Варненската екоинспекция спря незаконно строителство край Шабла

Варненската екоинспекция спря незаконно строителство край Шабла

© Manatari via FlickrВарненската екоинспекция издаде заповед за спиране на строителството на ваканционен комплекс в местността Тузлата край Шабла, съобщи днес пресслужбата на РИОСВ-Варна.


Оказа се, че инспекцията въобще не е била уведомена за строителството, при това то се извършва в Черноморското крайбрежие, съобщиха от службата. Основите на сградите са вече изляти, стана ясно от проверката на РИОСВ Варна. Заповедта за спиране на градежа е изпратена на варненската фирма – инвеститор "Бългериан Пропърти Инвестмънт тръст" по пощата, защото представителите й не са били открити, за да им бъде връчена лично. Дружеството е 99% собственост на офшорната компания "Рейнбоу груп сървисиз лимитед", регистрирана на британските Вирджински острови, показва проверка във информационния регистър "Дакси". Разпореждането е предоставено и на кмета на Шабла Красимир Кръстев, областния управител на Добрич и началника на Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Добрич.


Фирмата ще бъде санкционирана, ако в документацията на проекта бъдат открити нередности, казаха от инспекцията. Съгласно Закона за опазване на околната среда глобата за такова нарушение е между 1000 и 20 000 лв.


За строежа първи алармираха от Българското дружество за защита на птиците, припомня добричкият вестник "Добруджанска трибуна". На 17 септември представители на екоорганизацията са били свидетели на строителните дейности по време на наблюдение на птиците в езерата край Шабла, които са включени в мрежата от защитени зони "Натура 2000". От работите е засегната площ от около 305 дка. От БДЗП твърдят, че проектът за ваканционния комплекс попада в бъдещата защитена зона за опазване на дивите птици "Шабленски езерен комплекс". Тя все още не е обявена официално със заповед на екоминистъра, но това не дава право на инвеститорите да строят тук необезпокоявани.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kefal
  *****
  Неутрално

  Ами обезпокоете ги тези инвеститори, но така, че другите мераклии първо да питат дали може и тогава да започват!

 2. 2 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  И ги разрушете! То един като изгори и на останалите ще им дойде акъла в тиквата!

 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 780 Гневно

  До коментар [#2] от "гражданин":

  Не ,те трябва да си ги разрушат! Време е сами да плащат за беззаконието си - ако откажат конфискации до размера на прогнозна цена и търг за изпълнител! То е крайно време за по твърда намеса - стига с тези дългогодишни дела ,коите се отлагат поради грозно написана запетая в обвинителния акт!

 4. 4 Профил на a1
  *****
  Неутрално

  Глобете ги с 1000лв!!! Това завинаги ще ги откаже

 5. 5 Профил на един българин
  *****
  Гневно

  А да не би да са БГ богаташи тия,с офшорната регистрация...?!Обикновено е така.Те и Лукойл си приватизираха по същата процедура,а за овчия народ-руски инвестиции...Бла-бла.

 6. 6 Профил на DEATH
  *****
  Весело

  при 2000 евро на м2,колко ще ме глобяват?смешници

 7. 7 Профил на kapitana
  *****
  Неутрално

  плащат глобата и продължават да строят....не е проблем

 8. 8 Профил на Хайде на бас
  *****
  Неутрално

  Хайде на бас, че строежът няма да спре!

 9. 9 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: 8 Любопитно

  1) "... инспекцията въобще не е била уведомена за строителството..."

  2) "Фирмата ще бъде санкционирана, ако в документацията на проекта бъдат открити нередности, казаха от инспекцията."

  СТРАННО...

  Съгласно чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие (от Лекс. бг http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135456926 ), всички планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, които не са непосредствено свързани или необходими за управлението на защитените зони и които поотделно или във взаимодействие с други планове, програми, проекти или инвестиционни предложения могат да окажат отрицателно въздействие върху защитените зони, се подлагат на оценка за съвместимостта им с предмета и целите на опазване на съответната защитена зона. В това число оценка се извършва и за зоните, които са разгледани и одобрени по принцип от Националния съвет по биологичното разнообразие, независимо дали са отложени за допълнително проучване и разглеждане, или са включени в списъка по чл. 10, ал. 3 за внасяне в Министерския съвет за приемане.
  Същият член от закона дава и изключенията от горното ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие.

  Съгласно чл. 8 от наредбата към горецитирания закон (Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони, от МОСВ: http://www.moew.government.bg/recent_doc/legislation/natural_prot/bg/Naredba%20OS1.doc ), органите компетентни за произнасяне по необходимостта от задължитената оценка за съвместимостта са Министърът на ОСВ или директорът на съответната РИОСВ.

  Доколкото схващам ситуацията от статията, в конкретниа случай директорът на РИОСВ е трябвало да се произнесе със съответното решение. След като "инспекцията въобще не е била уведомена за строителството", какво още има да се чуди, дали в документацията на проекта ще бъдат открити нередности?!

  “Only the educated are free.” Epictetus http://thinkexist.com/quotation/naturally_the_common_people_don-t_want_war/339098.html
 10. 10 Профил на бивш кмет
  *****
  Неутрално

  В шабла всичко се контролира от варненската групировка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK