Глобалното затопляне прави пауза?

Глобалното затопляне прави пауза?

© ReutersПо-малко от два месеца преди световната климатична конференция в Копенхаген, учените чертаят все по-драматични сценарии за бъдещето: още до 2060 г. на Земята ще стане с четири градуса по-топло, ако не се преприемат драстични мерки за намаляване на емисиите на въглероден диоксид (CO2), предупреждават британски изследователи. Тази прогноза надминава дори най-черните сценарии на Междуправителствения панел за климатични промени към ООН, според които такова увеличение ще се случи най-рано към края на века.


Тези предвиждания обаче се оказват в ярък контраст с данните, отчетени през последното десетилетие: температурите в световен мащаб през последните десет години изобщо не са се променили. Това показва изследване на група учени под ръководството на д-р. Джеф Найт от британската агенция по метеорология, цитирано от австрийския в. "Ди Пресе". Въпреки че от 1999 г. до 2008 г. е регистрирано увеличение с 0,07 градуса, то се обяснява с краткосрочни природни колебания като например климатичният феномен Ел Ниньо. Ако тези ефекти не се вземат под внимание, през последните десет години средната температура се е изменила точно с 0,00 градуса. За същия период Междуправителственият панел прогнозираше затопляне от 0,2 градуса.


Така кривата на температурните изменения, която от 70-те години на миналия век вървеше рязко нагоре, сега е в хоризонтално положение. Как учените обясняват това противоречие? При развитието на глобалния климат влияние могат за окажат два фактора: от една страна това са естествените колебания на природата, а от друга - човешката намеса. В моделите на изследователите обаче, затоплянето от последните сто години не може да се обясни единствено с природни колебания. Така и изводът на специалистите е, че емисиите на парникови газове, причинени от хората, играят голяма роля в повишаването на температурата.
Мръсен въздух


Съдържанието на СО2 в атмосферата се е увеличило рязко през последните десетилетия, като основните причини за това са използването на изкопаеми горива и обезлесяването. През миналия век обаче увеличението на температурата заради парниковия ефект е било маскирано от замърсяването на въздуха: изхвърлени вследствие на човешка дейност частици в атмосферата са образували нещо като щит, който е отблъсквал слънчевите лъчи обратно в Космоса. От седемдесетте години насам индустриалните държави започват с пречистването на отпадъчните газове и така по.чистият въздух пропуска повече слънчева светлина – и по този начин повече енергия – до земната повърхност.


Циклични колебания


Към това трябва да се добави разпадането на Източния блок с неговата силно замърсяваща индустрия, чиито последици са толкова големи, че са наречени "Ефектът Горбачов". Така, колкото и парадоксално да звучи, по-чистият въздух всъщност е ускорил затоплянето, причинено от CO2. С течение на времето обаче тези фактори губят своята сила и днес вече не са актуални.


Освен човешката намеса учените взимат под внимание и промените в самата природа. Например специалистите са съгласни, че съществуват цикли, в които температурата се повишава или понижава. Пример за това е т. нар. "Северноатлантическо трептене" - периодична промяна в налягането между исландския пад и Азорския връх.


Все пак не съществува консенсус кои от тези естествени процеси са от съществено значение за глобалното затопляне. Някои учени смятат, че голямо влияние оказват големите океански течения като Гълфстрийм, пренасящи топлина около земната повърхност. Именно силата на Гълфстрийм е намаляла през последните години, което кара германският климатолог Можиб Латиф от Университета в Кил да прогнозира, че затоплянето на планетата ще спре поне до до 2016 г.


Други изследователи залагат на слънцето, чиято интензивност на лъчението варира периодично – ефект, за който свидетелстват слънчевите петна. В последните години активността му е намаляла до нивата от "Малкия ледников период" през 17-и век. Именно това е причината за развитията от последното десетилетие, смята британският учен Дейвид Ринд. Според него, слънцето ще възвърне предишната си сила в следващите пет години и така затоплянето на климата ще продължи.


"Затоплянето винаги печели"


Макар всички тези природни цикли да се припокриват, те все пак имат различна продължителност. Повечето учени са на мнение, че в момента едновременно влияние оказват няколко естествени захлаждащи ефекта и по този начин затоплянето, причинено от парниковия ефект, бива възспирано. Тези явления обаче скоро ще се обърнат в противоположна посока и тогава – тук научната общност е единодушна – отново ще има глобално затопляне. Дори още по-силно от досегашното. "В крайна сметка, дългосрочно погледнато, затоплянето винаги печели", казва Латиф.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един българин
  *****
  Неутрално

  Бойко Борисов спря глобалното затопляне. Сега предстои успешно да спре и замърсяването на въздуха - така, както реши и проблема с боклука в София.

 2. 2 Профил на виновен
  *****
  Весело

  До коментар [#1] от "Един българин":  Забрави да споменеш виновника -

  Костов беше виновен за глобалното затопляне!

 3. 3 Профил на сменете заглавието
  *****
  Весело

  Глобалното затопляне е глобална глупост?

 4. 4 Профил на Alexandros
  Alexandros
  Рейтинг: 534 Весело

  Днес сутринта нямаше да откажа едно глобално затпляне, че умрях от студ!

  Inside every cynical person, there is a disappointed idealist.
 5. 5 Профил на ra4ko
  ra4ko
  Рейтинг: 434 Весело

  през 90-те беше озоновата дупка, сега е глобално затопляне, с нетърпение чакам следващата глобална глупост

  Горното мнение не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
 6. 6 Профил на WW
  *****
  Неутрално

  само нема да дразните бойко че да не поръча 5 градуса надолу..
  ама това по касно че ся има с криза да се бори

 7. 7 Профил на global warming
  *****
  Весело

  ЕЕЕ тия не се отказват от наредените си теории
  просто ме изумяват...
  Тези явления обаче скоро ще се обърнат в противоположна посока и тогава – тук научната общност е единодушна – отново ще има глобално затопляне. Дори още по-силно от досегашното
  явно смятат хората за овце.... скоро на термометара ми ще показва -5 а аз ще сам сигурен че е +5 и че даже си е жега

 8. 8 Профил на global warming
  *****
  Неутрално

  когато една лъжа се повтаря нон стоп по телевизиите 3 месеца та се прежръща в неоспорима истина

 9. 9 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 487 Неутрално

  От днеска е в отпуск глобалното затопляне...

 10. 10 Профил на глобално затопляне
  *****
  Неутрално

  Сигурно сте малки и нямате база за сравнение
  личните ми наблядения показват,че поне в България е факт

 11. 11 Профил на Иван
  *****
  Любопитно

  Интересно. Интересно. В тази статия не пише нищо за северния полюс оставащ без лед и последиците от това.

 12. 12 Профил на stancho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "глобално затопляне":

  Да и като гледам много ни е зле така.

 13. 13 Профил на Ставри
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "глобално затопляне":
  Личните ти наблюдения са точно това. Лични. И нищо повече.

 14. 14 Профил на neli
  *****
  Любопитно

  Време беше и за втора гледна точка по въпроса! Но пак не разбирам, защо след като цялата статия обяснява, че температурите не са са повишили и че има твърде много фактори, които влияят на климата, толкова много, че няма как да бъдат обхванати в модел, който дори горе-долу да покаже на къде вървят нещата, последния параграф държи да затвърди, че все пак затопляне има и то ще става даже още по-страшно.

 15. 15 Профил на 16180339887
  16180339887
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Каква пък е връзката между замърсяването на въздуха и глобалното затопляне?

 16. 16 Профил на Геолог
  *****
  Неутрално

  Това глобално затопляне е една голяма машина за пари. Не ме разбирайте погрешно - аз вярвам, че ние хората трябва да спрем да мърсим природата и че я унищожваваме с дейностите си. Просто това, че изхвърляме повече CO2 в атмосферата не допринася за глобалното затопляне - нашето влияние поне засега е минимален фактор. Ето ви малко данни:

  Температурата и нивата на CO2 на Земята през последните 600 млн. години:
  http://www.paulmacrae.com/wp-content/uploads/2008/06/co2-levels-over-time.jpg

  Статия показваща, че през последните 2000 години флуктуациите в средната температура на Земята надхвърлят моментното затопляне през последните 100 години, което значи, че може да е просто случайност или съвкупност от фактори.

  Тъй че да обобщя - глобално затопляне има, но то едва ли е породено от човешката намеса и не мисля, че има какво да направим, за да го спрем. Вместо тази модерна тема, трябва да започнем да се занимаваме с проблеми, които са по-сериозни като изчерпването на сладководните ресурси и замърсяващите производства (see ТЕЦ Марица Изток и ТЕЦ Варна, за които нито една българска екологична НПО не говори).

 17. 17 Профил на Геолог
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на Lili Kostova
  *****
  Весело

  Истината е, че и учените не могат да кажат какво точно става. Губи им се на хората глобалният поглед върху нещата - все пак са част от света, не от боговете.
  Това, което аз виждам, е по-лоши реколти земеделска продукция и все по-рязка смяна на температурите. И надявам се никой няма да отрече, че има изсичане на горите, изчезване на животински и растителни видове, намаляване на леда по полюсните шапки и покачване на океанското ниво. И на мен тези неща хич не ми харесват.
  А дали средно температурата се е повишила или понижила всъщност хич не ме вълнува.
  Нали се сещате за репликата за статистиката: че ако ти имаш една кокошка, а аз нямам нищо, спред нея и двамата имаме по половин кокошка.
  Та така и с температурите. Ако в Синир са паднали до минус 60, а в Африка са плюс 60, за статиската е все едно са минус и плюс 40.

 19. 19 Профил на milamber
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "neli":

  заглавието, както и статията, говорят за временна пауза и за текущи явления, които имат своя край

 20. 20 Профил на ЕВАЛА
  ЕВАЛА
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван":

  просто, защото не остава без лед...

  съгласен съм с Геолог

 21. 21 Профил на зъзнещ
  *****
  Весело

  До коментар [#18] от "Lili Kostova":
  Мисля, че има по-добър пример за статистиката
  Ако аз ям пържола, а ти пържени картофи според статистиката и двамата ядем пържола с пържени картофи ))

 22. 22 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ludi li ste be ... postoianno putuvam i giveia za periodi po zelia sviat ot 8 godini i e ochevidno che se promenia klimata navsiakude i ne za dobre ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 23. 23 Профил на ЕВАЛА
  ЕВАЛА
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lili Kostova":

  няма да отреча, че има изсичане на горите, но за изчезване на животински и растителни видове извън тези от изсечените гори, намаляване на леда по полюсните шапки и покачване на океанското ниво няма как да се съглася

  намалете телевизията и четете повече научни статии

 24. 24 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До всички скептици по-горе.
  Глобално затопляне е некоректен термин - по-коректно е да се говори и пише за промяна на климата.
  За България е типично изчезването на двата сезона: пролет и лято.
  През уикенда имаше много хора на плажа, а днес вече е студено и хората излизат по зимни дрехи.
  В края на август има един ден - Преображение - и някога българите са приемали, че на този ден се обръща времето, а не в средата на октомври...

 25. 25 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Поправка: пролет и есен...

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#5] от "ra4ko":
  Да бе, тази озонова дупка мистериозно изчезна от медиите, след като половината свят си смени хладилниците и разни лобита се налапаха...
  После се оказа, че тя си е естествен феномен и винаги си е била там...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на Lone Wolf
  *****
  Неутрално

  На няколко пъти при дебатиране на глобалното затопляне подканвах участниците във форума да прочетат книгата "Състояние на страх" от Майкъл Крайтън. Сащото правя и сега! Тая книга чрез своите препратки ме накара да прочета доста материали за мита "КАТАСТРОФАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ". Да не се приема за чиста монета всичко, за което ни пълнят главите така наречените "еко активисти". Всъщност това е като цяло лобистко движение. От къде идват парите им?
  И още: Джеймс Лавлок по отношение на човешкия фактор подържа тезата че сме твърде незначителни, а се вземаме много насериозно. Та мравките като тегло са повече отколкото хората! - Отделят много метан!. Говедата: също! А човешките дейности! Всъщност колко енергия консумират? От слънцето получаваме по около 1 kW/sq.mtr. Моето мнение е че трябва да пазим планетата чиста и да се въздържаме от вмешателство в генетиката. За останалото - майката природа си знае работата!

 28. 28 Профил на 16180339887
  16180339887
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "ivanchoLA":

  Е как това, че непрекъснато живееш на различни места помага да се схване, че климатът се променя глобално?

  И особено през последните 10 години точно, когато температурата не се е променила?

  По-вероятно е да идеш някъде и (както е присъщо на всеки българин) да насереш мястото за 1-2 години и да заключиш "тука стана гадно, аз се местя".

  Ама ако си мисли някой, че на земята има толкова много петрол, че като се изгори да се промени драстично състава на атмосферата, явно няма и представа какво е количеството на атмосферата.

  Хората са толкова нищожни в ставнение с планетата, че колкото и високо самочувствие да имат, пак нищо не могат да ѝ направят.

  И всичкото ядрено оръжие което имат да взривят едновременно, само след 150-200 години планетата (заедно с повечето животински и растителни видове, включително човека) ще си е наред.

  Лошото е, че ако планетата започне да се затопля (или охлажда), както е ставало циклично много пъти, същите тия мизерни хора нищо не могат да променят.

 29. 29 Профил на Буратино
  *****
  Неутрално

  Сега ще трябва да отнемат Нобеловата на Ал-гор, а след време и на Обама, когато учените "докажат", че е престъпник нападнал няколко страни.

 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван": Иване, в статията се казва, че средната температура на ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА не се е променила. Ако водата на северния полюс се е позатоплила малко, то в Тихия океан е позахладняла (Ел Ниньо) и като цяло няма промяна. Промените само в даден регион (полюсите, България, Добруджа, на село, на улицата пред нас, в мазето ) които много форумци тук споменават не са показателни за ГЛОБАЛНАТА картина на планетата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на ЕВАЛА
  ЕВАЛА
  Рейтинг: 434 Весело

  промяна на климата и може би засилване на природните катаклизми - цунами, земетресения и т.н. е това от което трябва да се страхуваме
  нищо ново под слънцето, просто глобалното затопляне се изтърка

 32. 32 Профил на Метеоролог
  *****
  Неутрално

  От поне 10 години ВСИЧКИ смислени климатолози ви обясняват, че този процес няма нищо общо с хората, обаче на журналист идиот може ли да обясняваш...

 33. 33 Профил на Запознат
  *****
  Неутрално

  Селед двайсетина години цената на земята в Норвегия и Швеция ще скочи в пъти, а БУргас и Варна ще са потопени. Без майтап, който има имот там да продава и да купува на север и на виско. Много хора си мислят, че това е майтап, но ударът ще е жесток!

 34. 34 Профил на Метеоролог
  *****
  Неутрално

  "И всичкото ядрено оръжие което имат да взривят едновременно, само след...150-200 години планетата (заедно с повечето животински и растителни видове, включително човека) ще си е наред."

  Много си дал, най-малкото защото отделената енергия, ще е колкото получаваме от Слънцето за 8 минути, а евентуалните промени ще се ограничат значително от климатичните клетки. Би имало по-дълготраен ефект само в епицентъра, но не и гробално.

 35. 35 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  сигурно е утешение за всички изчезнали животински видове, че са унищожени от незначителни същества. както и за всичките изсечени гори, отровени водни площи и унищожени острови. може би големия коралов риф просто случайно сега е стигнал до края на живота си и изчезва? или хлебарките са отговорни за повишаването на co2 в атмосферата в пъти за 30 години? човечеството не само трябва да спре да унищожава, но и да се опита да достигне ниво, при което да може да се опази от природни катаклизми, защото един вулкан спокойно може да затрие живота на земята, а и брус уилис няма да може вечно да унищожава метеоритите

 36. 36 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Метеоролога ме кефи максимално ))
  Българите са уникална нация, потребяваща по 40 тона кафе и 120 тона печени слънчогледови семки дневно.
  Продължавайте все в този дух пичове...

 37. 37 Профил на Tomov
  *****
  Неутрално

  Колкото и да спорите има или няма глобално затопляне има една група която не спори. Това са учените. Колкото и да не ви харесва, при тях има консенсус от години по тази тема.
  Проблемът с глобалното затопляне са времевите скали. Ние хората сме глупави и когато нещо е извън времевата скала на живота ни го игнорираме. Ако ни кажат че през 2100 ще ни удари метероит, ще кажем е и какво ни засяга това. Истината е че икономиката ни е еднопосочна - копай,ползвай,хвърляй. А живеем в краен свят, с точна площ и не можем вечно да паразитираме по този начин.
  Така че да си мучите или не, по интелигентната част от човечеството вече е започнала промянатал

 38. 38 Профил на автор
  *****
  Неутрално

  http://ipcc-wg1.ucar.edu/wg1/wg1-report.html
  http://www.ipcc-wg2.org/
  http://www.mnp.nl/ipcc/pages_media/AR4-chapters.html

  защо не попрочетете сериозните изследвания и доклади, които са приети общо взето от цялата научна общност, а се хващате за едно непотвърдено изследване на някого си? винаги ще има учени, които да спорят с приетото, така са постигнати много успехи, но това са изключенията, правилото със странните хипотези е, че са грешни

 39. 39 Профил на 16180339887
  16180339887
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#38] от "автор":

  Защото:
  теглото на атмосферата е около 5.15E+18 кг
  теглото на петрола на земята е около 1.89E+14 кг
  теглото на CO2 в атмосферата е около 1.97E+15 кг

  Ако всичкия този петрол се изгори наведнъж (а не всичко, произведено от петрол е създадено да се гори) ще се освободи в атмосферата около 5.94E+14 кг CO2, което е около 23% повишение и като цяло ще доведе до промяна на състава в атмосферата с 0.00038 (0.038%)

  Говори ми за сериозни изследвания, аз вярвам на математиката

 40. 40 Профил на global warming
  *****
  Весело

  нормалните учени говорят истината а добре платените я създават

 41. 41 Профил на SATANAILOFF
  *****
  Разстроено

  Жалко а аз се надявах глобалното затопляне да ни спаси от ЕВН,Ковачки и Социалните структури......

  МНОГО ЖАЛКО!

 42. 42 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "ra4ko":

  Рачко, забравяш защо озоновата дупка престана да бъде такъв проблем - защото светът направи общо усилие и премахна източниците на проблема - някои газове в аерозолите и хладилната техника. Това, което ползваме днес, не уврежда природата именно защото навреме се усетихме да въведем по-чисти технологии. Иначе днес щеше лете с чадър да излизаш.

  Избягването на озоновия проблем показва едно - че когато цялото човечество се захване, намираме работещи решения.

  gradinko.bg
 43. 43 Профил на д-р Монти
  *****
  Неутрално

  Споко, глобалното затопляне само се е забавили благодарение на слабата слуънчева активност, дано човечеството н пропилее този шанс даден от природата

 44. 44 Профил на Tomov
  *****
  Неутрално

  До 39, удобно заобикалящ въглищата и бетона
  0.9Е+15 кг. Това са само доказани резерви а не открити.
  Някъде четох една много показателна статия за психологията на човека. Човек е склонен да търси факти които подкрепят неговите вярвания и да игнорира фактите които му противоречат.
  Ето ти няколко факти които тотално не си преценил.
  Когато се отдели въглерода от петрола или от въглищата, той се свързва с кислородните атоми в атмосферата. Така от1кг въглища например се образуват 2.83кг въглероден двуокис в атмосферата. Второ, въглеродния двуокис е газ, така че не е толкова концентриран а разпространен в атмосферата, така че 1% от атмосферата да се подмени, крайна ефект е гигантски.
  Трето, само 1/3 от обявената от теб атмосфера се намира в рамките на 11-те км от земята, които имат значение.
  И четвърто, не са верни данните от твоята статия. Съвсем наскоро учените обявиха че нивата на Co2 са най-високи от 15млн години.

 45. 45 Профил на Томов
  *****
  Неутрално

  Нека само в името на аргумента да предположим че няма глобално затопляне. Благодарение на "мит-а" за глобалното затопляне, страните започнаха да пренареждат икономиките си така, че енергията да идва от заменими източници. Крайно време е цивилизацията ни да спре да гори умрели животни и растения за да получава енергия. Така че има или не глобално затопляне, мерките против него ме уреждат перфектно.

 46. 46 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "16180339887"
  Ти си голям смешник))
  Въглеродният диосид в атмосферата е 0.038%
  Не знам от къде си събрал тези цифри, но няма математика в която 23% "повишение" на нещо, което е вече 0.038% да доведе до промяна със същите 0.038% )))
  Или единия процент, който даваш е верен или другия!
  Смешник ...

 47. 47 Профил на Tomov
  *****
  Неутрално

  Научното измерване на въгл. двуок.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Phanerozoic_Carbon_Dioxide.png

  В момента CO2 е 0.04% от атмосферата а е отговорно за 9-26%(учените спорят за точното число) от парниковия ефект.
  Т.е. повишение от 0.04 на 0.05 ще има ефекта на 2% на парниковия ефект.

  Смятай 39 моето момче, вади елката и смятай.

 48. 48 Профил на ww
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "Tomov":

  въпроса е от този 0.04% колко е от човека

 49. 49 Профил на ww
  *****
  Неутрално

  четох някаде че е 3% от всичкия ЦО2 кото значи че човешката намеса в атмосферата е 0.0012% от които искаме с цената на мн скъпа енергия да намалим нашата намеса с 10-50% и да променим цифрата от 0.0012% до 0.00108% може и дагреша

 50. 50 Профил на ww
  *****
  Неутрално

  идеята е ДАНЪЦИ ДАНЪЦИ ДАНЪЦИ

 51. 51 Профил на 16180339887
  16180339887
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#44] от "Tomov":

  Прав си, нивата на CO2 са най-високи и ще растат още.
  Аз смятах петрола (с коефициент 3.15 CO2 към 1 петрол). Ясно е, че има и други замърсители, ама е ясно и че има абсорбация, пък и никой не мисли да гори всичкия петрол веднага.

  Някой не спори, че има проблем. Ама не е такъв, че да се създава паника. И да намалиш три пъти атмосферата и да ограничиш CO2 да се натрупва само на 11 километра от земята, и да увеличиш 5 пъти замърсителите, пак си 2 пъти под единия процент. И докато успеем да го натрупаме, половината ще е абсорбиран.

  А и имай предвид, че температурата и съдържанието на CO2 се движат циклично много преди хората да съществуват и само една седмица повишена (или понижена) слънчева активност могат да съсипят цялата статистика на глобално затопляне (захлаждане). Парниците работят, ама източника на енергия е доста по-важен от покрива, а нашия източник е доста колебаещ се.

  Ясно е, че замърсяваме атмосферата, ама чак пък да променим климата не можем. колкото и разни учени, страдащи от синдром за величие да си говорят, това е положението - хората са мизерни и нищо не могат да променят - нито към добро, нито към лошо. Това е. Писна ми да споря.

 52. 52 Профил на Томов
  *****
  Неутрално

  До ввв, Тя енергията беше скъпа преди 10 години. Сега вече е доста близка а част от източниците вече са конкурентни.
  Водноелектрическите централи са конкурентни през цялата история на човечеството. Вятърната енергия от 5 години. С бавновъртящите се турбини се реши проблема и с птиците. Солара още изостава, цената му е около 50% по скъпа, но пада всяка година. И най-важното, изоцлация!! Това има смисъл дори и да няма Гл.Зат.

 53. 53 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#44] от "Tomov":

  Айде сега. 50% от въздуха е на височина до 5 км. до 11 са 90%. Основното количество СО2 е свързано в скалите. А точно освобождаването и поглъщането на СО2 в скалите са меко казано много слабо изучени. И има учени които смятат, че повишаването на СО2 в атмосферата е резултат, а не следствие на затоплянето.
  Да се говори за промяна на климата е некоректно. Никога не е имало постоянен климат. А на какво се дължат постоянните промени никой не знае. И тука започва голямата спекулация. Климата се е променял винаги (и преди динозаврите), но изменението сега е от човешката дейност. сегашната промяна към затопляне започва около 1800 г. Как е предизвикана от човека след като тогава започва промишлената революция и то само в Англия и Франция се пропуска. Както и факта че до към 1350 г. климатът е бил доста по-топъл от сегашния. А от тук идва резонния въпрос. Какво трябва да правим. Да хвърляме колосални средства в опит да спрем затоплянето ( а ако не е резултат от човешката дейност?) или да се подготвяме за промените? например в стил Холандия да се взимат мерки за защита на бреговете. А ако са прави учените посочващи, че преди застудяване има затопляне? И всъщност идва епоха на заледяване?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 54. 54 Профил на Tomov
  *****
  Неутрално

  Понеже трябва да работя, съвсем накратко до 16180339887.
  Абсорбатор са растенията, вид бактерии и видове водорасли. Те не смогват с нивата на отделения въглероден двуокис (виж графиката). Отделно се разчистват огромни площи за земеделска земя а киселинността на океаните се повишава. Т.е. наблюдава се една засилваща се крива към висините.

 55. 55 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#45] от "Томов":

  Никой не отрича необходимостта от по-чисто и по-малко консумиращо производство. Последното се урежда без велики директиви. Цената на петрола работи сама по въпроса. А говорим за безумни идеи като складиране на СО2 под земята, пръскане на водни струи на 5-10 км височина и т.н. Безумно скъпи проекти, изгодни за малцина, вероятно с никакъв ефект, но разоряваше човечеството.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 56. 56 Профил на 16180339887
  16180339887
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#46] от "...":

  Я намери масата на C и O и го сметни пак, като вземеш предвид, че CO2 се образува от C+O2 и част от това О2 се взема от атмосферата и кажи колко точно получи.

 57. 57 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#46] от "...":

  23% от 0,038% са кръгло 0,009%. Други въпроси от елементарната математика?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 58. 58 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Томов не мога да разбера калкулацията ти?
  Как ако приноса на СО2 за парникогия ефект е между 9-26% при повишаването му с 1/4 ще "има ефекта на 2% на парниковия ефект"?
  Би трябвало да е м/у 2 и 6%

 59. 59 Профил на 16180339887
  16180339887
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#54] от "Tomov":

  Бачкай, аз съм безработен и мога да си пиша цял ден (ама ме домързя), не ми обръщай внимание

 60. 60 Профил на Вишински
  *****
  Неутрално

  Никога не съм успявал да разбера как точно СО2 спомага за затоплянето...

  За непрофесионалисти и лаици като мен и измислен и специален термин - "парников ефект". Демек, всчико става като в парник. Там тъничък слой стъкло пропуска слънчевата светлина, тя загрява каквото загрява, а стъклото после спира топлината и не й позволява да излезе. И така се затопля оранжерията.

  Убедително. Само дето в атмосферата СО2 не е на слоеве, той е размесен равномерно с всички останали газове и няма как да е на слой и да спира каквото и да било. Нямаме слой кислород, слой аргон, слой азот... всичко е омешано.

  Атмосферата на Марс е почти изцяло съставена от СО2, 99%. Защо там няма парников ефект? Защо Марс никога не се загрява, никога не се затопля, а си е едно доста студено място?

  Парников ефект, в неговия най-класически вид, има на Венера. Там именно имаме слоевете, за които стана дума. Имаме тлъсти слоеве от водни пари, щедро омесени със сярна киселина. Те забулват цялата планета, досущ като одеало. И оранжерията там е налице.

  Къде на Земята имаме нещо подобно?

  Най-голям парников ефект имат водните пари. Облаците в атмосферата. Именно те задържат топлината. Особено е видно това през зимата. Вдигнат ли се облаците, покаже ли се Луната - мигом пада голям студ, все едно някой е дръпнал одеалото.

  От ученото в училище знам, че СО2 е нужен на растенията. Те го използват, а като "отпадъчен продукт" произвеждат кислород. Тогава? Повече СО2 = по-големи реколти, или не е така? А ако не е - защо?

  Еколозите с досадна упоритост отказват да приемат факта, че за последните 1 милион години, Земята много често е минавала от периоди на глобално затопляне към периоди за глобален студ. Това как може да се обясни с човешката дейност, когато такава просто не е имало?

  До преди 7-8 000 години, Сахара е била плодородна. Пещерите на тази пустиня са пълни с рисунки на палми, слонове, лъвове и прасета. После нещата рязко са се затоплили и Сахара е това, което е днес, а лъвове там няма. Защо и къде е СО2 тук?

  В Сибир са намирани множество маумти, замръзнали и запазени в чудесно състояние. Устите на някои от тях са били пълни с несдъвкана храна, с листа и треви, същите са намирани и в стомасите им. Какво означава това ли? Означава, че животното е замръзнало за по-малко от минута. Кротко си е пасяло трева, а минута по-късно то и тревата са били вече леден блок. СО2? Не, не може да е това причината.

  Във всички запазени от древността писмени документи се редуват разказите за опустошителни жеги, потопи, богати реколти и люти зими, сковащи даже морските заливи.

  С две думи: подозирам, че група хора се мъчат да изкарат пари от естествената цикличност на климатичните промени.

 61. 61 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До 16180339887
  Аз коментирах само процентите, които си дал. Ако те са на пръв поглед абсурдни, защо да вниквам в останалите ти цифри?

  До Цецо
  Аз и само мога да сметна, колко са 23% от 0,038% ))
  Коментирах процентите на 16180339887 и това, че 23% от 0,038% няма как е отново 0,038%.
  Но благодаря все пак...

 62. 62 Профил на Пърдящият вълк
  *****
  Весело

  С тия паузи глобалното затопляне да не забрави да се случи, че ще му разплача мамата!

 63. 63 Профил на VX
  VX
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Абе какво затопляне какви 5 лева. На Земята е било по-топло от сега и никой не е умрял - факт.

  Пък и да има затопляне аз какво да направя. Ще спася света като си купя нова пералня, така ли? Е... не е така.

  Машина за пари, както някой го написа отгоре
  Купи си нов автомобил, купи си нов покрив, купи си нови прозорци, купи си нов телевизор/пералня/хладилник/печка/ютия/мобилен телефон... защото са "energy saving". Пък аз докато занижавам моят "carbon footprint" Индийците и Китайците го увеличават още повече
  Ще си живея живота и няма да се занимавам с глупости. И ще си купя нова печка когато тази спре да работи а не когато някой чичко/леличка ми каже

 64. 64 Профил на global warming
  *****
  Неутрално

  някде четох че май за последните 2-3 г. ледниците са се увеличили а не да са намалели и май ония кадри по national geographic дето се топят са от 2003 а не от 2008-2009
  може и да греша де

 65. 65 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#60] от "Вишински":

  за да има ефект хич не е необходимо да е на слоеве. Сравнението с Марс е некоректно. Атмосферата там е над 100 пъти по разредена. Т.е. почти я няма. И е по-близко до Луната, а не до Земята.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 66. 66 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#61] от "...":

  Извинявай. Честно казано не ви прочетох цялата дискусия.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 67. 67 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  След мено-паузата май идваха и горещите вълни...

 68. 68 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#64] от "global warming":

  Най изненадващо за многознаещите учени през 2008 г. не се освободи северния морски път и полюса не се оказа без ледена покривка, а ледената шапка беше рекордна за последните поне 20 г. И почнаха едни тъпи обяснения. Ма ние само незнам си какво не сме оценили, но този (дефакто пълен провал на измислените модели) факт не променял предсказанията им и т.н. Все едно че слушаш наш гоце. В комбина с триперливите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 69. 69 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Вишински голяма каша си забъркал))
  Парниковия ефект в атмосферата е различен от модела, по който работи парника.
  Освен видимия спектър има и инфрачервен, където също има атмосферен прозорец и той също влияе на температурата.
  А мамутите най-вероятно са затъвали в тресавище и затова са умирали внезапно с трева в стомаха
  Ако не вярваш потърси в интернет информация за много добре запазеното мамутче, което откриха наскоро в Сибир ...

 70. 70 Профил на global warming
  *****
  Неутрално

  До коментар [#67] от "Хи-хи":

  абе вълни да идват само воини да не идват
  иначе другото ще го преживеем някак си

 71. 71 Профил на global warming
  *****
  Неутрално

  До коментар [#68] от "Цецо":

  цецо аз има една теория че печатарите организират финансовата криза, глобалното затоляне и "освобождението" на целия свят едновременно.
  Ако знеш само ка ми се иска да не сам прав и това да се окажат просто едни теории на конспирацията.
  колко ми се иска само...
  тогава просто ще си се посмея сам на себе си за това какви неща сам си мислил

 72. 72 Профил на ...........
  *****
  Гневно

  Ох невежи глупаци жалки и загубени малоумници,ще дойдат дни когато внуците ви ще се молят на седмото небе за капка прясна вода и глътка свеж прохладен въздух,но няма да има,няма и да им се даде.ще търсят зеленинката на тревата и прясната прохлада на зората,но няма да намерят,нито божествената миризма на боровата гора.
  Тогава ще се обърнат към ващите гробове и ще ви проклинят със сатанински поличби до безкрай,вас кретените,които се веселихте над черния хоризонт.

 73. 73 Профил на California
  *****
  Весело

  До коментар [#42] от "gradinko":

  А! Педофила Градинко (Динко Господинов) пак изказва мнение по социална тема. Динко, ходи в прогимназиите и не се отваряй на теми за възрастни, в които не участват любимите ти осмокласнички ))

  П.С. Мадератори и читатели, не обиждам, а говора с факти нецензурирани от Капитал:
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=793805
  Пост#: 85 и 75 както и цялата тирада на Градинко по темата

 74. 74 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Хора, нека не спорим за очевидни/недоказуеми неща. Примерно, никой разумен човек няма да оспорва, че е по-добре да си набавяме енергия от възобновяеми/чисти източници, че намаляването на аерозолите в спрейовете е принципно добра идея или че е наложително да не бълваме въглероден двуокис в атмосферата независимо дали влияе на климата, просто защото отрицателно влияе на нашето собствено здраве. Наистина няма смисъл да дъвкаме такива неща.
  Лично според мен проблемът е съвсем друг. Изключително съмнително е когато някаква сравнително малка група хора решат, че има глобален проблем и почват облъчването по масмедиите. Без да искам да навлизам в конспиративни теории, напълно разбирам защо много хора не искат някой друг да им дава генерална насока в живота при условие, че не може по категоричен и неоспорим начин да обоснове твърденията си, а това е абсолютно задължително когато искаш да внедряваш на световно ниво мерки, които повече или по-малко засягат живота на всички хора. Имам предвид парите, които обикновеният данъкоплатец ще плати за това, че някой образно казано си прави съчинения по картинка и ги представя като свършен факт заедно със сметката. Това е

 75. 75 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  @72 многоточието

  Човече, как мислиш, дали по време на ледената епоха някъде около 10 000 п.н.е. хората не са се молили за подобни неща, а?

 76. 76 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До [#64] "global warming" и [#68] "Цецо"
  Човешката дейност има допълнителен, а не основен ефект върху промяната на климата.
  Има естествени цикли и именно поради тях лятото на 2009-та на места беше рекордно студено затова и не се отвори северния морски път.
  Проблема не е в процентите или в прогнозите а в това, че с безотговорността си човечеството нарушава невъзвратимо баланса на една система, която дори не познава добре ...

 77. 77 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#28] от "16180339887":

  Mnogo prosto sladur ... siaka godina klimata se promenia i se izostria i stava po losh:

  Primerno predi 6 godini kato putuvahme kum Brasil imashe tropicheski buri samo zimata (liato v severnoto polukulbo) sega poslednite 2 sa nespirni. Turboleniata e tolkova silna che ne mogesh da mrudnesh prez zelia polet shtoto mogesh da se ozovesh na tavana kato pada samoleta po 100 metra izvednug e.g. turbolenzia. susshtoto e sus klimata v California takiva amplitudi na studeno toplo ne e imalo i stava se po riazko St Anna's da ne govorim. Sushtoto e v iugnite shtati i v Evropa.

  ohte iskash li?

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 78. 78 Профил на любител на статистиката
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "Lili Kostova":

  Не съм съвсем съгласен с теб, че от гледна точка на статистиката -60 и +60 С е същото като -40 и +40.
  Първо при само две стойности, не може да се използва коректно статистическия инструментариум. Но дори и да имаш повече стойности или да можеше да се използва, това не означава, че нещата са едни и същи. Средните за еднакви, за това съм съгласен, но при повече стойности не е ясно какво става със стандартното отклонение и какво е разпределението. Може например разпределението да не е нормално, да има "дебели опашки", да е изкривено или със задигнат или пък приплеснат връх. Т.е. нещата не са съвсем едни и същи дори от гледна точка на статистиката, освен ако стойностите за които говориш не се отчитат като напълно нормални в статистически смисъл.
  Освен това, от къде си толкова сигурна, че ледените шапки намаляват? Аз например четох изследване, че напротив - те се увеличават!

 79. 79 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#72] от "...........":

  Между другото затоплянето винаги е водело до увеличаване на валежите и кломата е бил по-влажен. Но този път щяло да е различно. Защо ли? Сигурно сега като се затопли ще се изпарява по-мало вода. А проблемът със зеленината и бетона хич не е свързан с климата, а с броя на хората.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 80. 80 Профил на stancho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#77] от "ivanchoLA":

  Хм, ми така кажи, разваляти се кефа от летенето.

  Дам ама разбира се че цялата планета трябва да ти влезе в положение. ПРОБЛЕМ СИ Е ТОВА.

 81. 81 Профил на stancho
  *****
  Весело

  До коментар [#76] от "...":

  Къв баланс бе гьон. Вчера гледах как 5 косатки се чудят как да прецакат един тюлен.

  Те това е баланса. По интелигентните цакат по-глупавите.

  Баланс, още откакто си се пръкнал все на топло седиш, и готвени манджички хапваш. Къде е баланса в това?

  БАЛАНС Е събличаш си дрехите и скачаш в джунглата от хеликоптер. Давам ти 4 дни живот максимум.

  Е ТОВА Е БАЛАНС. И РАВНОВЕСИЕ.

  Бахти глафоните, за баланс ше ми говорат. Аре научете се да мислите па после слушайте и цитирайте глупостите на разни ... галфони.

 82. 82 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Докато всякакви учени и псевдоучени продължават да се упражняват, хващайки се за различни парчета топящи се айсберги от истината за климата, предлагам да не си играем с огъня!...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 83. 83 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  "В крайна сметка, дългосрочно погледнато, затоплянето винаги печели", казва Латиф.
  Да. Дългосрочно погледнато, ако вярваме на еволюционните теории и на Латиф, досега щяхме да сме като Венера. Иначе, ако се замислим малко и почетем повече, ще открием, че температурните колебания са нещо естествено на планетата, а човешката дейност е толкова пренебрежимо малка за да обясни това, че не си заслужава да говорим за нея. Изригването на един вулкан с мащаба на Кракатау или Пинатубо внасят в атмосферата на планетата повече оксиди и парникови газове отколкото нашите усилия в последния промишлен век. Но пък какъв бизнес тръгва с емисиите...Особенно пък в технологично развития запад...

  Ecrasez l’infâme
 84. 84 Профил на LLJ
  *****
  Весело

  Я да ми кажат с какво е предизвикал "глобално затопляне" човекът през разни периоди от Средновековието в Англия, щото тогава е било достатъчно топло там, за да си отглеждат грозде за вино. Пък като гледам не са се опържили англичаните в наши дни, нещо е поспрял този процес, въпреки индустриалната революция през по-късни времена.

 85. 85 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  "The cost of addressing climate change is manageable. The cost of not doing so is unaffordable"
  Yvo de Boer, UNFCCC

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8292175.stm

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 86. 86 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  малки деца в спортен автомобил, никой не знае съвсем точно как работи или накъде се движи, едните натискат което копче и ръчка им попадне, въртят волана, а други предлагат да не се прави нищо, докато не пораснат и разберат как се кара колата...
  кое е по-вероятно да доведе до катастрофа?

 87. 87 Профил на ЦАКИ
  *****
  Любопитно


  До коментар [#76] от "...":

  "Проблема не е в процентите или в прогнозите а в това, че с безотговорността си човечеството нарушава невъзвратимо баланса на една система, която дори не познава добре .."
  Ами цом проблема не е в процентите/лъжливи?/ или прогнозите /неверни?/ , единствения начин да се възстанови баланса е да се самоизтребиме.
  След пет- десет милиона може да се появи нов разумен вид на база на шимпензе , горила, орангутан ?


 88. 88 Профил на stancho
  *****
  Неутрално

  Накрая ще остане само един вид на планетата и всичко ще бъде така както на него му е угодно.

  Така е написана програмата.

  И умните хора по света го знаят. Но нали за масите трябва да има тръпка, цел, занимание ... зада не мислят по-важните въпроси.

 89. 89 Профил на .
  *****
  Неутрално

  не става въпрос само за глобално затопляне или друго изменение на температурите, а най-вече страшните последици, които влекат те със себе си - стопяването на ледовете покачването нивото на океана, обезлесяването на огромни територии, спомнете си ужасяващите бури и урагани и не знам още какви чудесии, които сполетяха отделни части на света ( дори съседни държави ), които стават по-чести и силни и които взеха хиляди жертви. Може да се изрежда до безкрай - отравянето на водата и въздуха ( един малък пример - реката край едно познато село навремето преди години беше пълна с риба и чиста, а сега в резултат на отровите, изхвърляни от заводи наоколо, е заприличала на мръсно и отровно блато, в което естествено няма никаква риба). А за тези, които не вярват, че влошаването на екоравновесието не се дължи на човека, какво могат да ми кажат за аварията в Чернобил - там и досега въздухът "трепти" от радиация, всяко второ дете е болно от левкемия, продължават да се раждат уродливи бебета, дори двайсет години след аварията, а доколкото си спомням от един документален филм, периодът на полуразпад на един от елементтите, които са се отделили при гръмването е 24 ХИЛЯДИ ГОДИНИ. Драстични мерки трябва да се вземат и не само това - те трябва да са светкавични, докато не е станало късно

 90. 90 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Дам... Резултата от съсипаното българско образование е очевиден - пълно е с неграмотни идиоти във форума и колкото са по-неграмотни толкова повече са убедени в правотата си и че всички учени грешат..

  Въпреки че сте неграмотни идиоти, все пак можете да четете очевидно и ви предлагам да прочетете пак финалния абзац:

  "Макар всички тези природни цикли да се припокриват, те все пак имат различна продължителност. Повечето учени са на мнение, че в момента едновременно влияние оказват няколко естествени захлаждащи ефекта и по този начин затоплянето, причинено от парниковия ефект, бива възспирано. Тези явления обаче скоро ще се обърнат в противоположна посока и тогава – тук научната общност е единодушна – отново ще има глобално затопляне. Дори още по-силно от досегашното. "В крайна сметка, дългосрочно погледнато, затоплянето винаги печели", казва Латиф."

 91. 91 Профил на muncho
  *****
  Разстроено

  А между другото, не само че сте неграмостни идиоти ами сте и морални изроди. Защо вярвате на прогнозите за времето по телевизията а не вярвате за глобалното затопляне, което следва от същите тези модели?

  И защо изобщо щом не вярвате в науката се ползвате от плодовете и? Айде ако обичате, спрете си компютрите, спрете си тока в къщи и най-добре идете да живеете в гората, без плодовете на грешната наука.
  Ако не го направите СТЕ ДОЛНИ ЛИЦМЕРИ, освен че сте неграмотници..

 92. 92 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  А за тези от вас у които има някакъв интелект и почтеност ето една книжка:

  Climate in Peril: A Popular Guide to the Latest Ipcc Reports
  By Alex Kirby


  * Publisher: United Nations
  * Number Of Pages: 57
  * Publication Date: 2009-05-15
  * ISBN-10 / ASIN: 8277010532
  * ISBN-13 / EAN: 9788277010533

  http://rapidshare.com/files/282716640/9788277010533.pdf

 93. 93 Профил на muncho
  *****
  Весело

  А най-смешното от всичко е че на стотиците хиляди научни книги и статии от стотици хиляди учени, всички до един доказващи че промяна в климата има и човекът има принос за тов, та на всичко това се противопоставя някаква ХУДОЖЕСТВЕНА книга, от някакъв писател, станал милионер заради нея )

 94. 94 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#89] от ".":
  Я по-добре давай глава по глава Откровението на Йоана и ще бъдеш още по-убедителен.
  Река имало с риба, па днес, поради заводите била вече мръсна...Де я тази река бе? И ако ми кажеш и заводите които я замърсяват къде са, цена няма да имаш...
  Аман от малоумни "еколози"...
  А това утепа и жабетата в реката:
  "....там и досега въздухът "трепти" от радиация, всяко второ дете е болно от левкемия, продължават да се раждат уродливи бебета, дори двайсет години след аварията, а доколкото си спомням от един документален филм, периодът на полуразпад на един от елементтите, които са се отделили при гръмването е 24 ХИЛЯДИ ГОДИНИ."
  Да ти кажа, на някои от елементите отделени при гръмването периодът на полуразпад е 4.5 млрд години, ама това да не те тревожи.
  Иначе, митовете за Чернобил са безброй.

  Ecrasez l’infâme
 95. 95 Профил на метеоролог
  *****
  Неутрално

  В статията е въведена грешна терминология. Няма "Северноатлантическо трептене", а "Северноатлантическа осцилация", нито "исландския пад и Азорския връх", а "Исландски минимум и Азорски максимум".

 96. 96 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  Ето една книжка за хора с интелект като вашия (за ученици 6-12 клас):

  Climate: Causes and Effects of Climate Change (Our Fragile Planet)
  By Dana Desonie


  * Publisher: Chelsea House Publications
  * Number Of Pages: 199
  * Publication Date: 2008-01-30
  * ISBN-10 / ASIN: 0816062145
  * ISBN-13 / EAN: 9780816062140
  * Binding: Library Binding

  http://rapidshare.com/files/206255272/Climate__Causes_and_Effects_of_Climate_Change.rar

 97. 97 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#91] от "muncho":

  Мунчо, прогнозите за времето често пъти бъркат и за след 5 дни. Та викаш модела дето не става и за 1 месец става за 50-100 години. те това се казва наука. Много си начетен. почти колкото радетелите на глобалното затопляне.
  Ние по-простите казваме, че не знаеме. И казваме, че няма връзка между човешката дейност и наблюдаваното затопляне. И следователно безумия като копане на СО2 в земята или океана, пръскане на вода из небесата и тем подобни са безумно скъпи игрички целящи да облагодетелстват еко мафията. А в нея вече доминират хора дето изобщо и не са чували за природни науки.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 98. 98 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#91] от "muncho":
  И защо изобщо щом не вярвате в науката се ползвате от плодовете и?

  muncho, не вярвам в науката. Знам. Само че, знанието предполага и голяма доза съмнение в хипотезите на учените. А това с глобалното затопляне, което е резултат от дейността на човека си е хипотеза. Насреща и, стоят още поне десет равностойни научни хипотези, които твърдят че глобалното затопляне е природен(космически) феномен и е нещо естествено и циклично(повтарящо се) в историята на планетата...

  Ecrasez l’infâme
 99. 99 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#96] от "muncho":

  Айде и нещо за твоя интелект. пише го и в уики, но ти провери и други източници. Какъв е бил климата в Гренландия когато я откриват викингите. И дали са растели макар и маломерни дървета. А провери след това какъв е сега. И ми обясни човешката дейност ли е била причина за тогавашния топъл климат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 100. 100 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "В крайна сметка, дългосрочно погледнато, затоплянето винаги печели"

  А най–дългосрочно, с увеличаването на ентропията всичко отива в абсолютната нула (0° по Келвин). Това барем си е най-сигурното. Учен ли е тоя? Не!

  И какво е толкова лошото на малко затопляне? На този прост въпрос обикновено няма отговор. И какви модели, какви 5 лева? Нещо не им паснало на хипотезите и на помощ се вика Deus Ex Machina, в този случай по изключение на митичните извънземни, ами земните. Учени мошеници, това е.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK