Учени ще правят ветрова карта на България

Учени ще правят ветрова карта на България

© ReutersБългарски учени ще изработят карта на ветровия потенциал за изграждане на вятърни паркове в страната, съобщи Darik News. За целта ще бъдат използвани данни от метеорологични мачти, измерващи силата и други характеристики на въздушните течения в страната.Днес беше официално открита такава мачта в двора на Техническия университет във Варна. Тя е с височина 34 метра и измерва посоката и скоростта на вятъра, температурата на въздуха, както и слънчевата радиация. Съоръжението работи автоматично и автономно, тъй като се захранва от слънчев панел, обясни ректорът на висшето училище доц. Овид Фархи, който е и ръководител на проекта.
Още 15 мачти с височина 60 метра са разположени на различни места в Северна България, като най-отдалечената точка е в гр. Димово, Видинско. Информацията от стълбовете се изпраща безжично в специализиран център, разположен във варненския технически университет. На базата на данните, които се обработват и съхраняват, се изготвят т.нар. атласи за параметрите на слънчевата и вятърната активност.


Изследователският екип възнамерява след година да премести мачтите в Южна България. Така ще бъде изготвена цялостната карта. Това ще бъде нова и единствена по роди си оценка за България, тъй като данните ще са за височини от 40, 50 и 60 метра. С новата карта ще се знае къде е най-подходящо да се инвестира във вятърен парк, тъй като на такива височини са индустриалните вятърни генератори.


Проектът за измерване на потенциала на слънцето и вятъра е финансиран от Националния фонд "Научни изследвания" с около 1 млн. лева.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Optimist
  *****
  Любопитно
 2. 2 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 493 Неутрално
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  БАН нали имат цял институ по география. Те досега що не са направили?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Експерт
  *****
  Неутрално

  Такава карта вече е направена от професор Александър Садовски по данни от станциите на Хидрометеорологичната служба. Учените да прочетат статията: Вятърът - алтернативен източник на енергия за България. Публикувана е в списанието "Екологично инженерство и опазване на околната среда", том 2, № 1, 2003 г. Не откривайте топлата вода отново.

 5. 5 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Такава информация е полезна не само за ВЕИ, но и за други неща като напр. селскостопанска и развлекателната авиация. Дано резултатите бъдат обществено-достъпни, дори ако е срещу малка такса.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 6. 6 Профил на Nikolla
  *****
  Неутрално

  Що да не,щом има за усвояване някой лев...

 7. 7 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#4] от "Експерт":

  Въпросните данни не са ли от 10 метрови мачти? Те се влияят от доста неща. Освен това измереното от мачтите е само една бръмка от целият панаир.

  http://www.momchil.eu
 8. 8 Профил на 333х
  *****
  Неутрално

  Ха, ха - година измерване за цялостна карта! Ами, че това е смешно. За да се направи карта трябват данни за много години и/или моделни резултати. Това по-скоро ми прилича на източване на фонда с актуална тематика. Некомпетентни или съпричастни рецензенти. Ами нормално - то тоз балон с алтернативните източници не е само при инвеститорите.

 9. 9 Профил на ветрова карта
  *****
  Неутрално

  ...Предварително е известно, че най-силни течения ще има от лобито по вятърните въпроси. И то с неуточнена сила на въздушния поток !

 10. 10 Профил на вятър работа
  *****
  Неутрално

  7 да не пише глупости, експерта е прав. В Бг дори и военните са правили такива карти. Данните са натрупани по много канали и са научно обективизирани.
  Хабенето на пари в случая е очевадно...
  В бГ не съществуват условия за икономично производство на електроенергия от ВЕИ

 11. 11 Профил на капитан Блъд
  *****
  Неутрално

  Не мога да разбера що за идиоти сте? Някой се опитва да направи нещо в тая държава и всякакви ненормалници, дето ги мързи да си мръднат задниците, започват да критикуват и да плюят. А бе ти "вятър работа" виждал ли си вятърен генератор "на живо" или тресеш дебел задник в къщи и мирогледа ти е формиран само от порно каналите. Откъде разбра, бе в БГ не съществуват условия за развитие на ВЕИ. Подкрепете студентите в инициативаета им. Какво толкова ще ви стане ако поне малко се опитате да мислите позитивно.

 12. 12 Профил на вятърчо
  *****
  Неутрално

  Или това е източване, или неграмотен лаишки ентусиазъм. И в двата случая 1 млн лв са отишли на вятъра. Ветроизмервателна мачта в двора на университета (с височина 34 м.!!!) ще донесе толкова полезна информация, колкото ако изследваха как се развява прането по близките блокове.

 13. 13 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Имаше и преди вятърна карта, но по данни от измервателната апаратура на метеорологията/хидрологияа. Ако някой е виждал какво представляват, ще знае че данните от тях нямат почти никаква практическа стойност за планиране на вятърни паркове.
  Ветромерите им са една плочка на един дирек десетина метра висок, която се отмества механично от вятъра и показва силата му според деленията на една скала. И една буля от селото, в което е станцията, минава три пъти на ден да записва показанията на плочката.
  За вятърни паркове са нужни калибрирани електронни анемометри, които снемат данните през 10 минути, и на височина е добре да са поне на 50 м.

 14. 14 Профил на Империалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "вятърчо":

  Не е източване , а пране на пари от мафията.

 15. 15 Профил на Империалист
  *****
  Неутрално

  МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
  Доклад от 23.01.2006
  Средният брой на слънчевите дни в нашата страна се увеличава с около 18 - 20. Като цяло слънчевата радиация над страната е повече от 1370 Ват/кв.м. В горните слоеве на атмосферата слънчевата константа варира от 1370 до пикове със стойност 2100 Ват/кв.м. Ветровите потоци над нашата страна са силно променени.Те са с по-малка скорост, занижен интензитет и честота.Очаква се тази климатична обстановка над нашата страна да има трайни тенденции за присъствие в близките 50 години на следващия век. Това означава, че валежната сума върху територията на страната като цяло, ще бъде малка. Производството на хидроенергия, по експертна прогноза ще бъде силно затруднено за дълъг период от време. За получаване на вода (питейна, поливна и производствена) дори ще се наложи да се ползва повече енергия от националната…………………………………………..
  ………………………………………………………………………………………………..
  За следващите 50 години ветровата прогноза за територията на Р. България като енергиен източник е лоша. Климатичната обстановка е коренно променена и хоризонтални ветрови потоци със средно годишна скорост от 6-8 метра за секунда могат да се наблюдават само по високите върхове- връх Ботев, връх Мургаш, Рожен, Мусала, Черни връх, връх Перелик и други. В настоящата година средногодишната скорост на вятъра и в района на Каварна и нос Калиакра е под 5 м/сек. По високите ни върхове като връх Мусала на Рила, Черни връх и местността “Ветровала” на Витоша, върховете в Пирин планина, а също така и Връх Рожен в Родопите не дават необходимите икономически изгодни ветрови условия за промишлена ветро-енергетика.
  Данните от половин век на Българските метеорологични служби не показват добри прогнози за ветро-енергетиката. В Стара планина също условията за монтиране на ветрогенератори от различен тип и ефективно използуване на вятърна енергия, например връх Мургаш не са благоприятни. Редната скорост на вятъра е около 8-9 метра/сек. Което условие на границата на приложимост на ветроенергетиката. Следователно за близките 50 години 21 век (на максимум на Слънчевата активност) за нашата страна България е неподходящо изграждането на вятърни електростанции. Недостигът на вода за период от 50 години също ще се отрази неблагоприятно и върху функционирането на изградените вече хидро-енергийни мощности около нашите язовири.

 16. 16 Профил на Mateev
  *****
  Весело

  За вятъра не знам, но меренето на слънчевата радиация е абсолютна глупост. Дори и да премерят нещо, то няма да има абсолютно никаква научна или прогностична стойност, защото всеки знае, че средногодишната слънчева радиация на различните години може да има разброс до 25 или дори до 30%. И за да се натрупат някакви статистически значими резултати ще трябва да правят измервания поне 20 години. И ми е интересно защо трябва да ги правят, след като такива вече има направени през последните 30 години от хиляди МТО станции по света, включая и в България. А от последните 2 години вече има десетки слънчеви централи с радиационни датчици, а в следващите 2-3 години тези централи ще станат стотици и дори хиляди. Тоест безплатна информация ще има в изобилие и на фона на това ми че чудно защо се дава цял милион за тази цел?

 17. 17 Профил на Mateev
  *****
  Весело

  И да допълня - който не ми е поискал, на него не съм дал безплатно данни от реални измервания на слънчевата радиация от последните години. При това данните са с много малка дискрета - по част от централите имам информация за цели 2 години на всеки 10 секунди.

  Предлагам на държавата да и дам данни срещу 1 каса бира, а единия милион да го дадат на някой, който наистина се нуждае от него - напр. болница или детски дом.

 18. 18 Профил на Veetam
  *****
  Неутрално

  Матеев, Матеев не е добре това на 10 секунди. Трябва поне 10 измервания в секунда - това е по-добра "дискрета". Как иначе ще избягаш от този 25% "разброс" ...

 19. 19 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#4] от "Експерт":

  Данните от тази служба може и да стават за прогноза за времето, но не и за вятърна енергия господин "експерт" първо защото са поставени на место неподходящи за вятърни паркове и второ защото са с височина 10 м. и трето засичане на скоростта се прави 3 пъти на ден! Така че професор Александър Садовски е направил изследване основано на напълно неподходящи данни.

 20. 20 Профил на Windexpert
  *****
  Гневно

  Одобреният проект е непрофесионален, ясно личи липсата на метеоролог в изготвянето му, тъй като са нарушени основни принципи на климатологията изискващи дълги редици от данни (не по-малко от 10г., а най-добре 30г) измервани едновременно в достатъчно точки от страната така, че да се получи статистически достоверна информация за полето на вятъра. В цял свят вятърът в метеорологичните мрежи се измерва на височина 10м и съществуват дасдтатъчно проверени (верифицирани методи) за оценката на режима на вятъра на произволна височина до 120м над земната повърхност. Това са задачи на науката метеорология, а не на дилетанти. Структурата на планетарния граничен слой се изследва в цял свят, като български учени са авторите на параметризационните схеми залегнали в различните числени модели. НИМХ към БАН има над 130 климатични станции с ветромери на Вилд с период на наблюдение до 120г. и около 40 професионални метеорологични станции с период на работа около 5г. Направени са серииозни научни изследвания сравняващи резултатите от измерванията с вилдови ветромери с тези от автоматичните станции, показващи целесъобразността на използването на дългите редици от данни от данни от климатичните станции на базата на статистически значими анализи. Ако целта на проекта е да се обучават студентите това е добра и достижима цел, но да се предявяват претенции за изготвяне на смислена карта имаща нещо общо с реалността е смешно. Докато в България се пилеят пари за смешни проекти, а не се развие съвременна метеорологична мониторингова система ние ще сме под нивото на страните от третия свят. Що се отнася до карти на за слънчевата радиация, то такава има изработена, а на базата на многогодишни научни изследвания е възможно да се оценят параметрите необходими за изграждане на фотоволтаични системи в страната, разбира се от съответните експерти, а не от дилетанти.

 21. 21 Профил на Blagomira Blagoeva
  Blagomira Blagoeva
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "Експерт":

  Дали може да споделиш за картата която е от 82г. ли говориш, която е единствената налична за вятърния потенциал на България ? ( http://ventus.bg/bg/wind-potency.php )

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK