозите са че ще ни трябва 50% енергия.
  изходът е добро управление и политическа воля за спиране на идиотските мощности които произвеждат петрохимикали и торове. Също воля за CSS в ТЕЦ-овете на въглища. тогава мафията няма да е проблем. но трябва демократичен котнрол.

  Глобалната цена на промяната на енергийната ни система е 1% от световното БВП. въпросът е кой ще я плати.
  http://www.freedomhouse.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=206:alternative-energy-and-environmental-sustainability&catid=39&Itemid=122

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK