Първият в Европа център за "умни" мрежи

Първият в Европа център за "умни" мрежи

© GE EnergyЦентър за интелигентно управление на електроразпределителна мрежа беше открит преди дни в британска електроцентрала от министъра на енергетиката Лорд Хънт. Това е първото по рода си съоръжение в Европа, обявиха от "Дженерал илектрик енерджи", компанията - собственик на централата в град Бранкъл.


По време на откриването Лорд Хънт отбеляза "нуждата от съгласувани действия за изграждане на по-интелигентно управлявана електроразпределителна мрежа" и призова доставчиците на комунални услуги, технологичните компании и потребителите "да работят заедно с правителството за по-интелигентно енергийно бъдеще".

Идеята на интелигентната мрежа (smart grid) е да насочва излишъците от електричество към точките в мрежата, където консумацията е по-голяма. За тази цел специални "умни" електромери следят постоянно потреблението на електричество в домакинствата и административните сгради и чрез специален софтуер балансират разпределението по мрежата. Концепцията залага също на енергийна ефективност чрез изолации и на децентрализирано производство на ток, например в дома или офиса, чрез използване на възобновяеми източници като слънцето и биомасата.


"Целта на британското правителство да въведе в експлоатация интелигентни измерители във всеки дом до 2020 г. е изключително важна стъпка по пътя към по-интелигентното използване на енергията", заявява Магед ЕлДайеф от британския клон на "Дженерал електрик".


Новият център в Бранкъл ще помогне на потребители да използват енергията по-ефективно и да намалят въглеродните емисии в атмосферата, твърдят от компанията. Освен това сградата му ще бъде отворена за посетители, които ще могат да видят как на практика действа интелигентната система "от производството на електричество до електроуредите".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK