Сблъсък: ГМО - имат ли почва у нас? (втора част)

Десислава Танева, председател на комисията по земеделие и храни в Народното събрание<br />

© Красимир Юскеселиев

Десислава Танева, председател на комисията по земеделие и храни в Народното събраниеДесислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие и гори:


С промените не освобождаваме ГМО в страната


Като мотив за промените в закона се изтъква нуждата от хармонизация с европейските закони. Какво точно изисква и препоръчва ЕК?
Законът за ГМО е приет 2005 г., когато България не е била страна - членка на ЕС. Има направени няколко изменения след приемането. Законът за изменение и допълнение, който беше гласуван на първо четене и като текст, и като вид е правен при приемането ни в ЕС, когато е трябвало да се промени законодателството, но предполагам това не е било направено предвид очаквания обществен отзвук и това напрежение, което според мен няма никакви основания. Предполагам затова не се е тръгнало към тази процедура за хармонизиране. Става въпрос за две


"Заявлението за разрешение за пускане на ГМО в околната среда трябва да мине през ЕК и всички държави членки и едва след това се взема решение."


"Съгласно европейското законодателство абсолютни забрани не може да има, но отмяната им не означава, че ГМО се разрешават."
директиви, на които трябва да отговаря националното ни законодателство, това са Директива 98/81 и Директива 2001/18. И това изменение, което приехме на първо четене, основно касае установяване и регламентиране на процедура, по която може да се иска разрешение за освобождаване на ГМО в околната среда.


Такава процедура не е ли включена в сегашния закон?
Включена е, но тя е стара. Европейският съюз е общ пазар на стоки и услуги и България трябва да спазва тези общи процедури. С тези изменения процедурата по разрешаване се допълва и даже се утежнява. Включва се и уведомление до Европейската комисия, ако има такова заявление за разрешение за пускане в околната среда. То трябва да мине през ЕК, всички държави членки и едва след това се взема решение. Всяко разрешение може да е от един заявител и за един вид ГМО, т.е. няма повсеместно разрешаване. С това транспониране ние допълваме процедурата.


С промените либерализират ли се режимите за ГМО?
Това категорично не е либерализация, а хармонизация. Измененията касаят регулация, актуализация на процедурата за разрешаване, нищо друго. Отзвукът от този проектозакон е, че ние сега ще допуснем и разрешим освобождаването в околната среда на ГМО, което няма абсолютно нищо общо. Това, което притеснява природозащитните организации и предизвика много полемики, са основно три члена по сегашния закон. Първият е отмяната на чл 52., ал 2, който забранява издаване на разрешително за освобождаване на ГМО в съседство с поле с бионачин на производство. Членове 79 и 80 засягат абсолютните и общите забрани, които действаха.Чл. 79 забранява освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генно модифицирани тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури, а чл. 80 се отнася за забраната за освобождаване на ГМО взоните на "Натура 2000". Спорни са само тези три момента. По отношение на чл. 79 това е абсолютна забрана, имало е експертно становище при подготовката на проектозакона, че съгласно европейското законодателство абсолютни забрани не може да има. Отмяната не означава, че те се разрешават. Отмяната означава, че ако някой реши да пусне на пазара това ГМО или да освободи в природата, трябва да се мине по тази процедура и по общия ред., т.е. от заявление, консултативен съвет и да стигне до Европейската комисия. И даже след това България може да се ползва от защитна клауза от Директива 2001/18 и да наложи забрана по подобие на забранената генно модифицирана царевица, която е единствено разрешена в ЕС, има държави, които въпреки това са забранили този хибрид в страните си. Това е въпрос на рестриктивна национална политика.


Разрешаването на генното инженерство за традиционни култури като маслодайната роза, лозата няма ли да навреди на имиджа на страната ни?
Не, в никакъв случай. Пак казвам, отмяната на този член не означава разрешаването им.


Щом като с промените в закона се цели хармонизация, а не облекчаване на режима, как си обяснявате протестите и подписите, които гражданите и екооргазнициите организираха против приемането му?
Не знам защо хората са останали с впечатление, че с тези изменения практически ние разрешаваме освобождаването на ГМО, в което няма нищо вярно. Ние сме от една и съща страна с неправителствените организации. Нямаме намерението да направим краен либерален режим. Ние искаме да си изпълним задълженията като държава - членка на ЕС, и като национална политика да сме максимално рестриктивни. На протеста по време на първото четене на закона ние даже им предложихме да излъчат контактна група, която се срещна със зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева. След консултация между комисиите се стигна до съгласие да поканим тези неправителствени групи или техни представители на една работна среща. Това ще стане възможно най-скоро.


Тази група не трябваше ли да се създаде по-рано, още при обсъжданетона промените в комисията по околната среда и водите и земеделската комисия?
Не, защото този законопроект е качен на страниците на МОСВ три месеца преди да влезе в Министерския съвет, и там са били отворени към различни предложения от всеки гражданин. Искането на екоорганизациите бяха за връщане към Министерския съвет, но ние обяснихме, че на първо четене законите и нормативните актове се приемат в същността си като цялост, като философия, а не текстовете. Текстовете, окончателните, се приемат на второ четене. Ние поехме ангажимент и го изпълнихме, като дадохме максимално дълъг срок по нашия правилник до второ четене на закона, когато вече се приемат текстовете. Философията за изменението и допълнението е ясна, тя е транспонирането на директивите.


На този етап знаем ли достатъчно за ГМО и последиците, които генното инженерство може да има върху здравето на хората и околната среда?
Към момента няма научно доказателство, че ГМО вредят на здравето на хората и околната среда. Навлизаме в една тема, която е в компетенцията на комисията по здравеопазване и здравни експерти.


Екоорганизациите и някои учени изтъкват, че досега няма научни доказателства, че ГМО не вредят.
Това е становището, с което излезе комисията след обсъжданията, на които присъстваха различни научни работници.


Кои са по-големите фирми, произвеждащи ГМ култури?
"Монсанто" са най-големите, това е корпорация, която безспорно е известна с това си производство.


Производителите трябва ли да плащат за патентования продукт на големите компании като "Монсанто"?
Да, ако произвеждат и работят с техни продукти, те си плащат.


Имате ли контакт с производители, занимаващи се с генно инженерство?
Аз лично не, не съм се срещала с представители на "Монсанто". Нормално е компания, която генерира приходи, да се интересува от промените в закона. Аз съм категорична, че досега влияние на "Монсанто" върху тези изменения няма. Влияние би имало, ако влезем на следващата фаза по законовата процедура, която се прилага както в Евросъюза, така и у нас за позволение за освобождаване.


По ваше мнение къде е мястото на България като производител на агропродукция – в нишата на ГМ култури или екологичното земеделие?
Интересът на фермера вече е да произвежда ГМО, за да получава доход. Това е съвсем логично и нормално, защото един фермер не би работил по технология, която не носи доход. Ако той генерира приходи, от това ще спечели и държавата, защото той ще наема работници, ще изплаща социални осигуровки, данъци. Нашата цел като законодатели е да направим такава уредба и нормативна база, с която да дадем основа на предприемачите да генерират доход. Нямам точна рецепта кое е най-добро за България.


Внедряването на ГМ технологии може ли да попречи на пласирането на земеделската ни продукция на европейските пазари?
Възможно е, но само при хипотезата, че се допусне разрешаване, а ние не сме в тази хипотеза.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 62 Неутрално

  ГМО няма място в България.

  Orda
 2. 2 Профил на Докога?
  *****
  Неутрално

  Писна ми да ни мислят за малоумни. Какви са тези политици, те на друга планета ли ще живеят? С какво ще си хранят децата? Разбирам, че вземат пари от големите компании, които търгуват с гмо, но само с пари не се живее.

 3. 3 Профил на ~~
  *****
  Неутрално

  Тази жена как безобразно лъже.

 4. 4 Профил на Не щем дебелогъзи хамриканци
  *****
  Гневно

  Интересен е примерът със канадският фермер, който бил осъден за това, че неговата нива била "замърсена" с продукцията на Монсанто и е бил осъден да им плати.(от предната статия.)
  Другарката не казва как ще се процедира при нас.
  Защото в случая е осъден потъртпевшият , а не причинителя!

 5. 5 Профил на vtresten
  *****
  Неутрално

  "Интересът на фермера вече е да произвежда ГМО, за да получава доход. (...) Ако той генерира приходи, от това ще спечели и държавата, защото той ще наема работници, ще изплаща социални осигуровки, данъци. Нашата цел като законодатели е да направим такава уредба и нормативна база, с която да дадем основа на предприемачите да генерират доход. "

  ..... предприема4и като "Монсанто" например))))))))

  Много сте жалки!

 6. 6 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Ако прочетете внимателно интервюто не бихте правили малоумни забележки! Обърнете внимание на текста:
  "С тези изменения процедурата по разрешаване се допълва и даже се утежнява. Включва се и уведомление до Европейската комисия, ако има такова заявление за разрешение за пускане в околната среда. То трябва да мине през ЕК, всички държави членки и едва след това се взема решение. Всяко разрешение може да е от един заявител и за един вид ГМО, т.е. няма повсеместно разрешаване."

 7. 7 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Що за човек е таз?
  ГМО няма място у нас!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 8. 8 Профил на Зайко байко - еколог
  *****
  Весело

  Като оставим настрана,че след стотина години ще започнат да се раждат кентавърчета и русалчици,какъв ви е проблемът с ГМО?

 9. 9 Профил на kuku for chacha
  *****
  Неутрално

  Ако Герб приемат този закон, това ще началото на края на тяхното управление, в името на няколко депутати с бизнес интереси в гмо, пренебрегват общественото мнение! лошо

 10. 10 Профил на Боян Магесник
  Боян Магесник
  Рейтинг: 605 Гневно

  Европейските директиви дават насока за развитието на законодателството, но НЕ определят законодателните рамки на страните членки. Промяната в този закон е инициирана от активното лобиране на монополистите в бранша които виждат огромна пазарна ниша в нашето и без това задъхващо се селско стопанство. Нужни са субсидии за фермерите които произвеждат био-продукти а не вратички в законовата уредба, които да дават предпоставка за понижаване на качеството на земеделската продукция и унищожаване на селското стопанство в България!!!

  Potestatem obscuri lateris nescis!
 11. 11 Профил на Станка
  Станка
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#6] от "Минувач":

  Един от проблемите е именно, че процедурата по регистрация на ГМО се утежнява, вместо да се избегне напълно с един категоричен закон против. Познайте от чий джоб ще се вземат парите за поддръжка на регистрационния апарат. Както писах под първата част на статията, по-лесно е в България да решим да бъдем като Австрия, или още по-добре - като една друга малка европейска държава, Ирландия, която се обяви за зона, свободна от ГМО. Нека да не увреждаме повече природата си и да не харчим пари за създаването на нови тромави и скъпо струващи бюрократични апарати за регистрацията на ГМО.
  Ето още малко проверени факти за ефекта от тях: http://www.yosif.net/bg/med/index17.htm

  Загубена
 12. 12 Профил на чернев
  чернев
  Рейтинг: 232 Гневно


  До коментар [#7] от "berbenkov": Тази жена ми прилича на втора "Румяна Желева" - арогантна, нахална, алчна...

 13. 13 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#6] от "Минувач":

  Много добре знаем как се използват разрешителните режими в България. За едни майка, за други мащеха.
  Един прост пример е развитието на "Натура 2000".
  В други държави има закони от 18-ти век, а при нас ги променят през минута. И утре пак.
  Докога ще ни правят на маймуни???!

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 14. 14 Профил на Расносвач
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Минувач":

  Ами обърнали сме внимание.
  Разбрахме ти тънкия намек.
  Комисии, мумисии, но накрая министъра издава разрешения - сиреч, ето на кого трябва да се бутат рушветите.

 15. 15 Профил на Референдум
  *****
  Неутрално

  Един единствен член в закона. Забрана, тотална на ГМО на територията на България. Никакви процедури, колкото и тежки да са. Знаем в каква тъпа държава живеем. И най-важното: този път проблема да се разреши с референдум. Никакви парламентарни и министерски подлоги да не се допускат. Къде си Първанов? Сега да те видя. Референдум?! Да или Да!

 16. 16 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  МАЛОУМНА СИ!

  Интересът на фермера бил ГМО заради дохода - ГМО никъде по света не е довел до печалба на друг, освен на фирмата производител на семена!!! Запомнете го това! От екологично земеделие се печели МНОГО ПОВЕЧЕ. При традиционното ротационно биологично земеделие добивите са НАЙ-ВИСОКИ

 17. 17 Профил на M
  *****
  Неутрално

  На теория и ОВОС трябва да се прави, когато тръгне да се строи нещо, но всички виждаме как се претупва работата и осъмваме с лифт до Рилски езера. Т.е. ако се въведе вратичка, то все ще намерят как да се промушат през нея. Лека по лека си прокарват път - първо - да не е тотална забраната, после малка корекция на закона, някоя наредба и айде.

 18. 18 Профил на Благо
  *****
  Неутрално

  Не беще ли по времето на мивистър Манева взето рещението, позволяващо строителство в защитените територии, нещо свързано с намаляване степента на защита, знам ли кво беше, ама май по това време се случи строителния бум, та сега.... .
  Ако съм се объркал се извинявам.

 19. 19 Профил на ГЗО
  *****
  Гневно

  Това с ГМО-от е пълна глупост! Само това ни липсва и ще цъфнем! айде няма нужда.....................

 20. 20 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Не й е лесно на госпожата от интервюто, спор няма. Трябва така да говори, че хем хората да са спокойни, хем спонсорите от Монсанто да са доволни. От многото й приказки обаче става ясно едно: новият закон улеснявя навлизането на ГМО, защото все пак има процедура, макар и да е сложна. А ние, българите, много добре знаем как работят "сложните" процедури - с пари. Колкото по-сложни, толкова по-големи подкупи. Така че спокойно можем да кажем, че новият закон ще създаде корупционна среда, а най-много ще пострада биологично чистото ни земеделие, което все още се практикуват в селата. И за което имам спомен:

  Когато бях дете, ходехме на село през лятната ваканция. Баба произвеждаше едри и вкусни домати, чушки, патладжани, моркови.... Каквото ти душа иска. В нейния двор каквото заровиш в земята, стократно излизаше. Тореше с оборски тор - от домашните животни. Пръскаха дърветата със син камък. Вярно е, че доматите не изтрайваха две седмици, а само 5-6 дена, и то ако са откъснати розови, и са държани в хладилник. Но пък за сметка на това вкусът им беше фантастичен. Вярно е също, че нямаше нужда всяка година да купува семе, а си произвеждаже сама, от най-хубави плодове. Вярно е също, че като деца никой от нас не познаваше какво е това алергия, обриви или пр. съвременни болести. И сега, когато вече имам собствени деца, искам да запазя земята чиста и за тях.

 21. 21 Профил на email
  email
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ще ви дам само един цитат от Ванга ... а всеки да го тълкува както намери за добре - "... Ще дойде ден, когато от лицето на земята ще изчезнат различни растения, зеленчуци, животни - най-напред лукът, чесънът и пиперът: после пчелите, а млякото ще стане вредно."

 22. 22 Профил на Az
  *****
  Неутрално

  България трябва да бъде обявена за зона свободна от ГМО! Дължим го на нас, на децата ни и бъдещите поколения. Не трябва природата и възпроизводството да се превръща в бизнес. Каквато и дума да измислите за големината на риска от това ще бъде недостатъчна. Като казвам ВЪЗПРОИЗВОДСТВОТО - не се ограничавам само до растителните видове, да и там има риск.

 23. 23 Профил на Бесен
  *****
  Разстроено

  Стига вече "хармонизации" под масата ! Освобожшдаването за отглеждане на ГМО е нов гвоздей в ковчега на българското земеделие. По дворовете на хората изгниват хиляди тонове продукти с отлични вкусови качества и чистота от пестициди, а ние искаме да ядем "найлон" и "пластмаса" ! След мутрификацията и чалгизацията (силиконизацията) идва ред на мутацията !

 24. 24 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  "Към момента няма научно доказателство, че ГМО вредят на здравето на хората и околната среда"

  Всъщност зависи какво се разбира под "научно доказателство". Всяка една забрана за конкретен вид ГМО се основава точно на научни доказателства, че този вид ГМО поражда риск за здравето на хората и околната среда. Въпросът е, че според европейската нормативна уредба различните видове ГМО се разглеждат един по един, а не общо по принцип.

 25. 25 Профил на ГМО вън от България!
  *****
  Гневно

  Напълно съм съгласен със Станка. Следващата стъпка ще бъде "това, което не е забранено, е разрешено". Какво по-лесно от това, да се подкупи нужният чиновник и съответното ГМО да си пробие път на пазара? И как ще се търси отговорност за това, след като е отменена общата забрана? Монсанто са известни по цял сват с подкупване на държавни чиновници, нашите и те сега са лапнали въдицата. Съдейки по това, как защитава ГМО, повече от прозрачно е че и Танева не е останала с празни ръце. Нарастването на доходите на земеделците са пълни глупости, ГМО ще ги направи роби на корпорациите и ще ги принуди да им плащат всяка година огромни суми за семена. Гледайте Food. Inc. в You Tube, там много добре са показали какво става с фермерите след разрешаването на ГМО. Дано политиците да проявят поне капка съвест и отговорност към страната и земята ни и да не съсипват хубавата ни родина.

 26. 26 Профил на 222
  *****
  Неутрално

  Фермерите могат да направят добри доходи и от индийския коноп, пускайте ги да сеят.... Гьонсурати алчни...

 27. 27 Профил на Горянин
  *****
  Неутрално

  Много мазно говори госпожата - като всички политици у нас, които искат да си пробутат тезата пред хората заблуждавайки ги.
  Вие сега се съгласете да има такава възможност, а ние ще ви пазим като не издаваме разрешения...
  Някой да посочи пример да са ни опазили до сега?
  Всички си намират някакво оправдание, а нас ни тъпчат с боклуци безсъвестни търговци и производители. Но на кой държавник му пука?

 28. 28 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  "Разрешаването на генното инженерство за традиционни култури като маслодайната роза, лозата няма ли да навреди на имиджа на страната ни?
  Не, в никакъв случай. "


  - Дали все пак да не помислиш преди да отговориш?!

 29. 29 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  "Аз съм категорична, че досега влияние на "Монсанто" върху тези изменения няма. Влияние би имало, ако влезем на следващата фаза по законовата процедура, която се прилага както в Евросъюза, така и у нас за позволение за освобождаване."


  - Аз не искам да има възможност за такова влияние. Става дума за Монсанто - оборот от 50 миларда долара. Осъзнавате ли за какви пари става дума???? Появи ли се възможност за влияние - тя ще бъде използвана. И няма да има никаква пречка. 50 МИЛИАРДА!

 30. 30 Профил на Нъл тъй
  *****
  Весело

  Абе какъв смисъл има да приемате закона, когато Боко пак ще се срещне с Гуце и ще ви каже какво да гласувате!!!

 31. 31 Профил на contacol
  contacol
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо не кажат на народа кой конкретно иска да се въведе ГМО в България и каква ще бъде облагата от това. Хайде нека да караме на принципа добро и лошо:генно модифицираните култури са вредни за здравето-лошо. Да обаче САЩ ще ни дадат 200 милиарда долара - добро. Добре, но никой отникъде не ни предлага 200 милиарда долара или да речем Македония и Беломорска Тракия. Щом никой нищо не ни предлага нищо, тогава не щем ГМО! С други думи искам да кажа, че няма никакъв пазарлък, никакво договаряне! Също като ембаргото в Сръбската война. Също като участието ни в Ирак и Афганистан и първата и втората войни в Ирак. Какви облаги спечелихме? Никакви! А вижте комшиите/Турция/. Само за това, че си предоставиха базата в Инджирлик през първата война в Ирак, САЩ и отпуснаха десетки милиарди долари кредити и благодарение на тях сега Турция си има развита икономика, а Булгаристан е най-бедната държава не в Евросъюза, а в Европа!

  Не трупайте пари! Те са средство за живот. Ползувайте ги всеки ден!(Ванга)
 32. 32 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  "Към момента няма научно доказателство, че ГМО вредят на здравето на хората и околната среда"

  Интересно колко трябва да си прост и безотговорен за да се уповаваш на това. Липсата на доказателство, че вредят, не значи, че не вредят.
  Разрешение за даден сорт трябва да се издава единствено при наличие на доказателство, че той НЕ вреди. А не при липсата на доказателство, че вреди.
  Да се приеме за безопасно по презумпция нещо за което знаем твърде малко е малоумие, най-меко казано.

 33. 33 Профил на Пурко
  *****
  Весело

  Дневник, благодаря ви, че скрихте тези статии от раздела с най-важните новини!
  Това, че( например) американците няма да изпълняват смъртни присъди на екстрадирани от ЕС е страаашно важно за здравето ни.

 34. 34 Профил на Фермер
  *****
  Неутрално

  Да ви се..м на процедурите !!!

  Какво ни помогнаха процедурите за да не бъде унищожено цялото Черноморие, г-жо народен избранник ???

  Къде са процедурите които трябваше да спрат унищожаването на хиляди хектари българска гора ???

  Може ли въобще някой от вас да мисли с главата вместо с джоба си ???

  Вие храните ли децата си с ГМО - защото утре, в резултат от днешните си действия, няма да можете да го избегнете !!!

 35. 35 Профил на От Отвъдното
  *****
  Неутрално

  Нямаме данни че вредятГМО на човека.Така реши комисията."А къде е въпросът:А имате ли неуспорими доказателства ,че не вреди на човека.Каквито въпросите -такива и отговорите. Такива и журналистите.Защо ,не я попитахте ,на Вас харесва ли ви животът с Монсанто.Вие давате ли гаранция държавна ,че поленчето ГМО няма да кацне и на моята нива.Давате ли държавна гаранция че точно сте изчислили всички природни явления ,които могат да допринесат за зарязяване. Човек без мнение - Така реши комисията.Неправилно Ги атакуваме .Атака за държавни гаранции вследствие нанесени щети от непредвидими обстоятелства.Някой трябва да си носи последствията от взетите решения.А не тука има тука няма.

 36. 36 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  До Контакол: Преговори с болести и смърт не се водят.

 37. 37 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Не на Генно изродените организми !!! Пълна Забрана !!!
  Ето така стават революциите - много несъгласни с управляващите. javascript:void(0);
  Дано се намери искрата защото това е недопустимо - Цяла нация заложник на няколко алчни субекта. (каква ли е точната дума ... ?)

  Подпиши петицията !
  http://grazhdani.eu/peticija.php?c=gmo

 38. 38 Профил на консуматор
  *****
  Неутрално

  Бих искал да опонирам на всички,които защитават приемането на ГМО.Радостно е,че са единици.
  Само за да се обоснова ще изтъкна,че съм обиколил целият свят като моряк/готвач/ и съм наясно с проблема относно вкусовите качества на плодовете,зеленчуците и месните продукти.
  Навсякъде имат много добър търговски вид,еднакви са по размер,но и с еднакъв пластмасов вкус.Изключение правят местните продукти в някои страни на северозападна Африка,Южна Америка и разбира се България.Нашите традиционни местни продукти са уникални и нямат аналог в света по вкусови качества: домати,краставици,ябълки,гозде и т.н.Доматите ни са по-воднисти,но за това пък са с отлични вкусови качества.Краставиците,макар и криви/вече и кривите се приеха в ЕС/ са превъзходни.
  И вместо да си запазваме и насърчаваме производството на нашенското,селските стопани бяха натикани в ъгъла и поминъкът им замря от дъмпинговите турски,гръцки, македонски и какви ли не чужди продукти.
  А сега и инвазията на ГМО,на която ако не се противопоставим ще загубим и малкото наше традиционно българско производство.
  Даже и оправданията на 'големите специалисти' от екоминистерството,че няма да се разрешава производството на ГМО в съседство с еко производство и до защитените територии по натура 2000 издиша отвсякъде.За пример давам продукцията на канадският фермер,която била заразена от ГМО на 'Монсанто'/за което даже са го осъдили - какъв парадокс!/.
  Именно по тази логика всяка съседна територия на ГМО бива заразявана,а тя от своя страна заразява друга съседна и т.н.
  След няколко години тази територия достига и защитените еко и натура територии и всичко е колонизирано.
  И най-лошото е,че няма връщане назад.
  Ниви,лозя,пасища,гори и водоеми ще са генно модифицирани.
  Трябва ли да чакаме и нас,нашите деца,внуци и всяко ново поколение да превръщат в мутанти?
  Нека всички нормални хора да се противопоставим на този закон по всякакъв начин и не допуснем гореописаното да се случи.
  Нека изискаме от законодателите да приемат и по-рестриктивни мерки и по отношение на вносните продукти,съдържащи ГМО,макар и като добавки в храни,произвеждани у нас.Да се изисква минимален праг за това и обозначение в етикетите,а съответно и много строг контрол и драстични санкции за неспазването им.
  Сами преценете дали тези,които искат навлизането на ГМО в Родината ни са нормални и чии интереси защитават,
  Въпреки че и те и техните близки ще са потърпевши.
  И ако това се случи - никоя държава,желаеща да купува еко-продукциия няма да желае такава от български производители, защото ще сме в списъка на страните където се разрешава производството на ГМО.Макар и само в определени територии.
  Заразата веднъж възникнала ще се превърне в пандемия.
  Както много болести по света.
  Нека кажем ясно и категорично НЕ на ГМО в България.
  Можем да сме и един добър пример за много страни по света в това отношение,а не само с негативите, с които сме известни!
  Нека запазим Природата си чиста и оценим по достойнство даровете и.Такива,каквито са от векове!

 39. 39 Профил на Как само
  *****
  Неутрално

  Не прочетох поне едно изказване от знаещ или мислещ човек.
  Особено ме разчувства другарката Петкова със спомените от младостта си когато всичко е било идеално!

  Ядете ли червени домати купени от пазара?
  Ядете.
  Питате ли се защо са по това време, защо не се развалят а само изсъхват, защо не образуват мухъл, защо са толкова твърди с бели жилчици....и още много и много въпроси по тази тема!
  Например киселите млека с безкрайна трайност които предпочитате!?? Виждали ли сте мухлясъл маргарин?

  Защо не протестирате?!!!!
  Та тези храни ще ви убият преди да установите някакво въздействие от ГМодифицирани храни!
  Погледнете само алергиите си или диабета си!

  Те са от ХИМИКАЛИ не от БЪДЕЩИТЕ ГМодифицирани храни.
  Да! От химикалите които баба ви слага на зеленчуците в малката си градинка с малката си шепичка или зеленчукопроизводителите от Чепинци (екологични до оградата на Кремиковци) или идващите от Пловдивските и пазарджишките производители.
  Мой "приятел" от Пазарджишко ме увери че доматите в салатата ни са от личната му градинка а не от "онези за пазара"!

  Купувате ли си от ГОЛЕМИТЕ ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА а подбутвате малките "органик" естествено големи такива? И не се питате- Как така? Какви са тези пилета с ГОЛЕМИ БУТОВЕ? Изобщо - ПИЛЕТА ли са?
  Някаква нова порода ПАДНАЛА ОТ МАРС!

  Колко сте ДВУЛИЧНИ!! И наивнички!
  Всички вие сте ги предпочели и сте си затворили "екологичните" очи!

  Сега сте готови революция да правите за неща от които нямате представа но...Партията ни зове под знамената...да дадем отпор!
  Ще ни отровят! Ще отровят земята ни (която не обработваме)!
  Да помислим за децата и внуците си (които отдавна са сред ГМодифицираните храни в САЩ, Белгия или Дания)...

  Каква гротеска....и колко изкуствено се подклажда сред нищите духом!

 40. 40 Профил на nlazarov
  nlazarov
  Рейтинг: 225 Гневно

  Как може тя да ръси лъжи в името на малоумния закон, който се опитват да пробутат. България няма интерес от ГМО, само големи компании имат такъв интерес.
  България има интерес от чиста продукция и това го казва самия финансов министър - http://www.vbox7.com/play:95070cd9. Склонен съм да се съглася с тази му теза.

  Връх на солидарността: велосипедист седи в задръстването.
 41. 41 Профил на Не сърфирайте тука
  *****
  Неутрално

  За противниците на ГМО:Сърфирайте във Фейсбук.Политиците са любезни и чакат вашето запознанство -поне така пишат.Да видем ,какво ще отговорят и стават ли за ваши приятели/виртуално /

 42. 42 Профил на Моряка-готвач
  *****
  Неутрално

  С вид на знаещ и компетентен!

  Моряко!
  Аз изследвам тези храни.
  Те са отровни, канцерогенни, с нитрати и нитрити свърх нашата поносимост, наистина "найлонови"!
  Но това е в резултат на нашата жажда за свърхпечалба.
  Или мислиш че нашия АЗОТНО-ТОРОВ завод е единствен в света?

  Всички храни стават опасни когато се третират с химикали! И ГМ и "органик".
  Дали можеш да откриеш разлика между отровени с химикали и ГМодифицирани?
  ГенноМодифицират се храни именно за да се избегне свърххимизирането! Да дават високи добиви и пазарен вид без АЗОТНИ,ФОСФОРНИ и други ГИБЕРЕЛИНИ (стимулизатори)!

  Сега вие протестирате твърдоглаво срещу своето спасение и за защите на химията с която се тровите!
  Поне не се крийте зад демагогията ТУК и СЕГА!
  Точно бъдещето не ви интересува!

 43. 43 Профил на За преговорите
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "Петкова":Преговори се водят със смърта .Да вземе мен недъгавия и отдавна отровен ,но да не взема децата ми и внуците.Същата дилема я има от хилядолетия.

 44. 44 Профил на До Станка
  *****
  Неутрално

  Вие наистина ли сте БИОХИМИК?
  Кажете доводите си ясно за химията и ГМ!
  Относно биохимията съм много на ясно какво ядем и какво употребяваме като безвредния "РАУНДЪП", например!
  Опасен но удобен и се приема мълчаливо защото намалява полската работа!
  Защо не кажеш какво ни причинява?
  На всички! Не само на мен и на теб!
  Наистина ли си толкова боса?

 45. 45 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Сигурно, че Б.Б. ще стой до всеки решил да сади ГМ семена, или ще наблюдава от високо ( може би от космоса ? ) ?

  Сигурно и Монсанто в Добрич продава семки и бонбонки, но не и Генно модифицирани сенена ?

  За пълна забрана на ГМО независимо за какви цели и случаи!

 46. 46 Профил на Анти ГМО
  *****
  Гневно

  На оръжие братя.Да запазим каквото е останало от България.

 47. 47 Профил на Станка
  Станка
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#44] от "До Станка":

  Не знам какво ви кара да мислите, че съм биохимик - никъде не твърдя нещо подобно. Просто не искам да се отглеждат ГМО в България. Раундъп също е продукт на Монсанто, което е достатъчно да ме ужаси.

  "Вие наистина ли сте БИОХИМИК?
  Кажете доводите си ясно за химията и ГМ!
  Относно биохимията съм много на ясно какво ядем и какво употребяваме като безвредния "РАУНДЪП", например!"

  Загубена
 48. 48 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  мдаа...откъде да започна...изписано е толкова много вече...
  Ще дам един пример - със дядо ми. Човека си отиде на 97 години, през целия си живот не се е съобразил нито веднъж с учените и живееше въпреки тях. Отиде си с неговите си зъби в устата, отиде си от старост не от болест. През целия си живот е ползвал свинска мас вместо олио, наторяваше градинката с гюбре вместо химически торове, пушеше, пушеше нюнюн, който сам си беше насадил, без химия, увиваше го в парче вестник...и т.н. все вредни според "учените" ...Аз още нямам 40...а вече се чувствам развалина...
  Излиза някакъв политик и казва учените така казват - кои учени?...с какво са се доказали тия учени?...какво са постигнали тия учени?...и т.н....А политикът - кой е тоя?...какво е направил досега?...
  Политици, носещи политическа отговорност...какво значи това? ами според мен - никаква...
  Излизат там разните му политици и казват - ама в европа така, нато иначе...а България..къде е...или щом в европа така казали и ние трябва да слушкаме...това не са политици - това са послушници...послушници които НИЕ ИЗБИРАМЕ - НЕ ГИ НАЗНАЧАВАТ ОТ ЕВРОПА...
  Ами казват -какъвто народа - такива и управниците...мдаа...а народа какъв е? - всеки си мисли, че много знае, всеки си мисли, че е най вещ в неговата си област...мдаа, и като се огедаш - нищо...Съединението прави силата, сговорна дружина планина полдига...все поговорки излезли от нашия народ...някога когато е бил мъдър...
  Обединение и тотална нетърпимост към всичко некадърно, грозно и пошло, към всичко престъпно...към всичко различно от чисто човешките ценности....и може би ще се види светлина в тунела...Не да търсиме само това което ни рзделя...не да се делим непрекъснато по различни критерии, сини-червени, левски-цска, граждани селяни...в крайна сметка всички сме хора...всички сме българи...всички живеем заедно под това слънце...
  Нека всички заедно кажем едно силно НЕ на гмо...и не само на него, а и на химията в храната...и на много други...нека всички заедно и винаги да гоним всички онези политици, които не слушат собствения си народ...
  ...

 49. 49 Профил на Гражданин
  *****
  Гневно

  Абе вие 240 кратуни от НС не разбрахте ли, че въобще не искам ГМО. В-ъ-о-б-щ-е !

 50. 50 Профил на Ufo
  *****
  Неутрално

  Присъединявам се към мнението, че ако ЕС ни наложи глоба за това че ГМО останат забранени завинаги в България, глобата която ще бъде събрана и от моя гръб ще е най-щастливо платения ми данък!!!!!!
  Майнат им и на монсанто и на интересчиите пробутващи смърт вместо истинска храна!!!!!

 51. 51 Профил на Долу ГМО
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "vtresten":

  Защо пък нашите фермери да не отглеждат мак? Едва ли условията в Афганистан са по-благоприятни. И ще печелят повече. Ще плащат по-големи данъци. Направо ще цъфтим.

 52. 52 Профил на Петиция срещу ГМО
  *****
  Неутрално

  Моля, подпишете петицията срещу ГМО:

  http://www.bgpetition.com/grajdanski-protest-sreshtu-GMO/signed.html

  Трбява да се потвърди и в електронната поща!

 53. 53 Профил на 777
  *****
  Неутрално

  не се заблуждавайте ние сме пионерите в гмо

 54. 54 Профил на Амазония
  *****
  Неутрално

  Хайде стига ревахте бе. Ако всичко се произвеждаше от китни градинки за които мечтаете , един хляб щеше да струва 50 лева , а кило ябълки 100 лв. "Нормалния" добив за който оревахте орталъка, води само до изсичане на нови и нови гори, защото при това нарастване на населението, има нужда от още и още земи за посев. Освен това никъде не е доказано , че ГМП са вредни. Какво искате да няма генно инженерство ли ? Този подбор съществува от 20 000 години насам просто се ускорява. Или може би вие си представяте как гени от плъх се инжектират на картоф ? Спрете цигарите ако мислите за здравето си. Хайде почвайте с минусчетата...

 55. 55 Профил на Ufo
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "Амазония":

  Яж си ги ти! Аз си гледам зеленчука и плодовете сам и не искам след някое време децата ми да са принудени да ядат, каквото им дадат. А света като няма какво да яде, да спре да се плоди като за последно. И ние правим редовно секс, ама сме с по 1 или две деца! Тъй, че тия приказки нейде по Китай или Индия. Там може и да хване дикиш! Сравнително чистото ни земеделие(основно поради липсата на пари за химикали) е май-последното дето си струва в тая страна!

 56. 56 Профил на Млъквай
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от "Как само":

  Абе капут , какво ми говориш за вносни домати?

 57. 57 Профил на Амазония
  *****
  Неутрално

  Абе хора , деца с недъзи ( да опази Господ ) са се раждали и преди 300 години. И точно генното инженерство против което плюете , рано или късно ще реши този проблем. Къде са доказателствата че ГМО са вредни. Фармацефтичните компании , които нямат преборване, веднага изтеглиха лекарствата Прозак и Тайленол примерно - защото има Доказателства че те вредят. Много научна фантастика гледате .А семената които сега ползвате да не мислите че са същите като преди 100г. и не са продукт на някой институт

 58. 58 Профил на Ало кухендер?
  *****
  Весело

  До коментар [#57] от "Амазония":

  А, защо в Германия са забранени като нямат "доказателства" бе, лайнарин?

 59. 59 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз подкрепям Амазония. Още повече не виждам смисъл да се спира ГМО. Просто да си пише по етикетите дали са или не са и това е.
  Само да ви припомня, че в ЕС по етикетите на храните не пише въглехидрати, протеини и мазнини и калории, а в САЩ това е задължително. Да ама в САЩ не пише дали е ГМО, а в ЕС - пише.
  Последния абзац си го превеждайте сами.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 60. 60 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#59] от "инж. Филип":

  Пич, не ти ли идва на ум, че като засееш някъде ГМО, те няма мирно да си стоят само там. Вятър, пчелички и разни други неща ще ги разнесат наоколо. И след примерно година или две, няма да има никакво съответствие между това което "си пише" по етикетите, и това което ти и децата ти ядете.

 61. 61 Профил на тара
  *****
  Неутрално

  "Интересът на фермера вече е да произвежда ГМО, за да получава доход." - това изречение е достатъчно за да заподозрем миловидната г-жа, която безмалко да стане министър в ЛОБИСТ на монсанто.

 62. 62 Профил на sghrytuli;
  *****
  Гневно

  До коментари 39 и 42- тъпанари нещастни или провокатори или И ДВЕТЕ.

 63. 63 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ментор":

  Прав си. Но се счита че разделителна ивица от 25-30м. е достатъчна. Отделно никой не е доказал че ГМО е вредно, а е доказано че нормал+пестициди+нитрати е вредно. Не трябва да се страхуваме от новото и неизвестното. Категоричното отхвърляне на ГМО е проява на 100% профанизъм и отхвърляне на всичко чуждо и различно.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 64. 64 Профил на VLADIMIR
  *****
  Неутрално

  цитат "Нямам точна рецепта кое е най-добро за България."

  А не ти ли е това точно работата, некомпетентна алчна свиня!

 65. 65 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  До коментар 39:

  Много ти е наивно мисленето, щом наричаш "другарка" всеки, който има спомени от едно неотдавнашно минало. Точно комунистите унищожиха селата, като отнеха земята от хората и превърнаха селяните в аргати на ТКЗС-тата, децата им прокудиха по градовете, и в резултат на това за 3 поколения селата опустяха. Точно вие, комунистите, насадихте това неуважение и неприязън към труда на селяните, които и до днес виреят сред гражданите. Е, какво пожънахте - пластмасови домати и краставици, пустеещи земи, и два милиона емигранти. И, о, как можах да забравя, един куп "наши партийни момчета", които заграбиха земята като арендатори по новия закон, и точат пари по Сапард.

  Колкото до мен, няма нужда да се притесняваш. Аз от тези пластмасови домати не ям. Намирам си истински семена и си отглеждам вкусни домати, за да може децата ми да се хранят с качествена храна. Но отровят ли се веднъж почвите и генетичния фонд с ГМО, оправия няма да има.

 66. 66 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Инж. Филип, ако ГМО културите наистина изискваха по-малко химически препарати при тяхното отглеждане, защо масово фермери в Индия се разоряват, че дори стигат и до самоубийства?
  ГМО семената не са дългосрочно решение. Освен това организмите в природата са свързана система и промяната на един елемент няма как да не повлияе и върху останалите елементи. Някой да е изследвал дългосрочното влияние на трансгенетични организми върху живота? Или всичките купени "експерти" нямат време да изследват такива маловажни детайли, защото бързат да си приберат паричките?

 67. 67 Профил на консуматор, до # 42
  *****
  Неутрално

  Г-не/г-жо,
  Именно за това,за да си запазим поне това,което ни е останало като природна даденост и да не я изтъргуваме/по-точно политиците ни да не го направят/ е нужен този обществен дебат.
  Снощи гледах предаването 'Референдум' по БНТ по темата 'за или против ГМО' и останах неприятно изненадан от позициите а представителите на изпълнителната власт.Останах с впечатление,че те не са избрани от българският народ,който им е гласувал доверие да ги управлява, и то добре и в техен интерес,а че са на щат в 'Монсанто'. С такава ярост защитаваха незащитимото,че за всеки непредубеден стана ясно,че 'има нещо гнило в Дания'.
  Бях шокиран от констатацията на един от противниците на ГМО/председател на асоциацията на българските земеделци и учен/,че продължителното им отглеждане създава резистентност на един вид плевел,който ще може да се отстранява само ръчно.Представете си отново да се върнем към мотиките,но даже и тогава унищожаването на този вид плевел ще е практически невъзможно.Ще се превърнем в държава от плевели.Поне засега другите видове плевели в Парламента имаме възможност да ги отстраняваме на избори,а този вид е неотстраним.
  А относно това,какво си купувам от пазара е мой избор и винаги избирам българското,но не по това какво пише на табелката на продавачите,а от вида и качеството на стоката.Но не по външният, вид а по съдържанието.Ако ябълките са червиви - купувам ги.Ако доматът,разрязан на две през дръжката няма твърд израстък навътре - също влиза в кошницата.
  Стремя се да пазаря от дребни производители и да ги насърчавам да не се отказват,но не им е лесно срещу дъмпинговите цени на вносните плодове и зеленчуци.
  Държавата ни трябва да води политика именно за стимулиране на родното производство,а не да дава преференции и да си затваря очите на границите.Наистина искаме да си спазят обещанията,които дадоха преди изборите на земеделските производители,че земеделието ще е най-големият им приоритет.
  Ние помним!
  И още веднъж - категорично не на ГМО!

 68. 68 Профил на истина
  *****
  Гневно

  Напълно съм съгласна с горното мнение!!! НЕ ,на ГМО!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK