ЕК предложи такса въглерод за транспорта и земеделието

ЕК предложи такса въглерод за транспорта и земеделието

© www.sxc.huЕвропейската комисия обмисля въвеждането на такса въглерод в транспорта и земеделието, информира европейския информационен портал EurActiv. Тези два сектора в момента не са включени в Схемата за ограничаване и търговия с въглеродни емисии.Ако предложената промяна в "Директива за енергийно данъчно облагане" от 2003г. бъде приета, тя ще задължи страните-членки да наложат карбонова такса, за да намалят емисиите си.
Проектът предвижда минимална такса от 0.01 евро за килограм въглероден диоксид, който да бъде добавен към цените на горива като газолина, керосина и природния газ. Моторните горива ще се таксуват между 0.01 и 0.03 евро в зависимост от употребата.Страните-членки ще могат да започнат да въвеждат таксите от 2013г.Комисията не предвижда такси за биогоривата и предложи временни данъчни облекчения за предприятия, които инвестират в чисти технологии.


На срещата на ООН, която започна вчера в Банкок, ЕС ще предложи конкретни цели за намаляване на емисиите в два от най-мръсните транспортни сектора – тези на авиационната и корабната индустрия: съответно с 10% и 20% от нивата през 2005 г. за следващото десетилетие.Според европейските дипломати амбициозните цели за намаляване на емисиите в тези два сектора могат да се постигнат с помощта на данъци върху горивата.Изчисления на Европейската комисия показват, че ако в двата транспортни сектора се въведат такива такси, те ще генерират приходи от около 25 млрд.


Някои страни с големи авиолинии като Франция, Финландия, Италия, Австрия приеха идеята за намаляване на емисиите, но с по-малко от 10%. Великобритания, Ирландия, Франция и Норвегия и повечето източноевропейски страни вече са подкрепили предложението за 20-процентно намаление на емисиите в корабния сектор от нивата през 2005 г. Малта, Кипър и Испания се обявиха за по-скромни редукции.


Системата с въглеродните такси се очаква да срещне по-голямо политическо и икономическо съпротивление от Схемата за ограничаване и търговия с емисии, където замърсителите купуват разрешителни за допълнителни емисии въглероден диоксид..

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK