Парк Рила ще разработва мерки за регулиране броя на туристите на Седемте езера

Парк Рила ще разработва мерки за регулиране броя на туристите на Седемте езера

© Надежда ЧипеваЕкоминистерството е възложило на дирекцията на Национален парк Рила да наблюдава ефекта от увеличения в пъти туристически поток в района на Седемте рилски езера след пускането на лифта от х. Пионерска и да разработи мерки за регулиране на броя на посетителите. Това стана ясно от публикуван днес отговор на министър Нона Караджова на отвореното писмо на екоорганизацията "Граждани за Рила" отпреди 2 седмици. Министерството очаква предложения от парковата дирекция в тази насока и реализацията им ще започне от следващата година, обяви министърът. До този момент няма констатирани сериозни отрицателни въздействия върху екосистемите в района, се казва още в отговора на Караджова.


Екоминистърът отхвърли искането на екоорганизацията да се ревизира решението проектозоната от "Натура 2000" "Рила Буфер". В края на 2007 г. на заседание на съвета по биоразнообразие (НСБР) към Министерството на околната среда тя бе отхвърленас няколко гласа против, но без особени мнения. Проектозоната покриваше пояса около националния парк и в нея са съсредоточени редица големи проекти за ски-курорти - "Супер Боровец", т.нар. "Супер Паничище", "Говедарци – Искровете", планиран от фирмите на бизнесмена Христо Ковачки, "Бодрост" над Благоевград и няколко други. След заседанието в МОСВ сдружение "Екогласност" изиска протокола от заседанието, за да се види как и с какви мотиви са гласували отделните членове на съвета. Главният секретар на министерството Тамер Бейсимов обаче отказа тази информация и организацията заведе дело за достъп до информация. В началото на миналата година последна инстанция на Върховния административен съд го разреши в тяхна полза, но предното ръководство на министерството така и не предостави протокола на "Екогласност". Сдружението вече го е получило, обяви Нона Караджова.


Екоминистърът съобщи за поредно забавяне на ведомството по изработването на "Натура 2000". След като през 2008 г. България представи в Брюксел списъка със зони за местообитанията, които предстои да бъдат обявени в следващите години със заповеди на екоминистъра, Европейската комисия изиска от страната допълнителна информация за 36 вида застрашени в европейски мащаб растения и животни и 8 редки вида местообитания. Допълнителната информацуя е трябвало да бъде предадена през септември тази година, но предното ръководство не е отпуснало средства за обезпечаването й. През август новият екип на МОСВ е отпуснал нужните пари на колектив от БАН за проучваниятачрез екофонда (ПУДООС) към министерството.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на турист
  *****
  Неутрално

  наблегнете на туристите с магаренце,каручка и секирка...

 2. 2 Профил на korektor
  *****
  Неутрално

  Първа и последна мярка е премахването на лифта!!. Какво има толкова да му умуват!!! Кратуни Крадливи и Престъпни!!!!

 3. 3 Профил на haralampi
  *****
  Неутрално

  Какво има да му умуват и да вземат пари за това - премахнете НЕЗАКОННИЯ лифт!

 4. 4 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  просто да махнат ливтовете, висините не са за мързеливи низки еснафи, да стоят долу в мръсотията докато порастнат и се пречистят достатъчно, неслучайно траките са допускали само жреците до култовите свещени възвишения като места за връзка с Бог (Перперикон например), ама ние нали сме цивилизация развита, на... без кебапчийници на всеки връх и чисто местенце не можем!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 5. 5 Профил на tert
  *****
  Неутрално

  Не само само в лифта е проблемът - качват се и с джипове, и с АТВ-та, което си е чиста простотия...

 6. 6 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  и една практична идея: нека се въведат екопатрули, който бъде хванат да хвърли боклук, да му бъде забранявано да посещава Рила, като това се вписва в туристическата му карта примерно, а за по-сериозни нарушения да му бъде отнемана, импровизирам, но госпожи и господа власт-имеющи, бъдете креативни... крайно врме е издевателствата срещу Природата да се криминализират!...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 7. 7 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Този лифт е удобство за свинете, които иначе не биха си дигнали задниците до там. Получава се така - фирмата, която го е построила печели, експлоатирайки природни красоти, които не са нейна лична собственост. А почистването остава за ентусиастите. Според действащото законодателство този лифт трябва да бъде премахнат. Б. Б. да не се ослушва като пръднал в рейс, а да се хване да свърши нещо, че за три месеца едно барбекю не можа да бутне, да не говорим за нещо повече. С интервюта по медиите и ритане на топка не се управлява държава. И без глупости за независимата съдебна власт, моля. Да, тя е независима - от нея нищо не зависи.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 8. 8 Профил на a1
  *****
  Неутрално

  Парковете ни да се направят по подобие на германските. Примери колкото щеш, а за пари винаги може да се кандидатства пред ЕС. За перачите на контрабанди и дрога да си останат по чернобетонието.

 9. 9 Профил на kikomachine
  kikomachine
  Рейтинг: 8 Неутрално

  според мене решението е за тия с джиповете и АTV-тата карцер при хващане, и лифта да работи само зимата , така че да може да се кара докъдето има сняг, а останалите сезони да го пускат само за нещо спешни случаи - счупен крак или ако някой не може да слезе.
  и най-вече за всеки изхвърлен боклук Жестока Глоба !!!

 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#9] от "Анонимен":

  Да бе, то КАТ по пътищата не може да си събере глобите (законните, не рушветите) та представяш ли си горе в планината?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Dehumanizer":

  представям си мазен задъхан горски те посреща на билото с въпроса:
  "И ся, ко, ша пишеме ли акт?"

 12. 12 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#11] от "":

  Точно. Ще се качи горе мутрата с джипа или пет гъзета са АТВ-та и някой ще им вземе глоба. Нали после вече никой няма да го види жив. Или може би горе да вдигнем и районен полицейски участък на цялата свинщина отгоре.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 13. 13 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Зелени колеги, високомерието и лицемерието ви са отблъскващи и рисуват грозно лице на зелената кауза. Как така хем твърдим, че природата е национално богатство, т.е. принадлежи на всички, хем обаче малцина са достойни да й се радват, а останалите са низки еснафи, свине с дебели задници, които първо трябвало да се пречистят!?

  Колкото повече хора ходят на планина, толкова повече ще ценят природата. Не е проблемът в бройката на туристите, а в поведението им. Хората са свикнали на град, че има някой да помете след като осерат. Трябва образование, контрол, санкции - да! Но да обиждате някого, защото е предпочел да отиде на планина, вместо да дебелее пред телевизора не е никак 'еко'.

  gradinko.bg
 14. 14 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "gradinko":

  Браво Градинко! Днес явно си спял ганджата и ти се е избистрил мирогледа! Точно това е верният път! Умереният прогрес. Нито пълното беззаконие в момента , нито еко-фундаментализма!

  Klaatu Barada Nikto!
 15. 15 Профил на Браво
  *****
  Гневно

  Не остана неосрано кътче в лайняната ни държава.

 16. 16 Профил на sss
  *****
  Неутрално

  Такива места трябва да се опазват такива каквито са, и това може да стане само като по-малко хора стигат до там. Обикновено (и така е навсякъде по света) ходенето на такива места е привилегия на планинари и хора, които са готови да отделят време и усилия за да стигнат до едно такова девствено място. И най-вече да го оставят девствено и след тяхното присъствие там!!!
  За любителите на барбекю и силна музика има квартални градинки!
  До Градинко: Някой ако е решил да не дебелее пред телевизора, да стане и да отиде пеша до езерата. Така хем ще отслабне, хем ще усети в много по-голяма степен величието на планината и ще оцени това което съхранената природа ни дава!

 17. 17 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 790 Весело

  Искам спешно да се изгради лифт до Джомолунгма и до поне още десетина осемхилядници ,да поосерем и там .

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 18. 18 Профил на zelen kum lisuger
  *****
  Неутрално

  забравяте изглежда че територията Байгания винаги се управлява от свине?Та свинете си имат свой собствен свински мироглед-различен например от този на човеците и на лисугерите.Те свинете де се интересуват от копанята ивизирания по горе б.б. като бивш ,а най вероятно и настоящ нечий тело и имото пазител щял да бута я лифтове я барбекюта. Нали сте чували за свинята и кладенчовата вода....

 19. 19 Профил на pirin
  *****
  Гневно


  gradinkо, тоя, който е "предпочел да отиде на планина, вместо да дебелее пред телевизора" нека си вдигне задника и да отиде пеша да се порадва на природата - хем ще поотслабне, хем ше се надиша с чист въздух, хем повече ще види. Но, не! Тъпата мутра знае: модерния джип, кучката с него, чалгата и...осирането на природата. За какво образование говорим?
  Колкото до мутрата Бойко, гола вода е, нищо няма да направи! Само се фука от телвизора и нищо реално до сега! А работат е не повече от 3-4 часа - да се събори незаконният лифт и ако не доброволно, то чрез съда да се задължи тоя, който го е пострил, да очисти терена и да го залеси!

 20. 20 Профил на Стоян
  *****
  Неутрално

  НЕЗАКОНЕН ЛИФТ! ТОВА Е!!! КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА???????

 21. 21 Профил на Rila
  *****
  Любопитно

  Може ли някой от всички вас да докаже чрез документи незаконноста на лифт? Ако го направи се присъединявам към вас всички- папагали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK