Климатичният шеф на ООН: И тази година оставаме без договор за климата

Иво де Бур<br />

© World Economic Forum (Creative Commons)

Иво де БурГлобално споразумение за борба с климатичните промени, в което правно да са обвързани задълженията на богати и бедни страни, вероятно няма да бъде постигнато през тази година. Това каза Иво де Бур, ръководител в оставка на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени (UNFCCC), цитиран от британските медии. Де Бур участва в международен форум за климата в Бон, който поднови преговорите след декемврийската конференция в Копенхаген.Няма шанс да бъде постигната цялостна сделка до конференцията на ООН в Канкун, Мексисо, през ноември, смята политикът. "Американците не искат втори Протокол от Киото. Много е вероятно да станем свидетели на подписването на две споразумения в Канкун", добави климатичният шеф, цитиран от в. "Гардиън".
Анализите показват, че обещанията за намаляване на парниковите емисии няма да спомогнат за задържане на глобалното затопляне средно до 2 градуса по Целзий, каквито бяха настроенията в датската столица, допълва Би Би Си. "Те въобще не са адекватни. Индустриализираните държави трябва да повишат нивото на своята ангажираност", каза Де Бур по време на тридневния форум в Германия.


Досега около 120 държави, изхвърлящи 80% от емисиите в света, са подписали Копехагенското споразумение. Декларативният текст на споразумението беше договорен и изготвен от лидерите на няколко големи държави в последните часове преди края на конференцията, при това извън рамките на официалния преговорен процес на ООН.


Срещата в Бон завърши вчера, без да отбележи напредък, оставяйки пропаст между позициите и ангажиментите на развитите и развиващите се страни. САЩ и Австралия лобираха съдържанието на Копенхагенското споразумение да бъде внедрено в текста на бъдещия договор за климата. Представителите на Индия и други развиващи се страни реагираха остро на това предложение. "Копенхагенското споразумение е политически документ. Той не може да живее свой собствен живот, не е самостоятелен документ. Споразумението има потенциала да помага при постигането на консенсус, но не може да замести официалните резултати от процеса в ООН", заяви индийски дипломат, цитиран от "Гардиън".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK