ЕС обмисля и търговия с отровни газове

ЕС обмисля и търговия с отровни газове

© РойтерсСлед търговията с въглеродни емисии Европейската комисия обмисля да въведе и схема за търговия с емисиите на серния диоксид (SO2 ) и на азотните оксиди (NOx), съобщава EurActiv.Емисиите на споменатите газове навлизат в атмосферата най-вече от химическата индустрия и производството на електричество и топлоенергия. Те са едни от причинителите на киселинните дъждове, смога, както и на здравословни проблеми, свързани с дихателната система.
Предложението за създаването на нова схема е резултат от ново проучване, което оценява евентуалното въздействието върху икономиката и околната среда от въвеждането на такава мярка. Проучването все още не е приключило, но според авторите му от консултантската фирмиа Entec UK Limited различните сценарии за търговията с вредни газове, които те разглеждат, ще струват по-евтино от приетите в момента мерки за чист въздух и планираната евродиректива за емисиите от промишлеността.Бизнес организациите реагираха критично на предложението. От Европейската асоциация на работодателите Bussiness Europe се изказха против търговията с токсични газове. Според тях има опасност от двойни регулации, защото съществуват директиви в ЕС, които третират проблема. Освен това от асоциацията смятат, че споменатият доклад не е достатъчно убедителен. От Европейската циментова асоциация (Cembureau) също смятат изводите на доклада за спорни и са против създаването на нов пазар за вредни газове.


Окончателният доклад с изводите от изследването ще бъде готов в началото на 2011 г., заявиха от консултантската компания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK