Сблъсък: Злато и цианиди - Константин Дичев, "Зелени Балкани"

Сблъсък: Злато и цианиди - Константин Дичев, "Зелени Балкани"

© Георги КожухаровНапълно в съзвучие с обявената нова политика на екоминистерството за бърз и адекватен диалог с бизнеса по инвестиционните проекти, в началото на октомври министър Нона Караджова се произнесе по едно от емблематичните искания, удостоявани упорито с "мълчаливи откази" по-рано. Министърът одобри искането на "Горубсо - Кърджали" за въвеждане на преработка на златна руда с цианиди. Инвестиционното намерение на предприятието беше внесено в екоминистерството още в края на 2006 г., а докладът по ОВОС отлежаваше в министерството от миналата година.


Макар че наличието на решение по този казус след дългото протакане е положителен факт само по себе си, в същността си то остава точно толкова дисусионно, колкото беше и в по-рано. Община Кърджали, както и природозащитните организации са категорично против цианидната технология, смятайки, че евентуални разливи на тези химикали ще са пагубни за природата и здравето. Те вече обжалват решението на министъра във Върховния административен съд.


Един от мотивите на Караджова, изтъкван и от "Горубсо", е, че ако инвестиционното намерение не се реализира в кратки срокове, ще се създаде опасност за околната среда и здравето на местното население. Скоро складовете на предприятието ще се препълнят с обогатения необработен продукт и то ще е принудено да спре работа с всички произтичащи от това рискове, заявиха от "Горубсо". Община Кърджали обаче не желае производство, което е до къщите на хората, защото го намира за опасно.
Константин Дичев, федерация "Зелени Балкани": Ще спрем проекта в съда


Г-н Дичев, защо вашата организация обжалва решението на екоминистерството, с което беше разрешено изграждането на новата инсталация на "Горубсо - Кърджали"?


- Защото искаме да защитим истината и хората на Кърджали. Тази инсталация е на 300 метра от първите къщи на града. А изграденото от "Горубсо" всъщност е една незаконна фабрика. Тя беше направена още преди 3-4 години напълно незаконно, без комплексно разрешително и дори са работили година и половина - две.


Опитаха се да минат със старото комплексно разрешително, което е издадено за оловно-цинковото им производство. За него те имат разрешително, но предприятието отдавна не добива такава руда. Тази информация я имам от община Кърджали. Отделно съм виждал заповед на РДНСК да бъде разрушена тази фабрика именно поради причината, че е незаконно изградена. Какви други санкции са били наложени на предприятието не знам, но тези хора там са за затвора и отдавна би трябвало да са там.
Вместо това след такива мащабни престъпления новото правителство даде положително становище по ОВОС на Живка Ковачева (изпълнителен директор на "Горубсо" - бел. ред.).


Според "Горубсо" обаче това не е ново производство, а модернизация на съществуващото.


- Това е абсолютна лъжа и измама. Лъже се по най-безобразен начин.


Защо според вас екоминистерството би съдействало на такава измама?


- Ще ви отговоря с три думи - организирана политическа престъпност. И тя през последните 10-11 години направи така, че всички подземни богатства да станат собственост на минната мафия. Всички добивни предприятия, които работят с черни метали и злато, са вече частна собственост.
Ние засипахме предното министерство със сигнали за това, че фабриката е изградена незаконно - там има нов цех, нови машини, ново съоръжение на хвостохранилището, което обаче не е предназначено за тази технология. И тя точно затова беше спряна. Чакъров (Джевдет Чакъров от ДПС, предният министър на околната среда - бел. ред.) какъв е бил, какъв не е бил - не знам, но така или иначе всички от Кърджали са против тази инсталация, защото тя се намира в центъра на града. И такова нещо в цял свят няма - в център на населено място да има цианиден добив на злато. Разликата между оловно-цинковото производство и производството на злато с цианид е огромна. Защото за по-малки количества руда се използва стократно повече цианид. Нещата са доста по-различни от това, което твърдят в "Горубсо". Освен това хвостохранилището им не е предназначено за такива натоварвания. Всичко това трябва да мине на ОВОС, а това не беше направено.


А няма ли опасност, ако предприятието спре, това да повлияе значително на икономическото състояние на града?


- "Горубсо" има принос към икономическото положение на града, но не може да се работи на всяка цена. Там живеят десетки хиляди хора, а в "Горубсо" не работят чак толкова много. Новата инсталация е автоматизирана. Досега златоносната руда се промиваше по друг начин и се получаваше концентрат, който се обработваше в КЦМ - Пловдив. Това означава, че в остатъка е имало доста проучвания. Там е работата, че те се опитват на всяка цена да въведат една вредна технология. Понеже запасите са малки, добивът е малък, а колкото и да е малко цианидът, ще бъде достатъчен, за да унищожи цялата река Арда и земите покрай нея. А там, всички знаят, основният поминък на хората е да отглеждат тютюн.


Разреши ли се един път цианидната технология в България, няма да може да се спре. 35 находища в Южна България чакат да бъдат разработени. Те ще се превърнат в 35 цианидни езера.


Трябва ли да бъде забранен добивът на злато при това положение?


- Такава крайна мярка не е нужна. Ние сме не против добива, а против използването на цианиди. Тази технология има по-малко опасни алтернативи и затова не бива да се прилага. Разбира се, те ще излязат по-скъпо на производителя, добивът ще е по-малък, а оттам и печалбата. Те искат бързо да извлекат всички полезни материали и после да си заминат. А какво ще правят хората там? Какво ще работят? Ще им остане едно огромно цианидно езеро, което след това трябва да се управлява 100-200 години.


Не съм видял концесионния договор на "Горубсо", но съм убеден, че той не е с по-различни параметри от всички на останалите преработващи предприятия, в които са предвидени минимални концесионни възнаграждения за държавата. Държавата нищо не получава от тази дейност.


Все пак може ли да бъде намерен някакъв компромисен вариант в този казус?


- Ако искат да гарантират на местното население, че ще работят безопасно, да направят застраховки живот на всички жители от района на поречието на Арда, а също и застраховки на техните земеделски земи. Ако това стане поне за 30 години напред, ще бъде гаранция, че "Горубсо" няма да замърсява. Трябва да бъдат застраховани и язовирите.


Казусът е същият като с Челопеч - два милиона души пият вода от Марица, която "Челопеч майнинг" (дъщерна на канадската "Дънди прешъс металс" - бел. ред.) застрашава през река Тополница.


Смятате ли, че ще спечелите делото?


- Ще ги спрем. Защото ние имаме достатъчно основания за нашата позиция. Подписаното от министър Караджова е абсолютно незаконно. Много наредби на Министерския съвет са напълно нарушени по най-безобразен начин. Прави се в нарушение и на българското, и на европейското законодателство. Повтаря се същата ситуация като в Челопеч, а ние спечелихме делото срещу него (в началото на ноември тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на предния екоминистър, с което беше одобрена екооценката на цианидната технология на "Челопеч майнинг" - бел. ред.). Нона Караджова е превишила правата си. Аз вече подготвям сигнал до главния прокурор и до Европейската комисия, в която сигнализирам точно за това - че министърът на околната среда е превишила правомощията си. Тя трябва да бъде съдена. Евдокия Манева - също. Нали премиерът Борисов декларираше, че ще работи срещу организираната престъпност? Това е организирана престъпност. Нали има недостиг в бюджета? Защо държавата не си потърси приходите от големите добивни предприятия, които не внасят нищо в бюджета? Печелят десетки и стотици милиони. Откъде ще дойдат парите за пенсионерите, за науката? Това е организирана политическа престъпност, защото всички правителства досега ги толерират. Да каже Бойко Борисов защо се прави това за сметка на държавния интерес. С решението за "Горубсо" държавата застана зад едрата престъпност.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Извинете ДАНС къде гледа и не арестува този талибан ислямист.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 2. 2 Профил на Дърти ДАНСинг
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "InmoInvestments":

  За какво да го арестува? За това, че излага на показ престъпленията на правителството на България ли? Според мен ДАНС трябва се вслуша внимателно в думите на това момче.

 3. 3 Профил на Анастас
  Анастас
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Айде стига бе, нали министър Караджова е еколог, как така стана?

  http://atphoto.bg
 4. 4 Профил на ДС
  *****
  Неутрално

  дичев дичев-в цял свят златодобива е с цианиране в българия също тази година с тази технология са добити 3тона злато от рудниците чала асарел и елаците цианида е много не трайно съединение какви 100год една година не може да стой

 5. 5 Профил на Петко Ковачев
  Петко Ковачев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  @ДС: личи си, че си от ченгетата - те си служат с подобни манипулации и полуистини, за да "защитят" определени тези. Изброй местата на златодобив с цианиди в Европа например.

  The end of the carbon- and nuclear-based economy is coming. Go for renewables!
 6. 6 Профил на bakerg
  bakerg
  Рейтинг: Весело

  По предишните коментари:
  1. ДАНС отдавна /преди няколко години/ е информирана за проблема. Има писани доклади, но какво съдържат и докъде са стигнали няма информация.
  2. Какви 3 тона, каква Чала и Елаците? Действително част от цианидните съединения се разграждат под формата на циановодород, но друга част остават и крият опасността стотици години /да не кажем безкрай/.
  3. В изказванията на Дичев има истини, полуистини и неверни твърдения. Кои са тези "НИЕ" спечелили срещу Челопеч? Ползването на чужди анализи и заключения изисква елементарното посочване на източника. Примесите на политика в екологията понамирисва на егоцентризъм! Човек трябва да си дава сметка за възможни неща и невъзможни такива. Останалото е бръщолевене. В ЕКОЛОГИЯТА няма място за политически емоции, тя Е КАУЗА, ако има политици радетели добре дошло, ако не само борба, но компетентно.

 7. 7 Профил на Cyanide Poison
  *****
  Неутрално

  Елаците обработват само медна руда и нямат инсталации за цианиди а също и там няма находища на златна руда.
  ДС, също цианидите са забранени в доста държави. Това е остаряла и евтина технология, с която извличането става бързо, но има и други по добри технологии, които искат влагане на повече средства за тях, но тези тъпанали предпочитат старите и тровещи технологии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK