Българската лаборатория за ГМО ще търси ноу-хау от европейските

Лаборатотията за анализ на генетично модифицирани организми към министерството на околната среда ще кандидатства за членство в Европейската мрежа на ГМО лабораториите, съобщи ведомството. Министър Нона Караджова ще направи постъпления за присъединяването към организацията на заседание на управителния й съвет утре в италианския гр. Испра. Членството ще осигури бързо внедряване на стандартизирани методи за контрола на ГМО в България. В мрежата влизат 100 лаборатории от целия Европейски съюз, които изработват методи за набиране на проби, идентифициране на модифицирани гени и количественото им определяне в широк спектър от продукти, както и в природата. Организацията осигурява на членовете си достъп до бази данни със стандартизирани методи.Българската лаборатория вече е оборудвана, съобщиха от екоминистерството. Тя ще бъде първата в страната, която ще изследва проби от околната среда. Екипът се състои от специалисти по молекулярна биология и молекулярна генетика. Предстои лабораторията да бъде сертифицирана и да бъдат разработени програми за контрол на ГМО в околната среда.
Днес депутати от Синята коалиция разпространиха доклад за съдържанието на ГМО в храните в България. Изследването е направено от сега действащата Национална лаборатория за контрол на ГМО в храните към столичната здравна инспекция (РИОКОЗ) между 2005 и 2009 г. В този период са били установени наднормени количества ГМО - над 2 % (допустимата граница по закона за храните е 0.9 % от продукта), в някои български колбаси, в соеви гранулати и в обикновени вафли.В една проба е установена дори генетична модификация, която не е разрешена в Европейския съюз. Сините депутати ще отправят питане по този въпрос към здравния министър Божидар Нанев.


От коалицията предлагат да се забрани използването на продукти, съдържащи ГМО, при производството на детски храни. Това е една от проектопоправките в закона за храните, внесени днес от сините. Те предлагат също задължителни "буфери" за търговия с ГМО-храни в радиус от 100 метра от училища, детски градини и ясли. Тези продукти да са ясно обозначени с надпис, покриващ поне ¼ от опаковката и да се продават на специални щандове в магазините, предвиждат още поправките.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на зеления кум лисугер
  *****
  Неутрално

  Всичките горе изброени мерки са добри, но мисля, че най добро е това , което ще забрани всякакви ГМ организми извън лабораториите - на територията на РОДИНАТА ни. И тъй, като знаем, какво значи закона у нас - "врата у поле", санкциите от 1 000 000 лева не да бъдат отменяни , а увеличени на 10 000 000. Не само това , а и солидарно заплащани от допусналите със своето действие или бездействие чиновници. Иначе няма да се спасим. Ще бъда щвстлив, ако някой намери по добър начин за защита.

 2. 2 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  "Членството ще осигури бързо внедряване на стандартизирани методи за контрола на ГМО в България."
  Гледам и не вярвам на ушите си както би казал проф.Вучков.Наи-напред либерализираме закона за ГМО, а след това започваме контрола на ГМО,много умно.

  Подкрепям идеята на Синята коалиция.

 3. 3 Профил на българин
  *****
  Неутрално  Известни творци се включват в каузата „България – свободна от ГМО”
  на митинг-концерт в неделя

  София, 24.02.2010 г.

  Тази неделя, 28 февруари 2010г., пред Храм-паметник „Св.Александър Невски” от 12 до 15 часа ще се проведе голям митинг-концерт под надслов:

  „За България свободна от ГМО!
  Да съхраним земята си чиста и да пазим здравето на нашите деца!”

  Това е поредната гражданска инициатива на родители, подкрепена от фермери, зърнопроизводители, пчелари, биоземеделци, учени и природозащитници.
  Протестът е насочен срещу промени на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), които биха позволили освобождаване в околна среда или отглеждане на ГМО в България.

  Ние настояваме:
  -българските власти да изпълнят препоръките на европейската комисия и да изработят и представят на българското общество политически документ - НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ за развитие на държавна политика и приоритети, която да утвърди България като свободна от ГМО територия;
  -незабавно да се създаде екип с широко гражданско участие за изработването на този документ.

  Инициативата е изцяло гражданска и е доказателство за товa, че българските граждани отстояват правото си на живот и поминък в страната си и бъдещето на децата си в нея.


  На митинга ще вкусите родна българска продукция: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци, хлебни и сладкарски произведения от производители на традиционни български сортове, с методите на традиционно и био земеделие.

  В подкрепа на каузата, в митинга ще вземат активно участие и известни български писатели, художници, актьори, спортисти, лекари, учени.

  Засега участие в концерта са потвърдили Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Коцето – Калки, Теди Кацарова, Поли Генова, Христо Караславов, Мартин Костадинов, женски народен хор „Елица”, детски хор „Бон – Бон”, вокално студио „Dstars”, Влади Въргала и други. Всички изпълнители участват напълно безплатно в подкрепа на идеята

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK