България още е варварска страна в отношението си към животните

България още е варварска страна в отношението си към животните

© Николай ДойчиновРуми Бекер е хуманен лекар, президент на организацията "Лекари за животните" (Arzte fur Tiere/Docs for Dogs), която се занимава със съдбата на бездомните животни в европейските страни. От години работи по проблема с уличните кучета в България. Участвала е в създаването на филми за тукашните кучешки "лагери на смъртта" и незаконната търговията с кучешки кожи, излъчени по германските телевизии.


В началото на миналата година, когато влезе в сила Законът за защита на животните и столичният изолатор, където кучетата масово се убиваха, трябваше да затвори и да се оборудва като кастрационен център, Бекер е организирала изтеглянето на всички оставащи палета ("нямаше да ги убият, но щяха да умрат от инфекциозни болести, влага, липса на светлина, ядене и грижа") в Германия. Там организацията им е намерила стопани. Досега е намерила дом на над 300 четирикраки бездомници от България. Което, разбира се, не е решение на българския проблем. В момента български организации готвят доклад за състоянието на кучешките приюти в страната, в който ще бъдат описани и множество случаи на насилие над кучетата в тукашните градове. Паралелно в другите 26 държави на ЕС се правят аналогични доклади. Всички те скоро ще бъдат представени от "Лекари за животните" в Европейския парламент с искане за обща евродиректива за хуманно отношение към животните. Така и страните като България, които имат закон, ще бъдат принудени да го спазват, казва д-р Бекер. Тя има син, също лекар, който живее в Нюрнберг. Лично тя гледа в къщата си 16 кучета, спасени от България, и няколко котки.


Как ще обобщите последните си наблюдения върху България?
- Силно разочаровани сме от наблюденията, които направихме: жестоко, нехуманно отношение към бездомните животни, злоупотребява се с обществени средства, бездействие на изпълнителнат власт по задължението й да контролира спазването на Закона за защита на животните, непрофесионално отношение и много често пълно неразбиране на проблематиката от страна на отговорните фактори. Слаба или никаква квалификация на звената за работа с бездомните животни. Непрозрачност и създаване на всякакви пречки за упражняване на обществен контрол.
В днешните "приюти" за кучета работят същите хора, които бяха и в някогашните "изолатори". Навремето те убиваха тези животни, те нямат отношение към тях. Такъв човек едва ли ще си отвори очите за нещата и ако види, че кучето е със супена лапа, ще го пусне обратно, без да го лекува, с презумпцията, че то само ще си умре. "Изолатор" беше дори едно много невинно име – това всъщност бяха, а нашето наблюдение е, че продължават да бъдат в общия случай едни лагери на смъртта.В София, в приюта в Сеславци, кучетата живееха в техните екскременти. Проблемът беше, че нямаше вода същия ден, но нищо не пречеше на персонала все пак да почисти клетките. Видяхме тъмнина, влага и едни депресирани животни. В Стара Загора кучетата никога не са били лекувани, независимо дали са лечими заболяванията им или не, и са били убивани. Когато внасяме докладите в ЕС, а аз съм отговорник по доклада за България, вярвайте ми, няма да напишем обикновено писмо, а ще опишем тези реални случки в страната. И това няма да е комплимент за нея.
Впрочем само преди година бях в София и в центъра имаше доста кучета. Сега няма. Питах познати, които хранеха няколко животни, къде са и ми казаха, че изведнъж са изчезнали. Гаранция, че са прочистени – защото центърът на София е визитката на страната. Проблемът е бил решен, но по варварския начин.


Защо смятате, че е нужен общ европейски закон за защита на животните?
Северните страни и Великобритания имат такива закони и ги спазват. Закон има и в Италия, който забранява убиването на бездомни кучета, но той се спазва теоретично. Проблем с насилието над бездомни животни има най-вече в южните страни, оказва се, както и в бившите соцстрани. Гърция има перфектен закон, но и там ситуацията не е розова. България също има свестен закон за защита на животните, както и наредба за условията в приютите, приета наскоро (Наредба 41). Тук трагедията е, че умишленото убийство на едно животно – котка, куче или нещо друго - не се счита за престъпление и не беше вкарано в българския Наказателен кодекс.
Франция пък няма закон за защита на животните. Отделни провинции имат добри практики, но няма обединяващ закон. За разлика от България тези животни там по улиците не ги трепят и не стрелят по тях за удоволствие, но пък ги евтаназират.


По българския закон за жестокост към животно има само глоба, но доколкото зная, досега няма налагана.


Всъщност аз знам само за една - в Хасково. Шефът на зоопарка там (Ясен Стайков – бел. ред.) беше глобен със 100 лв. за незаконна евтаназия на 42 кучета. Отношението на властниците в България като цяло е следното: какво сте тръгнали да се занимавате с кучета – тук гладуват хора, а вие се занимавате с кучетата... Винаги е така: абе, ние обичаме животните, но първо трябва тази гладуваща жена, да речем, да се нахрани, а животните – на заден план. Двете неща нямат нищо общо – една несправедливост не може да се изглади с решаване на друга.
Проблемът с кучетата е айсберг. Виждаме го само отгоре, но никой не си дава сметка какво означава липсата на решение на проблема и толерирането на насилието над тези животни. Всички искаме да няма насилие, тероризъм, децата в училище да са възпитани, а не агресивни и т.н. Ами когато позволиш едно дете да убие или малтретира животно, как го възпитаваш?


Къде в Европа насилието над животно се счита за престъпление?


Навсякъде. Не съм чела всички наказателни кодекси, но никой не може да си позволи да стреля или да трови кучета на улицата. Една жена от Асеновград ни писа, че неин познат застрелял пред очите й с пушка една бременна кучка, за която тя се грижела. Случаи като този са много, би трябвало да го знаете по-добре от мен.


Неотдавна, след като дете беше убито от улично куче, един български депутат коментира, че единственото решение на проблема е бърза евтаназия на бездомните кучета. Възможно ли е да е прав?


Бързата евтаназия на кучетата не е решение. Ако беше, Световната здравна организация щеше да даде и тази препоръка. Но вместо това тя казва: евтаназията не ограничава популацията. Единствената препоръка е животните да се кастрират по места. СЗО е много лапидарна и препоръките й не се основават на някаква етика или любов към животните. Тези животни така или иначе умират бързо, а освен това пазят ареалите си и при тях не могат да дойдат много други слаби и болни кучета. По този начин се стига до един естествен отбор – слабите умират, защото не могат да се преборят за територия. С други думи, кастрирайки кучетата, вместо да ги убиеш, ти ги превръщаш в работници за намаляване на популацията. Евтаназията не е решение, единственото решение е да се кастрират животните и да се връщат по места. Не трябва да се връщат просто някъде, защото тогава става бой за ядене. И тогава е нормално хората да виждат "агресивни" кучета – много е страшно да не ги върнеш на мястото им. Аз не бих искала да се случват такива нещастия с деца и никой нормален човек не би искал. Но медиите раздухват тези инциденти, защото имат полза от скандалите. Не съм прочела нищо обективно в българските медии, в смисъл нищо, което да подчертае, че това е проблем, създаден от нас, хората, и ние трябва да го решим по нормален начин, че това са живи същества. Медиите се възползват по най-популисткия начин от скандала, за да имат да мелят, без дори да се опитат да вникнат в проблема. Вместо това те насъскват хората към уличните животни – "помияри", "псета", "наръфаха човек" и т.н. - това са все цитати от вашата преса. Ако някой стреля по кучета или пък отрови котки (наскоро имаше такъв случай в Пловдив) – е, какво, отровили са ги... И по този начин се възпитават децата.


Парите ли са причината да се бави разрешаването на проблема с бездомните животни?


В никакъв случай не са парите проблемът. Наскоро бяхме в Пловдив, за да посетим тамошния приют, който беше затворен за модернизация в съответствие с Наредба 41 и общинарите ни казаха: ние нямаме пари за нов приют. Ама за какво ви е нов приют?! Просто си приведете стария в съответствие с изискванията, така че кучетата да не ги изхвърляте току-що кастрирани на един гол цимент и минусова температура. Направете това и кастрирайте. В Пловдив за приюта работят 16 души. А в клетките видяхме, да кажем, 10 кучета. Статистиката показа, че на един лекар в приюта се падат по ¾ кастрирано куче на ден. Смятайте какво струва това на данъкоплатците. А принципът е прост: кастрирай и върни, защото евтаназията излиза по-скъпо на данъкоплатците от кастрацията - просто тя е скъпа и не функционира. На нас открито един пловдивски лекар, при това млад, ни каза: ние евтаназираме всички животни, които са наранени, болни и т.н.! Как, след като ти нарушаваш, първо, закона и, второ, къде ти е лекарската съвест? Ами няма пари, казва – нито имаме лекарства, нито апаратура, нито време.


Явно парите все пак са проблем?
Не са парите, а нежеланието на хората да работят - липсата на отношение към животните. Проблемът е човешки, а не финансов и в това съм напълно убедена. Констатира го и Английското кралско дружество, което също посети Пловдив: не наблюдаваме желание в хората да помогнат за решаването на този проблем. Трите месеца, в които беше затворен пловдивският кучкарник например, не бяха достатъчни той да бъде приведен в съответствие с изискванията и пак ще трябва да бъде затворен. А докато беше затворен, оказа се, 16-те души персонал са получавали заплатите си. Какво пречеше през това време тези хора, които са били на заплата, а са нямали статус на приют, да хващат тези кучета и да ги дават за кастрация по частните кабинети? Щеше да излезе още по-евтино! Но тези хора не са заинтересовани – никой не им казва: правете го. Плащат им се заплатите и толкова – това не е ли разхищение на пари?


Подобно нещо ви заявиха и от варненския кучкарник: няма пари за кастрационни програми, трябва да се евтаназира бързо и поголовно.
Вижте – или има закон, или няма закон. Има закон, има и кастрационни програми. Те са задължителни и трябва да се изпълняват. За мен това е мафиотска верига от некомпетентни и мързеливи хора. Един от лекарите, с които говорих в Пловдив, смея да твърдя, по никакъв начин не се вълнува от живота на едно куче.
За пореден път ще цитирам Махатма Ганди: за една страна говори отношението й към животните. Кучето не е просто животно, а едно слабо същество – ти можеш да го хванеш за нашийника и да го заведеш на разходка или пък да го отведеш до едно дърво и да го обесиш. То не може да избере съдбата си. Най-ниско поставената бариера на агресия е към по-слабия. Ако преодолееш първото стъпало – агресията към животните, второто - към човека, е много по-близо.
Да, за тукашните управляващи кучетата не са тема номер едно – много важно, че се размножавали или избивали в Пловдив. Но България вече е в Европа и може би трябва да се съобразява с манталитета на онези, които са в така наречената култивирана или поне по-култивирана Европа. Дори от тактически съображения премиерът Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов трябва масово да преобразят третирането на тези животни, дори с цената на малко повече средства. Ние, а и много други организации в Европа, които са наясно с проблема, ще оценим това. Това е начин да се подобри репутацията на България, а добрата репутация ще върши добра работа на страната – при търсене на заеми и субсидии, за които тя има нужда, и по всякакви други проблеми.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чашка кафе
  *****
  Разстроено

  "България още е варварска страна в отношението си към животните"
  -Та това би било хубаво, ако сме само по отношения към животните,а то сме почти по всичко варвари !

 2. 2 Профил на Кокошка с брошка
  *****
  Неутрално

  Хаха, откриха Америка!

  Не сме народ, а мърша.
  Не сме държава, а територия.
  Не сме общество, а блато с алигатори.

 3. 3 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Вярно е! Браво Милене за тая статия!

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 4. 4 Профил на Dru
  *****
  Неутрално

  България още е варварска страна в отношението си към хората! Но пък това е става ясно от почти всяка друга статия.

 5. 5 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  По-скоро "България е още варварска страна в отношението си към хората". И все още не ми е ясно защо няма зверски контрол и задължителност за кастриране на домашни животни?

 6. 6 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  По-скоро никъде в Европа не биха търпяли и за един ден такава кучешка сган. А за отношението - вижте многобройните прехласнати по тях люде, които им се кланят сякаш са свещени. Но в същото време мразят хората около тях...

 7. 7 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  приоритети, не сме нито на социалното нито на икономическото развитие да се оправяме с бездомните животни като в Германия... в България сме 100 тина години назад и тия кучета не са домашни любимци а вредители които разнасят болести и мръсотия... няма вариант да си изпреварим развитието...

 8. 8 Профил на Toni Stoeva
  Toni Stoeva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Пловдив в ЖК Тракия близо до училище Димитър Матевски, някои деца се забавляват като осакатяват улични котки. Гледката на осакатено коте с отрязана опашка е потресаваща. За съжаление много малко хора мислят, че нехуманното отншение към животните е проблем.

 9. 9 Профил на у лево
  *****
  Весело

  мене ме интересува да живеем добре, пък тия бездомни кучета и котки и да ги избиват, какво ме грее, нали и без това с нищо не ни помагат..

 10. 10 Профил на cherjay_82
  cherjay_82
  Рейтинг: 0 Весело

  "И все още не ми е ясно защо няма зверски контрол и задължителност за кастриране на домашни животни?" - Защото щеше да се наложи да кастрираме половината народонаселение на Бантустана. Все пак да не обиждаме домашните животни, биха казали някои и с право.

 11. 11 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1495 Разстроено

  България още е варварска страна в отношението си към....

  Много просто - Чове6тината в БГ е дефицитна стока Отно6ението към "слабите", които не могат да се за6титават - било те животни, инвалиди, малцинства или дори Природата - това е показателно за нивото на едно Об6тество!

  Ние явно като племе толкоз можем...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 12. 12 Профил на Fed up
  *****
  Неутрално

  Откакто имам куче, нямам никаква милост към уличните помяри. В квартала ми има минимум 20 "бездомни" кучета. Бездомни е в кавички, защото те живеят на улицата, но има хора, които им дават храна ежедневно. Невъзможно е преминаването с колело, блейдове или с кучето ми. Две различни глутници нападнаха приятелката ми 2 пъти за 500 метра!!! Вече ходи с газов пистолет до магазина!!! Гонят всяка кола, която мине по улицата. Наскоро си закупих един много симпатичен въздушен пистолет и смятам да ги ликвидирам до едно. Няма нито едно куче, което да е по важно от живота и здравето на хората.

 13. 13 Профил на cherjay_82
  cherjay_82
  Рейтинг: 0 Весело

  Абе, "у лево", ти на мене к'во ми помагаш да живея добре??? Да не говорим, че ми ядеш данъците, вдигаш гюрултия и правиш калабалък у рейса.

 14. 14 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  Лично тя гледа в къщата си 16 кучета, спасени от България, и няколко котки.

  браво страшен пример, мини ТКЗС, да се осъществи във всяко българско семейство до решаване на проблема, аз през това време ще гледам завистливо чистите германски градинки и улици...

  между другото ми се струва, че се смесват умишленото насилие над животните което е хубаво да се криминализира и голямата нужда от хигиена на градската среда с която компромис не може да се прави (а и на запад дори и не го помислят)

 15. 15 Профил на Безцеремонен
  *****
  Неутрално

  За съжаление нещата са навързани. Щом си варварин спрямо животните, по правило си варварин и спрямо всички беззащитни, най-вече към беззащитните членове на човешкото общество. Това ти става ясно още от центъра на София, щом си подадеш носа от хотела. Всички тротоари са окупирани от коли, бусове и камиони, незнайно озовали се там през стълбчетата против паркиране. Жени с бебешки колички, стари хора, да не говорим за сакати и слепи, се влачат като черва по платното, в компанията на коли, камиони и автобуси. От своя страна шофьорите на тези возила не пропускат да напомнят, че бързат - това става по правило с клаксон, провесване през прозореца и обстойни закани, кой орган от своето тяло в кое отвърстие ще вкарат на пешеходеца лично и на женските му роднини. А относно паркирането през колчетата - всъщност това не е фокус - автоталибаните отдавна са резнали едно колче с флексата, за да могат да си изтипосват таратайките както ги е учил баща им. След което колчето се нанизва отново.

 16. 16 Профил на Т34
  *****
  Гневно

  Уважаема госпожо Руми Бекер, с много от Вашите твърдения съм съгласен, но с така наречената а р и т м е т и к а в най-елемен- тярния й вариант - сравняване на числени стойности и изваждане на по-малкото число от по-голамото - НЕ МОГА НИКОГА ДА СЕ СЪГЛАСЯ. Ще кажете з а щ о? Ами защото бързата евтаназия е винаги по-евтина от кастриране П Л Ю С /ах, този П Л Ю С, за- що ли го пропускате!!!/ ваксинация, щото ако пуснете кастрирано куче без ваксинация на улицата, значи осигурявате възможност за разпространение на е п и з о о т и и, някои от които се пренасят и по човека или при случайни контакти и по домашните кучета, изведени на разходка. Та сега ми се ще да Ви попитам, уважаема госпожо Руми Бекер, З Н А Е Т Е Л И Т О Ч Н О К О Л К О С Т Р У В А само евтаназията на едно куче, колко струва кастрация плюс ваксинация??? И колко пъти докато е живо едно улично куче, ще трябва да бъде хващано, ваксинирано, третирано с хапчета против външни паразити - бълхи и кърлежи, както и стомашни паразити??? Е, извинете ме, НО АЗ КАТО ДОБРОСЪВЕСТЕН ДАНЪКОПЛАТЕЦ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ДОРИ И ЕДНО ЛЕВЧЕ ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ, КОИТО ПЛАЩАМ РЕДОВНО, ДА ОТИВА ЗА НЕКОЛКОКРАТНО ТРЕТИРАНЕ НА ЕДНО УЛИЧНО КУЧЕ! Има други приоритетни направления, за които бих научил с удоволствие, че моите данъци се харчат по едно реално предназначение...

 17. 17 Профил на мурджев
  *****
  Неутрално

  гопода! вчера тъщата каза че съм гадени мръсен пес. може ли да ме осиновите в германия и да ми намерите дом. аз обещавам да не лая и хапя ръката която ме храни. ако може да взема и съседката Шушка че е много сладка и с благ характер не като тъщата дето е за вивариум.

 18. 18 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Има хора сиротни
  по-зле от животни!

  www.berbenkov.hit.bg
 19. 19 Профил на KR
  *****
  Неутрално

  Макар и дивашки по-добре проблемът да се реши.

  А хуманните западняци, дето избиха 6 мил евреи, като искат: 1. или да си вземат ВСИЧКИ помияри в Германия или 2. Да си поемат всички разходи по хуманното стопанисване на популациите.

  Аман от лицемери!

 20. 20 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  12 години гледах куче. Умря в ръцете ми - беше болен, лекувах го две години, но доктора каза, че и без друго много е изкарал. Обичах го. Гледах куче - погребах човек. Защо пиша това? Единственото решение за бездомните кучета е да се избият по един или друг начин. Твърде много са за да им бъдат строени "домове", то за хората няма, камо ли за кучетата да строим. Ако някоя държава или неправителствена организация ги иска няма лошо - товарни вагони и 1 милион кучета там, където ги искат пък било то и Виетнам или Китай.

 21. 21 Профил на До № 12 Fed up от Руслан 21
  *****
  Неутрално

  С въздушен пистолет не можеш и котка да убиеш, само ще ги измъчиш и ще се съобразяват с тебе единствено. Ако мислиш да ги изтребиш - месо и отрова, това е начина.

 22. 22 Профил на I love dogs
  *****
  Неутрално

  мисля, че проблема наистина е огромен, но леко ме дразни това отношение на тази високо култивирана германка.. коя сте вие? дядо ви сигурно е вкарвал хора в газови камери и ще идвате да давате уроци на един народ, който все още не е намерил начин да функционира нормално, а и никога не е правил престъпления върху човечеството?! знам, че в Италия масово са изтребвали кучета до преди 20 години точно в газови камери по десетки зедно.. една репутация се създава от двойни стандарти- ако искате по принцип някой да ви уважава г-жо, говорете с нас жестоките българи като хора, а не като по-долна раса..

  аз лично съм имала цял живот кучета и те са много повече от приятел, те са си опора в живота и огромна радост.. положението им в България е плачевно, но има хора които се опитват да им помагат, а и ако нашето общество продължава да се развива нормално, проблема ще бъде значително намален в близките години.. хората се учат да кастрират животните си и да се грижат за тях нормално- няма нужда от обиждане на цяла нация за да си избивате собствените комплекси.. най не мога да понасям германци, сиреч екс-нацисти и най варварската нация на света, да ми дава уроци по хуманно отношение..

  извинете за дългия пост..

 23. 23 Профил на Fed up
  *****
  Неутрално

  @ Руслан 21
  Жената също ми говори за месо и отрова от доста време (трудно я възпирам), но по този начин заплашвам живота и здравето на половината деца в квартала, на своето и на чуждите кучета. С пистолета може и да не стане, но ще намеря друг механичен начин. Интересен факт е, че голяма част от въпросните помяри "живеят" в двора на телевизия СКАТ (4бр.). Друга част са в ИПК Родина (3бр). В съседната улица имаме помярите от строежа на Карфур (4 бр). Отделно има още десетина свободно скитащи. Моля защитниците на кучетата да ми обяснят как да изпитвам емпатия към същества, които нападат мен и семейството ми ежедневно. Да не говорим, че изпъстрят пейзажа с фекалии; разнасят боклуци от контейнерите; лаят и се бият по цели нощи...

 24. 24 Профил на До № 23 Fed up от Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Права е жена ти. Слагаш само три-четири парчета и гледаш отдалеч дали ги ядат, ако не ги прибираш, но е невъзможно да не ги изядат. А, и месото да е печено, а не сурово.И така малко по малко ще приключиш кучешкия си проблем за 2-3 дена. Гледай за "доброжелателни" съседи, че веднага ще те изпеят в полицията. Найлонова торбичка в джоба - отделно за всяко парче и "технично" подхвърляш да кучетата, но без да те види никой. Най-малкото заради децата. Като се прибереш - старателно измиване на ръцете. Не мога да ти дам вариант за отровата щото утре мене ще извикат куките да ме питат откъде съм толкова запознат.

 25. 25 Профил на Руслан 21
  *****
  Неутрално

  Малка грешка - месото трябва да е варено, хем по-лесно, хем по-правилно

 26. 26 Профил на MechoPuh
  *****
  Неутрално

  Поздравявам най-чистосърдечно авторът на тази статия! Рядко се среща такъв обективизъм в нашите популистки настроени медии. Браво! Всичко написано е съвършено вярно!

 27. 27 Профил на tk
  *****
  Неутрално

  ДО #24Руслан:

  Моля те дай някаква идея с тая отрова. Знам, че ще вземат кукуте да те търсят, но ако има как да ме информираш анонимно ще е супер.

  Аз говорих с човек от агро химичния бизнес и ми каза, че е трудно да се осигури.

  Отдавна търся подходяща отрова. Тази за плъхове им е слаба на хапещите помяри в квартала.
  Благодаря предварително.

 28. 28 Профил на Flady
  *****
  Весело

  За да не живеят горките кучета в своите екстременти, да бъдат умъртвявани своевременно след залавянето си! А ако някой го е грижа да си ги пребира в къщата а не да пишат тук кво е хуманно и какво не е!

 29. 29 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Кучета човекоядци ядат жива баба" -- http://vbox7.com/play:5f57bab5

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 30. 30 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Скъпи ми защитници на помиярите:
  Защо защитавате само за кучетата? Не трябва ли еднакво да пазите правата на всички животни - кучета, котета, плъхове, хлебарки, отровни змии и пр.?
  Вие ли имате монопол над решенията коù животни имат право да живеят (кучетата) и кои да умрат (плъхове и хлебарки)? По какъв критерии? Вашият критерии по-важен ли е от моят, според който не само хлебарките, но и бездомните улични кучета трябва да изчезнат?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 31. 31 Профил на tostos
  tostos
  Рейтинг: Весело

  Няма да Ви трябва отрова.Отиваш в най близкия рибарски магазин, купуваш рибарски тройки/куки/,ръгаш куката в месото ,на не много голямо парче, и след има няма седмица помияра сее гътнал.Кучетата не дъвчат месото те го гълтат.

 32. 32 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Не съм съгласна със статията. Тя ме унижава, защото не съм от тези във форума, които наричата България с всякакви имена, за да се покажат колко са над другите т.е. интелигентни. Дрън дрън та пляс. Да имаме си проблеми, но аз не се срамувам, че съм балгарин и няма да се съглася със всякакви чуждузиемци да ме хулят, защото са си измислили псевдо каузи, когато милиони деца умират от глад,болести и мизерия по света. Аз питам, защо в Германия няма, диви котки и вълци, които са населявали тези земи? Защото са избити, за да оцелеят хората. У нас е същото, ако аз трябва да живея, трябва да убивам бездомните кучета и котки, защото те ме хапят, заразяват с бяс, разхвърлят болклука и така разнасят болести, изпражненията са им навсякъде - тротоари, градинки, детски площадки. Всъщност за всичко са виновни СОБСТВЕНИЦИТЕ на кучета. Живея до Южния парк. Навсякъде се разхождат твари по над 60 кг, без наморници и каишки, тичат имежду две-три годишните малчугани, по-големи от тях с отворена паст и леещи се лиги. А да сте видели някой да събира изпражненията им? Лично съм правил забележки на няколко собственика - рекция презрителна усмивка и веднага се хващат за закона. А защо моите деца трябва да се прибират нахапани от по 2-3 кърлежа/естествено тревните площа са замърсени от домашни и диви кучета/, да няма къде да играят на поляна, защото всички те в парка са разорани от тези ходещи четириного чудовища? Защо моите деца да са по-долу от кучетата в парка?. Защо аз да плащам данъци и да нямам право, на свободно придвижване по улицита? - всеки собственик на куче счита, че то е задължено да се разхожда свободно по улиците, алеите и градинките. Забелязали ли сте, че половината бездомните кучета са със нашийници, поне в нашия парк са такива т.е. напъдени от домовете на собствениците си. Е след като няма ред за тези собственици на кучета мога да убивам бездомните, за да си отмъстя за всичките неудобства, които ми налагат домашните. Друтия варианта е собствениците на кучета до стената и с клашников.

 33. 33 Профил на malta
  *****
  Гневно

  Сутрин - автобусната спирка на Верона Нова в Младост - деца отиват на училище, слизат и се качват в автобуса. Пет кучета старателно се бият на 2 метра от хората на спирката, а две от тях слезат на уличното платно и истерично лаят по превозните средства. Когато вали дъжд стоят под навеса на спирката..снимах едно такова с телефона си. Нощно време - на поляната зад паркинга на магазин ХИТ - се бият глутниците, чува се из целия квартал, дори се събуждам през нощта от техния лай, като миналата седмица той беше съчетан с шум от "пилене" на гуми, помислих си, че е излязла хайка да ги трепе. Толкова са много, че е немислимо и страшно да се опиташ по пътеката от ХИТ-а да отидеш към Младост 3..Пред нашия блок има обаче само 2 броя - Рошко и Белчо, които са поне от 6 години. Пазят ни пък те от цигани. Мине ли циганска каруца по малката уличка - те веднага реагират..Целия блок ги пази. Страх ме е , че ако има акция - ще пострадат и те двамата.
  Виждам, че онези от спирката кучета имат краста, козината им е опадала на петна, очевадно са болни, но как да се справим ние с тях.
  Що се отнася до любовта към животните - гледала съм от рибки до Ротвайлери..и какво от това? Скъпо ми излиза и поддръжката (медицинската) на моето куче - ваксини, профилактика, витамини и пр.., а колко ще струва на държавата решаването на проблема с бездомните кучета ?? Искам това, което виждам по Енимал Планет да го има и у нас!! Не го виждам да стане реалност в обозримо бъдеще, уви..

 34. 34 Профил на p_samokovlieva
  p_samokovlieva
  Рейтинг: Неутрално

  Прочетох внимателно всички коментари и това което имам да кажа е,че съм не възмутена,а стресирана и уплашена от по-голямата част от тези хора ,които са писали.
  Уговарят се някакви хора за някаква отрова,друг пък се включва с някакви съвети за рибарски куки...абе хора....вие нормални ли сте???Аз ако познавам хора като вас,честно ще спра да общувам с вас.Старх ме хваща като чета...че вие утре,вдругиден ще вземете и хората да тровите и избивате бе...щом с нищо не ви помагат!!!
  Затова сме назад от цивилизованите страни.Заради хора като тези тук.В други европейски страни(пъки не само европейски)такова поведение никой няма,а и да има е подсъдимо и наказуемо.Докато има такива хора,който не виждат по-далече от носа си,няма да сме по-добре.

 35. 35 Профил на кас
  *****
  Неутрално

  хубава статия. браво. все повече са хората, които мисля, 4е избиването не решава проблема. дано управляващите намерят време и желание да решат проблема глобално.

 36. 36 Профил на Лия Илчева
  *****
  Неутрално

  Много ми харесва казаното,но съдейки от някои постове хубавата ни България дълги години ще остана на тоя хал.
  Хора нека помагаме,а не да причиняваме болка,в нея няма смисъл,няма смисъл да създаваш страдание,нали?

  Само,ако имах нужните средства чудеса щях да направя.
  Нека помогнем на страдащите не е трудно да си хуманист.Винаги съм изпитвала чувства на удовлетвореност като помогна на животно или човек.
  Бог ни е дарил с правото да говорим и мислим,значи е имал едно на ум - ДА не причиняваме страдание!

 37. 37 Профил на Kalin
  *****
  Разстроено

  По голяма сган от хосрската няма. Хората са мръсни егоисти, сляпа сган. Представи си че си едно куче: гладно, треперещо от студ, нямаш дом, няма кой да те прегърне. КАК ще се почувстваш бе човекоподобна сган. Не можеш да си представиш защото не умееш да си представяш от егоистична гледнаточка а и защото сиво то ти същество не ти работи. Всеки има право да живее на този свят какъв си ти че ще го мъчиш и убиеш? Егоисти. Аз не навиждам хората и искам всички до един да умрът и да остане тази планета празна. Как мразя хората нямаш си напредстава.

 38. 38 Профил на torba
  *****
  Гневно

  Дано всички тук , които пищете за отрови и други методи за избиване на кучетата да умрете ! По най-мъчителния начин да умрете дано, и децата ви и майките ви и бащите ви! Проклинам ви , бих отровила децата ви пред очите ви, защото сте тъпи егости! Никога няма да се оправи България, никога с хора като вас, малоумници!

 39. 39 Профил на Smot
  *****
  Неутрално

  Заради такива дето мъчат животните съм психически унищожен и докато има такива хора и аз виждам че животните се мъчат аз ще съм много тъжен и психиката ми ще се унищожи напълно. ПОбърках се вече. Толкова се измъчвам да гледам как животните страдат. Много ми е мъчно за животните. Моля ви не ги мъчете. Умолявам ви. Има много хора които страдат когато видят животно да се мъчи. Аз съм на хапчета... сърцето ми се къса. Чуйте ме моля ви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK