Европа ще забрани търговията с нелегална дървесина от 2012 г.

Европа ще забрани търговията с нелегална дървесина от 2012 г.

© Живко АнгеловПродажбата на дървесина, придобита или изсечена по незаконен начин, ще бъде забранена в Европейския съюз от 2012 г. Това гласи неформалното споразумение между Европейския парламент, Европейската комисия и държавите членки, постигнато вчера, предаде онлайн изданието EU Observer.Сделката, която предстои да бъде оформена нормативно до края на тази година, ще се отнася за суровия дървен материал и продуктите, изработени от дървесина, като мебелите например. Фирмите ще трябва да проверяват стоките, за които има съмнения, че произхождат от държави, в които се практикува нелегално изсичане на гори за дървесина. За да се спре вносът на незаконно добит материал, ще се използват и двустранните спогодби със страните от тропическия климатичен пояс.
Реакциите от екологичните организации, които от години лобират за подобна забрана, не закъсняха. "Най-големият пазар в света е на път да затвори вратите си за компании, които печелят от незаконен трафик и унищжаване на горите", заяви Себастиян Рисо, активист на "Грийнпийс". "Черният пазар за дървени продукти често е движен от престъпници, които подхранват конфликти, отнемат от приходите на различни правителства и причиняват необратимо унищожаване на околната среда."


От Световния фонд за дивата природа (WWF) коментираха обхвата на горската регулация, тъй като през следващите пет години забраната няма да важи за печатните издания. "Изключването на печатни продукти като книги или вестници от законодателството и липсата на унифицирана европейска система за санкции създават риск от ниска ефективност на забраната. Надяваме се, че държавите членки ще наложат стриктни наказания за онези, които нарушават закона", изрази надежда Анке Шулмайстер, експерт по горската политика на WWF.


Между 20 и 40% от световния добив на дървесина е нелегален. Около една пета от това количество, или продукция на стойност 1.2 млрд. евро, се реализира на европейските пазари.


Миналогодишно проучване на WWF и "Приятели на Земята" показа, че за 93% от анкетираните европейци е важно продуктите от дървесина в Европа да бъдат законно добити и търгувани. 75% от хората не вярват или не знаят доколко продуктите от дървесина на европейските пазари са от законно добита и търгувана дървесина.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Abadobata
  Abadobata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва също да приемат закон, като в Швеция:

  Който отсече едно дърво трябва да посади поне 2 нови дървета.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1082 Любопитно

  "Европа ще забрани търговията с нелегална дървесина от 2012 г."

  Че сега разрешена ли е?

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на Набат
  Набат
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правилната интепретация на ЕОргани е, че до 2011 г. няма да остане гора. Най-вече за Булгария.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK