Изследванията на ГМО не трябва да спират, настояват учени

Светла Бъчварова<br />

© Асен Тонев

Светла БъчвароваБългарските научни институти трябва да могат да изследват генетично модифицирани организми в контролирани условия, каза днес в Шумен председателят на Селскостопанската академия Светла Бъчварова, цитирана от БТА. Днес около 50 души протестираха пред парламента против промените в закона за ГМО. Основните опасения на природозащитните и граждански организации са, че промените ще улеснят пускането на пазара и в околната среда на ГМ култури.


"За научни изследвания не трябва да се поставят пречки, защото без научни експерименти ние изоставаме от това, което се случва в света и даже не можем да оценим реалния ефект от ГМО", заяви Бъчварова. По думите й, ако научната работа бъде ограничена, няма да може да се провери дали определените в закона отстояния от други култури са достатъчни. Заради невъзможността да се правят изследвания в страната български учени са привлечени в международни проекти в различни европейски страни и там извършват своите опити.


През 2005 г. са били забранени всички научни опити с ГМО, оттогава има само едно разрешение за създаване на сорт памук, но не са правени опити за изследване върху околната среда, допълни Бъчварова. Според нея предложеният петгодишен мораториум върху ГМО е само временно решение, а основният въпрос е да се регламентира строг контрол върху научните експерименти и работата с генно модифицирани продукти.


Няма проблем в съвместното съществуване между биопродукти и генетично модифицирани култури, заяви по-рано пред журналисти проф. Райчо Димков, председател на консултативната комисия за ГМО в министерството на околната среда. Няма научно доказателство, че има вреда от ГМО върху биологичната продукция, допълни той. По думите му досега на практика законът е бил неработещ, въпреки че съществува от няколко години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK