Пазарът на биохрани расте въпреки кризата

Пазарът на биохрани расте въпреки кризата

© Надежда ЧипеваПотреблението на биологично чистите храни в България не е засегнато от финансовата криза, съобщи пред БТА д-р Стоилко Апостолов от фондацията за биологично земеделие "Биоселена". По думите му консумацията на биохрани дори се увеличава.Асортиментът на предлаганите в страната биохрани се е увеличил от 1 400 на над 2 000 артикула в сравнение с миналата година. Броят на фирмите, занимаващи се активно с внос и дистрибуция на такива храни, пък се е увеличил близо три пъти.
Според Апостолов тенденцията над 90% от произвежданата и сертифицирана биологична продукция в България да се изнася се е запазила. Експортът е насочен главно към Западна Европа. Почти всички нови биопроизводители се опитват да намерят пазар извън България, планират така производството си, че то да е търсено и продаваемо в ЕС. По тази причина и броят на сертифицитаните биоживотновъдни ферми продължава да бъде пренебрежимо малък - само 8 от общо 310.


По думите на експерта най-голямата трудност, пред която се изправят новите биофермерите, е промяната в мисленето и в навиците. Не е достатъчно да се заменят препаратите и пестицидите, използвани в момента с такива, разрешени в биологичното селско стопанство. Нужно е много по-всеобхватно мислене, подчертава Апостолов. Друга голяма трудност пред биопроизводителите е свързана с отношението на администрацията към тях и всевъзможните проблеми при получаването на компенсаторни плащания по агроекологичната мярка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK