Нов държавен план за намаляване на сметта в депата ще тръгне с неизпълнение

Нов държавен план за намаляване на сметта в депата ще тръгне с неизпълнение

© ДневникС 25% трябва да спадне количеството депонирани биоразградими отпадъци, които се изхвърлят предимно от селското стопанство и домакинствата. Целта е това да стане до края на 2010 г., заяви зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева по време на семинар в София по темата. Идеята е част от Националния стратегически план за поетапно намаляване на биоразградимите отпадъци, който предстои да бъде одобрен от правителството. Вероятно обаче тазгодишната цел няма да бъде реализирана, стана ясно от думите на Манева. За да се осъществи, общините трябва да обособят територии, на които да третират и компостират биоотпадъците си. Те обаче все още не разполагат с такива, а и засега няма предвидени финансови санкции за неизпълнение на задачата, посочи Манева.По евродирективата за депонирането на отпадъци всяка страна членка е имала срок до края на 2006 г. да намали с 25% биоразградимата смет. За държавите, депониращи над 80% от боклука си, сред които е и България, крайният срок може да бъде удължен с 4 години, което означава, че страната няма да спази срока.
Следващите стратегическия стъпки в плана предвиждат до 2013 г. биологичната смет да спадне наполовина, а до 2020 г. количеството да бъде с 65% по-малко от това през базовата 1995 г. В момента документът се съгласува между министерствата.


Между 30 и 50% от битовите отпадъци са съставени от биосъставки, като земеделска и градинска смет, както и хранителни отпадъци, посочи Теодора Желева от отдел "Управление на битови и строителни отпадъци" в екоминистерството. Стимул за оползотворяване на биоотпадъка ще е производството на компост от него, с който да се търгува. Консултанти ще изработят стандарти, по които ще се оценява качеството на компоста, каза Желева. В оперативната програма "Околна среда" са предвидени 30 млн. евро за съоръжения за компостиране, допълни тя.


Намаляването на количествата боклук за депониране може да се постигне, като се усъвършенства системата за разделно събиране на отпадъците, посочи още Манева. В момента ековедомството търси подходящи открити пространства в общините, където да бъдат поставени инсталации за механично и билогично третиране на биосметта, каза тя.


Според разпоредбите на европейското законодателство България трябва да намали наполовина всички депонирани отпадъци до 2020 г. Една от мерките на правителството в тази насока е въвеждането на такса за депониране на всеки тон смет, която общините ще плащат на държавата. Сумата ще бъде еднаква за всички общини, които се обслужват от едно и също регионално депо, каза още зам.-министърът. Новите такси ще влязат в сила от догодина. По думите й Министерски съвет ще определи размера на таксите до два месеца, но първоначално те ще бъдат минимални, за да не натоварват излишно общините.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK