Сблъсък: Тъмната страна на екофонда

Сблъсък: Тъмната страна на екофонда

© Юлия Лазарова"Сметната палата може да одитира държавни предприятия с решение на Народното събрание"

Чл.5, ал. 5 от Закона за съдебната палата, в сила от пролетта на 2004 г.


Четири години след приемането на това законово правило Сметната палата поиска от Народното събрание да одитира дейността на ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) към екоминистерството, в което никога до онзи момент не бяха влизали одитори. Тогава парламентът обаче остави искането без отговор. Случаят беше като от учебник: държавните предприятия се управляват от същите партии, които имат мнозинство в парламента, така че при добро желание да скрият нещо в работата на фонда управляващите нямат никакъв законов проблем да го направят. И през 2008 г. по отношение на ПУДООС тройната коалиция го направи, невъзмутимо премествайки искането на палатата от едното си деловодство в другото...


Одитът беше възложен едва от новия парламент, седем години след създаването на фонда. В края на септември 2009 г. депутатите възложиха на Сметната палата да направи първия одит до края на февруари 2010 г. Срокът се оказа твърде кратък, за да се провери абсолютно цялата дейност на ПУДООС и одитният доклад беше по-скоро "кратък преглед" на свършеното до момента – одиторите се спряха основно на най-скъпите проекти, финансирани от фонда, и на проектите на най-често повтарящите се в дейността на фонда общини. Това са едва около 1/10 от всички проекти досега. Одиторският доклад обаче показа колкото изненадващи, толкова и очаквани неща. Оказа се, че в последните години фондът, който събира и харчи всички екотакси и част от екоглобите в страната, е изсипал стотици милиони за водни проекти в малки селца, пренебрегвайки заплахата от евросанкции заради липсващите пречиствателни ВиК съоръжения в големите градове и заради липсата на регионални сметища. При това е харчил въпросните милиони в почти пълен безпорядък – без приоритети, критерии и прочие "условности".

С три от проектите в момента се занимава прокуратурата. Единият е на община Несебър и е финансиран от фонда, въпреки че няма нищо общо с екология - ремонт на главен водопровод от деривация "Камчия" до Несебър, направен през 2006 г. Решението за финансирането е било взето еднолично от бившия министър на околната среда Джевдет Чакъров, който е подписал финансовото споразумение без решение на управителния съвет. Дни по-късно ръководството на фонда съвсем очаквано се съгласило с него, вземайки решение "по изключение" да отпусне парите. Фондът е финансирал и много други водопроводи, въпреки че не му влизат в задълженията.


Вторият случай в прокуратурата е пречиствателната станция за отпадните води на Созопол. До един момент ПУДООС е отпуснал около 1.9 млн. лв. за извършеното строителство, ангажирайки се малко по-късно да разплати оставащите по договора 1.15 млн. Вместо това в края на 2008 г. обаче фондът сключил нов договор с община Созопол за същия обект.


В община Родопи - третият случай, пък има съмнения, че предприятието е било подведено да плати фиктивна обществена поръчка. Договорът с фирмата изпълнител на проекта в село Крумово "Тракия – РМ" (която на всичкото отгоре е собственост на тогавашния зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев) е подписан 2-3 месеца след като ПУДООС е счело проекта за завършен и е изплатило парите.


Това са само "черешките" в одитния доклад. При оповестяването му председателят на СДС Мартин Димитров заяви, че ПУДООС просто трябва да се закрие – според него в този си вид предприятието е трудно поправимо. Как се промени работата на предприятието в последната половин година и какви са гаранциите, че оттук нататък то ще работи по правила и прозрачно?

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Където е имало дпс там можем да станем свидетели на абсолютно безочливи кражби. Бой то тия долни крадци до един в затвора.
  А българите в дпс са за бесилото

 2. 2 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 636 Любопитно

  В шериата нямаше ли нещо за рязане на ръцете на крадците? Или ДПС са мюсулмани само по избори?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 3. 3 Профил на ВъВ
  *****
  Неутрално

  Да се направи пълна проверка на фирмите на Пейчев,жена му и дъщеря му.
  Голям заек ще изкочи ,защото сега е в позиция на изчакване да се избистри мътната вода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK