Мартин Димитров, СДС: Фондът трябва да се закрие

Мартин Димитров, СДС: Фондът трябва да се закрие

© Юлия ЛазароваДоволен ли сте от доклада на Сметната палата, беше ли той достатъчно изчерпателен и по ваша информация останаха ли недоизказани неща за някакви нарушения?


Още веднъж искам да подчертая, че СДС поиска този одитен доклад на ПУДООС през бюджетната комисия. Имахме предварителни данни за множество нарушения. Докладът на Сметната палата смятам, че е добър и си личи, че в него е вложен много труд. Открити бяха страшно много нарушения – като начин на взимане на решения: доколко се е събирал или не се е събирал съветът на директорите да гласува. И основният извод, който може да се направи от този доклад, е, че ПУДООС трябва да се закрие. Неговите дейности трябва да минат директно към Министерството на околната среда и водите, защото според мен ПУДООС е направен, за да се правят такива схеми. Това е.

Преди този доклад на палатата имахме много факти, които не можехме да докажем. Този доклад беше много важен, за да се види степента на нарушенията, а те стигат до драматизъм. Сметната палата по-рано поиска сама да направи такъв одит, но миналият парламент й отказа. Ние се погрижихме настоящият парламент да не й откаже.


Какъв е коментарът ви за работата на фонда досега?


Аз съм ужасен и смятам, че всеки, който е чел доклада на Сметната палата, е силно притеснен. Когато някоя партия толерира такъв начин на работа, това показва липса на морал и това е пълна излагация пред обществото. От такива порочни практики хората си правят извода, че всички са еднакви, че всички са в кюпа, което не е вярно.


ПУДООС е държавно предприятие, създадено по търговския закон и затова не подлежи на задължителен одит. Смятате ли, че това е предпоставка за корупция?


Абсолютно. Когато става въпрос за търговски държавни предприятия, Сметната палата трябва да иска разрешение от парламента, за да прави одити. Аз лично смятам, че Сметната палата трябва без санкцията на парламента да може да влиза и да прави одит във всички държавни предприятия, както в министерствата и учрежденията.


Може ли да се промени нормативната база, така че тези предприятия като ПУДООС също да подлежат на редовен одит?


Може, разбира се. След последните анализи, които направихме, това е и едно от нещата, които ще предложи СДС, когато се гледат тези закони. Ние сме доволни от последните одити на палатата, част от тях, както знаете, отидоха в прокуратурата, но ще сме още по-доволни, ако бъдат установени и наказани нарушители, понеже според нас има извършени престъпления.


Кога ще предложите тези промени?


Въпросът е тези промени не просто да бъдат предложени, а да минат. Скоро ще се променят някои закони, по които работи палатата, включително Законът за Сметната палата.


Новото ръководство на ПУДООС декларира, че вече начинът на вземане на решения е променен. Наблюдавате ли какво се случва там и доволен ли сте от работата на фонда сега?


Аз се притеснявам, че ако този фонд продължи да работи, дори с ново ръководство – вярвам, че сега хората там са професионалисти, при неговото устройство и начин на работа пак ще станат бели. Затова препоръката ни е това предприятие да бъде закрито.


А може ли според вас да се реформира регламентът на работата му, така че той да действа по ясни правила и в прозрачност?


От начина, по който е работил до момента и липсата на всякакви критерии до момента за проектите, финансирани от фонда, съм скептичен, че могат да бъдат изработени ясни правила. При това положение е по-добре да го няма.


И все пак, какви са очакванията ви за работата на настоящото му ръководство?


В парламента СДС е коректив – ако ни се сложи на масата нещо разумно, го подкрепяме, ако има нещо грешно, сме против. По отношение на ПУДООС, ако видим, че тази система вече работи, че вече има наистина конкуренция и правила, това за нас ще е окей. Но ако видим пак подобни практики, отново ще имаме своите много сериозни критики. Ако видим проблеми, няма да си замълчим.


Предишните управляващи – ДПС и БСП, се защитиха, че въпреки приоритетите на страната и сроковете, които трябва да спазва като член на ЕС за строителство на сметища и пречиствателни станции в големите градове, те са финансирали проекти в малките селища, понеже те също са имали нужда. Какъв е вашият коментар?


За всяко нещо, което е неправилно, може да се намери някакво обяснение. Основният проблем обаче е, когато са дадени едни пари, а срещу тях ги няма резултатите.


От информацията, с която разполагате, според вас може ли да се съди, че става дума за злоупотреби?


Явно е, че има нарушения, доколко са нарушени обаче законите, не е ясно все още. Целият проблем е, че това предприятие е направено така, че много неща, които от морална и политическа гледна точка са нарушения, законово да не са. Лично аз имам своите много сериозни съмнения и прокуратурата е длъжна да провери всички тези случаи, но самият аз не съм прокурор.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сгугню
  *****
  Весело

  Мартинчо в поза на замислен интелектуалец...

 2. 2 Профил на Сговньо,
  *****
  Весело

  До коментар [#1] от "Сгугню":

  ... Това е поза, която не теб никога не би ти се удала

 3. 3 Профил на Костов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Сгугню":

  Мартинчо МОЖЕ да мисли,а не като гея.

 4. 4 Профил на GAY
  *****
  Неутрално

  Кои гей? аз ли? мартин димитров е честен и почтен, но с неговите християнски глупости,само глупости дрънка...спри се мартин, не 100 % от Българите са християни,

 5. 5 Профил на Сгугню
  *****
  Весело

  Скокнаха седеругите, не им даде покой сърце юнашко да не защитят младия си вожд...

 6. 6 Профил на Piranka
  *****
  Неутрално

  И да се премахнат всички такива структури за узаконяване прането на държавното безхаберие.

 7. 7 Профил на Lambi
  *****
  Весело

  Добре де, ако някой не знае какво е ПУДООС да яде колчетата с домати ли. Поне веднъж да му бяхте написали цялото име и за какво се бори. Така се губи 80 процента от читателският интерес

 8. 8 Профил на Tuturuka
  *****
  Неутрално

  Пастор4е-провокатор4е!

 9. 9 Профил на Сговньо,
  *****
  Весело

  До коментар [#5] от "Сгугню":

  ... Пачавро бесепедерастка, и 1000 коментара да пуснеш, ни един няма да е умен. И не, не "защитаваме вожда", просто се гаврим с безграничната ти тъпотия

 10. 10 Профил на Тарамбуко,
  *****
  Весело

  До коментар [#8] от "Tuturuka":

  Бесепедерастче - олигофренче!

 11. 11 Профил на ано
  *****
  Неутрално

  Абе, Дневник, хората да не са длъжни да се подготвят предварително преди да ви четат статиите. Дайте едно изречение за кой фонд се говори въобще.

 12. 12 Профил на Tuturutka
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Тарамбуко,":

  Пастора е на6 храненик, бе олигофрен4енце!!!!

 13. 13 Профил на Сгугню
  *****
  Весело
 14. 14 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Извинете ме , ама да пишете ПУДООС или каквото е там, а да не кажете какво означава и да посочите, че бат' Марто искал да се закрие поради злоупотреби е като статия от в. "Народна младеж" официоз на ДКМС. Съкращения се използвха от социалистите с цел да има бързина и естественост , целеше се една непосредственост и се стигна до там, че много хора не знаеха за кой закон или за коя институция или комитет става дума. Постигна се пълно неуважение към всичко, което работят хората. еманацията на този дух на разрушение бе официозът 24 часа, който буквално с вулгарния си стил наричаше учителите даскали, полицаите ченгета и енергоразпределението- "светлото", топлофикация- топлото..
  Профанизацията ни кара да говорим на различни езици. Тя е различна от колорита на говора, който например, използваше Радой Ралин.
  Моля, пояснявайте се поне един път за по- тъпите като Гумата какво означава всяко едно съкращение, като впоследствие си го ползвайте , ако щете.
  Сега видях и мненията на другите- явно недодялани като мен- Гумата, ама нещо много стнааме, пиле? Какво правим?

 15. 15 Профил на Сговньо,
  *****
  Весело

  До коментар [#13] от "Сгугню":

  ... Както и да изглежда, не може да изглежда по-зле от тебе...

 16. 16 Профил на Тарамбуко,
  *****
  Весело

  До коментар [#12] от "Tuturutka":

  Кои сте вие бе, дегенератче - анално-бесепидните ли?

 17. 17 Профил на zhorozh
  zhorozh
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда)

 18. 18 Профил на Митко
  *****
  Весело

  М.Димитров е новият "спасител " на тъпаците !

 19. 19 Профил на ?
  *****
  Любопитно

  До коментар [#2] от "Говньо,":

  Твойта поза наведен и леко разкрачен ли е?

 20. 20 Профил на ЗА МАРТИН
  *****
  Неутрално

  Блог на Мартин Димитров – MartinDimitrov.com
  Политика, икономика, работа в парламента
  Регистрирайте се, за да получавате новите статии от блога по e-mail или RSS
  August 11, 2009
  Проверявам корупционните сигнали за община Сандански
  Получих много сигнали за корупция в община Сандански. Препратих ги към комисията за борба с корупцията към Народното събрание. Лично ще следя какво е развитието по въпроса.
  August 11th 2009 Posted to Европейски парламент
  * Comments(594)
  мартин КАКВО НАПРАВИ СЪС СИГНАЛИТЕ ЗА КОРУПЦИЯ В ОБЩИНА САНДАНСКИ , МАРТИНЕ ПОСЛЕ ЩЕ ИСКАШ ДА ГРАСУВАМЕ ……………..ТАВА ВАШЕ БЕЗДЕЙСТВИЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !!! РАЗБЕРЕТЕ ГО НАЙ – ПОСЛЕ !!! НА УСВИВКИ И ПОЛУОСМИВКИ СЕ НАГЛЕДАХМЕ ИСКАМЕ ЗАКОНОВИ ДЕЙСТВИЯ СЪГЛАСНО ЗАКОНИТЕ НА РЕПУ2БЛИКА БЪЛГАРИЯ . МЛАДИТЕ СИ ОТИВАТ БЯГАТ ПО-ЧУЖБИНА ОТВЪТЕНИ ОТ ТЕЗИ КРАЖБИ И БЕЗЗАКОНИЯ.мАРТИНЕ БЕЗДЕЙСТВИЕТО Е НАЙ-СТРАШНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ТО УБИВА БЕЗВЪЗВРАТНО НАДЕЖДИТЕ НА ХОРАТА !!! ОТКРАДНАТ ЛИ ТИ И ВЯРАТА ОГ ЧОВЕКА НИ4ЩО НЕ ОСТАВА !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK