Нови обвинения си размениха БСП и управляващите по повод "критите" писма

Сергей Станишев<br />

© Красимир Юскеселиев

Сергей СтанишевНови обвинения си размениха днес правителството и опозицията по повод изявленията, че предишните управляващи са скрили писма от Еврокомисията за нарушения в усвояването на европейските пари за екология.


В началото на месеца Европейската комисия в писмо до управляващите заяви, че все още чака отговор на запитвания от миналата година за нарушения в процедурите по програма ИСПА и по оперативната програма "Околна среда". Миналата седмица правителството обвини предишните управляващи, че са скрили въпросните писма от ЕК и сегашните министри късно са научили, че трябва да изпратят обяснения по тези въпроси.


Днес пред парламента лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че екоминистърът Нона Караджова е манипулирала общественото мнение с твърденията, че не е знаела за писма на Еврокомисията до България, за да оправдае очаквано орязване на парите по оперативната програма от страна на ЕК. Станишев представи писмо от 11 август миналата година от Караджова до тогавашния шеф на одитната агенция за европейските средства към Министерството на финансите Райка Онцова, с което министърът е предоставила справка за нарушени процедури при договаряне на проекти по ИСПА. "Кой лъже сега?", запита Станишев от парламентарната трибуна.
Всъщност, както стана ясно тази седмица, писмата за ИСПА и за оперативната програма са различни. Това за ИСПА, с което ЕК иска обяснение защо 10 проекта по предприсъединителната програма са договорени пряко от екоминистерството с изпълнителите, вместо с конкурс, е било изпратено до Райка Онцова миналия февруари.


В отговор днес екоминистерството публикува на сайта си кореспонденцията между Онцова и Караджова. От нея става ясно, че на 29 юли миналата година шефката на одитната агенция е поискала от новия екоминистър справка за въпросните 10 проекта с искане да получи отговор до 31 юли. Към искането не е било приложено писмото на ЕК, заявиха от екоминистерството. Заради обема на поисканата информация Караджова е върнала отговора на 11 август, съобщиха от ведомството. Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков заяви, че той самият е научил за писмото на ЕК едва през септември. Той обяви, че ще изпрати искания от Комисията отговор до 31 януари.


От ековедомството коментираха, че днешното изявление на лидера на БСП цели да прикрие факта, че при неговото управление са се вършили нарушения. Самата Нона Караджова преди дни обаче заяви, че все още не е известно дали при 10 – те проекта са били извършени финансови злоупотреби. Както става ясно от писмото на ЕК от миналия февруари, предишното екоминистерство е прекратило обществените поръчки за тях и ги е договорило пряко, защото всички подадени оферти са надхвърляли бюджета на съответните проекти. Причината е в забавеното изпълнение на програма ИСПА – част от тези бюджети са правени още през 2003 г., след което реалните пазарни цени са се увеличили значително. "Възможно е да са ги договорили пряко с цел да не се бавят допълнително проектите", каза Караджова. Десетте проекта са на стойност 96 млн. евро и заради действията на предишното ръководство на министерството, има риск България да бъде лишена от цялата сума. В най-добрия случай държавата ще трябва да финансира сама 10-20 % от сумата, казаха от ведомството.


По повод другото искане на Еврокомисията – държавата да провери водните проекти по оперативната програма, за които има съмнения, че са финансово раздути, министерството изпрати информацията в ЕК тази седмица. Държавата ще коригира значително 12 проекта, за които се оказа, че са преоразмерени, а други 5 ще бъдат напълно спрени – за ВиК-инфраструктура на общините Своге, Каолиново, Кърджали, Стралджа и Дулово, се казва в българското писмо. В момента се очаква отговорът на Брюксел.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Seemann
  Seemann
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и старите и новите са еднакви. не виждате ли, че нищо не се е променило

 2. 2 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  Серго, трай си бе!
  По ИСПА върнахте сума пари, а там, където подписахте договори, забатачихте проектите. И Дунав мост 2, и Пловдив-Свиленград, и Люлин... Хем крадливи, хем тъпи. Пък и нагли!

 3. 3 Профил на Пинокио
  *****
  Весело

  За лъжите на Серьожата и компания вече знаем. Отскоро добихме пълна представа и от лъжите на Пожарната. Много е забавно да ги слуша човек как се обвиняват в лъжа, тъй като и двамата са много прави. Ако вземат да се обвиняват в кражби и корупция, същот няма да са далече от истината.

 4. 4 Профил на Станешев до ЕС
  *****
  Неутрално

  Писмото що си ми го пратил не сум го получил

 5. 5 Профил на fakiro
  *****
  Неутрално

  Писна ни вече от разправии! Не искаме обяснения а резултати!

 6. 6 Профил на Магесник
  *****
  Весело

  -Ти лъжеш.- отговори огледалцето и му изпра един зад врата.

 7. 7 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  То вече хляба свърши,и останаха само зрелищата.Аман от режисирани псевдо скандали.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 8. 8 Профил на Чук
  *****
  Гневно

  Време е да ги наритаме и новите .Ако някои ми каже едно добро тяхно дело, ще го черпя!

 9. 9 Профил на Bertoluci
  *****
  Весело

  Ако не е тъжно,щяхме да се посмеем от сърце.СВИНЕ.

 10. 10 Профил на ЧУКЧУК
  *****
  Неутрално

  А БЕ ЧУК ЩО НЕ СИ ГО НАЧУКАШ 0ЛИГОФРЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ

 11. 11 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  Като малките деца
  не могат да играят,
  а искат държавата
  да управляват!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 12. 12 Профил на utopist
  *****
  Весело

  Сер Гея , отново надига вмирисаният си и осран задник със скритата надежда някой да го ощастливи ! Изпълни му желанието бе Бойко ! Вкарай го в кауша , там ще се намерят много мераклии да свършат черната работа !

 13. 13 Профил на Таня
  *****
  Неутрално

  Това правителсво, ако продължава така да я кара, ще има много кратък мандат.

 14. 14 Профил на mimi
  *****
  Гневно

  иииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии

 15. 15 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Евала Станишев! Ти си мъжът чук!
  БСП, трябва като стадо да бъдат вкарани подред според ръководните си постове в затвора и да бъде затворена партията от съда!
  Ромео Овчаров защо е на свобода?
  Има ли поне един успех на триглавото правителство? Престъпност = 0
  Правосъдие = 0 и Красьо
  Икономика = валутен борд и огромен дефицит значи на минус под нулата..
  Външна политика = срам след срам.....
  Военно министерство= думнали складове и там са на минус и пак без наказани...
  Енергетика - въпреки покорните подлоги и метани , руснаците се изгавриха със своите и ни оставиха на студено, без да им прави впечатление, че нарушават договора си = 0 или много под нулата..
  Като резултат от българското бездействие и липса на съд срещу руснаците, сега гърците придобиха самочувствие и оградиха границата, за да пекат кебапчета и кюфтета..
  Какво иска БСП? Те са държавни изменници и цървули! Партията им е пълна с измамници , хора които се представят за нещо голямо , а са затънали в дългове..Мечтаят да махнат валутния борд и да спретнат хиперинфлация, за да не връщат на банките взетите заеми..

 16. 16 Профил на Gergov-BSP
  *****
  Неутрално

  Олигархът заплашил с убийство полицай, осветлил далаверите му? Започна прокурорско разследване на крупния пловдивски бизнесмен Георги Гергов. Обект на проверката е създаването на смесеното публично-частно дружество „Пълдин туринвест“, което стопанисва имоти в резервата Старинен Пловдив и чрез което Гергов влезе като акционер в Международния панаир Пловдив, а с след това го „лапна” след серия врътки, гръмна първа агенция БЛИЦ.

  Преди да стартира прокурорското разследване, пловдивски полицай изнесе скандални факти от бизнес схемите на Георги Гергов. Той твърди, че след участието си в пловдивската телевизия е получил предупреждение от олигарха, че ще бъде убит!!! Скандалните сделки на Гергов и смъртната заплаха са поводът да се срещнем с полицая и с бизнесмена Петър Станчев. След груб натиск от страна на олигархични кръгове той беше изхвърлен от сметосъбирането в Пловдив, където беше ключова фигура. Ето неговата скандална изповед:

  - Г-н Станчев, вярвате ли, че този път прокурорската проверка ще бъде сериозна, че няма да се разиграе поредният театър, от който Георги Гергов ще излезе отново чист като момиченце, както казва самият той?!
  - При наличието на толкова много очевидни и неоспорими доказателства за финансовите далавери и схеми на Гергов нито една прокурорска проверка до този момент не е била ефективна. Т.е. може да се заключи, че или има преднамерено замазване от прокуратурата на Герговите далавери, или има изключително некомпетентно водене на следствията.

  - Какви ще бъдат според вас резултатите от така нареченото „ново” прокурорско разследване на имотите на Гергов?
  - Страхувам се, че ако разследването отново се води от „обективната” пловдивска прокуратура, то резултатите биха били същите както и досега т.е. положителни и за тези, които ги водят, и за Гергов. Но ако разследването се проведе от компетентни независими служители на Главна прокуратура, то тогава ефектът ще бъде коренно различен.

  - Интересно е, че преди да започне разследването на прокуратурата, пловдивски полицай изнася скандални факти за бизнесделата на Гергов. Разбра се още, че същият този човек е получил заплахи за това - щял да бъде ликвидиран?!
  - Да, така е. В едно тв предаване по Пловдивска обществена телевизия аз си позволих да пусна запис, който беше технически обработен и реално погледнато не се виждаше нито лицето, нито реалния звук, а само чрез променения говор можеше да се идентифицира служител на МВР. Той си беше направил труда само на база и единствено на документи от търговския регистър да изготви сериозен икономически анализ и да си позволи да изнесе този анализ чрез доклад официално към министъра на МВР Цветан Цветанов. Полицаят констатира груби закононарушения при приватизацията на Международен панаир Пловдив (МПП), в това число и това, че неправомерно се увеличава уставният капитал с договори за прихващане от Георги Гергов, както и създаването на документи с невярно съдържание от същия с цел лично облагодетелстване чрез неплащане на данъци, ощетяващи държавата със сумата, която може да нарасне над 100 милиона и става някъде от порядъка на

  250-300 милиона.

  Тези констатации са направени от специалист, служил в икономическа полиция и запознат със законите в България. Той съответно уведомява за закононарушенията на Георги Гергов и сие компетентните органи в лицето на министъра на вътрешните работа Цветан Цветанов и местния шеф на РДВР Тодор Чонов. След уведомлението изтича информация, най-вероятно от пловдивската служба на полицията.

  - Защо записът, в който полицаят участва, стана скандален?
  - За моя голяма изненада полицаят е бил предупреден от бивш шеф на РДВР-Пловдив, че

  Гергов е поръчал убийството му.

  Полицаят логично е пуснал официален сигнал до полицията и е уведомил компетентните органи и шефовете си за това, което е получил като информация. Нормално е да се стресне и да се изплаши за семейството си. Полицаят е упоменал в доклада си точно лицето, което му е казало, че Гергов е поръчал убийството му. И като единствена нормална защита след пускане на сигнала за убийство човекът търси вече публични изяви, за да е ясно и да се знае за това и ако някой посегне на живота му, да се търси пряка връзка с този, който е направил поръчката за убийството. Дай, Боже, да не се случва…

  Това, че дава официално информация на медиите, е действие, обосновано от неговия страх за живота му и този на семейството му. Вместо да се реагира адекватно обаче, какво се случва?! Пропуснах да ви кажа, че успоредно с този сигнал за Панаира той дава и друг много сериозен сигнал за нарушения в търговията с военна промишленост. За военната промишленост вече има приключена преписка за висши служители на ДАНС, които вече са уволнени и които са пряко замесени в този случай.

  А по сигнала с Георги Гергов, както винаги, става едно голямо нищо в прокуратурата. Нещо повече - дни преди да напусне длъжността си, шефът на НАП в Пловдив Търновалийски е организирал безобразно бързи ревизии за по 10-15 дена, с които е занулил всички данъчни задължения на Гергов за изминалите периоди с цел никой повече да не бърка в неговите фирми.

  Но в конкретния случай, който коментира полицаят, не се касае за търговските отношения на фирмите му, а за извършените документни измами от Георги Гергов. Например – конкретен случай – имот, който е закупен за 284 хиляди лева, в крайна сметка чрез одобрени и подготвени от Гергов оценители получава оценка за повече от 32 милиона!!! Това е над 100 пъти завишаване на оценката. След нереално високите оценки при апорт следва консумиране на кредити, с които се тегли от народните пари, вкарани във финансовите институции, налива се вече кешовият ресурс на олигарха и така постоянно държавата и общината помагат да се репродуцира и развива измамническият балонен бизнес на Гергов. Защото той ако си плаща данъците и не му се дава възможност постоянно да мами общината и държавата, а това означава и всички нас, ще фалира за 24 часа.

  А държавата вместо да си потърси парите от безспорните му далавери, започва производство за уволнение на… полицая,

  назначават му наказателна комисия, и то защото той е дал информация на журналисти за огромните щети, нанесени на държавата от олигарха Гергов?!

  Никой не разследва защо и как Гергов е запознат със служебния сигнал за баснословните си задължения и защо до ден-днешен няма никаква реакция за явните му закононарушения при съставянето на документи с невярно съдържание, които всеки може да види в търговския регистър. Там могат да се видят много документи, като например как Гергов реализира увеличаване на капитала на МПП чрез прихващане, което е забранено по закон. С тази сделка придобива мажорния пакет на панаира, което е забранено с държавните разпоредби на Министерския съвет и парламента.

  - Кога Георги Гергов е правил тези неща?
  - Всичките му фирми са участвали години наред в по-големи или по-малки далавери, но истински размах на своите измамнически умения той демонстрира в периода от 2006г. до 2009г. с всичките процедури и съдебни оценки. Парадоксално е, че в търговския регистър се виждат истинските оценки на имотите. Достатъчно е някой да влезе в търговския регистър и може провери това, което полицаят и аз ви разказваме. Ако държавата си търсеше интереса, тя можеше до момента да е сложила вече прангите на Гергов. Защото както се процедира за някой, който е откраднал 500 евро от чужденец и автоматично се наказва по бързата процедура, би трябвало да се процедира и за хора, които крадат по 300-400 милиона от държавата. Но за тях няма дори елементарно желание да им се потърси отговорност. А Гергов си ходи да си почива в Тайланд, като няма проблеми за това и, доколкото ми е известно, там си кара новогодишните празници. Не мога да разбера такова държавно поведение! Какво се случва с Гергов?! Дълги години по никакъв начин косъм не можеше да падне от него… Не случайно още през 1994 година в. “Марица” писа, че лицето

  Георги Гергов може да подкупи и Господ.

  Не може да му се отрече, че му се носи славата на най-великия комбинатор и създател на подобни корупционни схеми в България с вечното участие на ченгеджийската върхушка на старите служби.
  Аз имам въпроси към този ексселски труженик Георги Гергов. Първо – изтеглил ли е той като председател на една незаконна частна кооперация свиневъдство Маноле 10 милиона безлихвен кредит от държавата чрез Агенцията за чуждестранна помощ? Върнал ли е дори стотинка от този кредит или какви пари е върнал, кога ги е върнал и на кого?! Задавам му този въпрос, защото не е върнал нищо от тези пари на държавата! И кога държавата ще си потърси тези 10 милиона? Защо 15 години говорим, че тези суми са консумирани, къде са отишли, кой ги е консумирал?! Питам къде са парите? Затова ли ликвидираха агенцията - за да потулят следите на дадените и невърнати кредити? Цялата американска помощ от царевицата, която е продадена в Украйна, му е дадена единствено и само на него. Защо цялата сума от американската царевица е дадена само на Гергов? Това е грубо нарушение! Волята на дарителя е нарушена – те продават царевицата и дават парите на Гергов. Той няма право по закон да получава тези пари.

  Друго нещо, което искам да питам лицето Гергов – вярно ли е, че към НАП, към агенцията за държави вземания, има приключени дела с констатирани съдебни решения против Гергов, от които съответно има конкретни суми, за които трябва да има предприети действия, а не са предприети такива вече трета година? Ако прокуратурата си свърши работата както трябва, тя ще докаже че Георги Гергов не е крадец.

  Той е Крадецът.

  - Георги Гергов е направил драстични съкращения на професионалисти в неговата медийна империя. В същото време се оказва, че той води преговори с издателите на в. “Марица” и се заканва да разшири империята си, като закупи вестника плюс издателската му къща. От пресцентъра на панаира заявяват, че до март месец сделката за закупуването на най-големия извънстоличен вестник ще бъде финализирана. Защо му е на един абсолютно немедиен човек като Георги Гергов да купува “Марица”?
  - Имайки предвид ситуацията с изкарването на показ на кирливите му ризи, такава процедура по закупуване на вестник „Марица” може да бъде тактика от страна на Георги Гергов за подсигуряване на послушна и отзивчива на интересите му преса. Всъщност това е само надлъгване и хвърляне на прах в очите на наивни контрагенти, или отново изпълняване на сценарии с държавни средства за подсигуряване на медии за консумиране на бъдещо политическо влияние...

  Едно интервю на Мария ДРУМЕ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK