Бедни държави са уличени в злоупотреби с парите срещу изсичането на гори

Бедни държави са уличени в злоупотреби с парите срещу изсичането на гори

© WagnerПрограмата за ограничаване на парниковите емисии от обезлесяването, по която ООН и Световната банка финансират бедни държави, които се задължават да не изсичат горите си, е обект на корупционни схеми от страна на много правителства, твърдят международни екоорганизации, цитирани от "Гардиън".


37 страни, основно разположени на тропиците, са поискали от развитите държави над 14 млрд. долара да им бъдат предоставени до 2015 г., за да намалят въглеродните си емисии от дърводобив и от други горски дейности по компенсаторния механизъм REDD (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation, ограничаване на емисиите от обезлесяване и унищожаване на горите – бел. ред.).

Организации като "Грийнпийс" и "Рейнфорест фаундейшън" са анализирали 16 плана за реформи в горския сектор, които страните, участващи в REDD, се задължават да изпратят в Световната банка. Резултатите показват, че държавите възнамеряват да усвоят средствата, продължавайки с интензивната сеч в горите.


Демократична република Конго например иска да предостави на концесия за дърводобив 10 млн. хектара гори. Африканската държава, която е сред най-нестабилните и корумпираните в света, обаче обещава да намали емисиите си, като засади повече дървета на друго място.


Гаяна пък възнамерява да използва част от обезщетенията по REDD, за да построи пътна инфраструктура и водноелектрическа централа в един от най-гъсто залесените региони в южноамериканската държава.


Въпреки че Индонезия се зарича, че ще наложи мораториум върху превръщането на торфища в палмови плантации, това ще стане най-рано през 2013 г. Така дърводобивните компании ще имат достатъчно време да унищожават дива природа, коментира "Гардиън". Други държави спекулират с данни за темпа на обезлесяване, за да получат повече средства.


Изсичането на горите е един от основните източници на парникови газове, които причиняват климатичните промени.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на spoko
    spoko
    Рейтинг: 605 Любопитно

    Ние сме бедни и поголовно сечащи!Има ли пари и за нас?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK