Екоминистерството уличи в измама две от рециклиращите организации

Екоминистерството уличи в измама две от рециклиращите организации

© ДневникДве от осемте организации, оползотворяващи отпадъците от опаковки в страната, са излъгали в отчетите за работата си през миналата година. Това установи министерството на околната среда (МОСВ) при проверката на одитните доклади на дружествата. Ведомството ще отнеме разрешителните им за работа, обявиха оттам. Става дума за организациите "Имапакт корпорейшън" и "Реко пак". Проверката е установила, че и двете не са изпълнили заълженията си по рециклиране на пластмасовите опаковки, така че фирмите, членуващи в тях ще трябва да платят продуктова такса в екоминистерството за пуснатите от тях опаковки на пазара. И двете дружества са декларирали, че са оползотворили пластмасите чрез базата на предприятието "Ел ди си интернешънъл" в Бургас. При проверката на ведомството се оказало обаче, че въпросното предприятие не разполага с инсталация за сепариране на пластмасовия отпадък, обясни Теодора Желева от дирекцията по отпадъците в МОСВ. "Импакт корпорейшън" работи в 6 общини и в една от тях – Силистра, е било установено, че вместо да се рециклират, събраните стъклените отпадъци директно са отивали на местното депо. Министерството ще предприеме и стъпки за отнемане на правомощията на независимите одитори на двете дружества, които са опитали да го подведат.Отделно министерството ще изиска от 414 фирмите членове на останалите организации да платят продуктова такса за опаковките си от миналата година. Причината е, че те не са подавали месечни и годишни справки за пуснатите от тях опаковки в съответните дружества и реално не са им платили за оползотворяването им. Най-много длъжници – 182 фирми, по тази линия има "Булекопак", обявиха от министерството.


Следващата седмица ще бъдат обявени резултатите от проверката на единствената организация по оползотворяване на отработени масла и трите за батерии и акумулатори. До края на месеца пък ще стане ясно какво са свършили през миналата година 15-те дружествата за електронните отпадъци. Преди седмица зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева обяви, че за тях има сериозни съмнения, че също декларират неверни данни. По информация на ведомството, някои от фирмите предлагат за членовете си 20 пъти по-ниска такса от държавната, което вероятно означава, че те не извършват реално оползотворяване и рециклиране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK