МОСВ спря строеж на вятърен парк край Сливен

МОСВ спря строеж на вятърен парк край Сливен

© Спасителен център за диви животниИзграждането на вятърна централа в близост до сливенското село Бяла и природен парк "Сините камъни" беше спряно след като министерството на околната среда и водите отмени решение на екоинспекцията в Стара Загора, с което последната одобряваше проекта. Това съобщиха от коалицията на природозащитните организации "За да остане природа в България".


Директорът на инспекцията в Стара Загора е одобрил централата на фирмите "Уинд енерджи 2007" и "Уинд енерджи 2008", като не е сметнал за необходимо проектът да бъде подлаган на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост с европейската екомрежа "Натура 2000".


Според екоминистерството не е извършено продължително наблюдение на птиците в района, което да гарантира, че планираното поставяне на 41 вятърни турбини с обща мощност 100 мегавата няма да им навреди. По казуса сигнал в МОСВ са подали екоорганизациите "Зелени Балкани" и Българско дружество за защита на птиците.
В парк "Сините камъни" природозащитниците се опитват да възстановят популацията на белоглавия лешояд. Край Котел екоактивистите вече са пуснали на свобода няколко птици от редкия вид, а през следващите пет години предстои освобождаването на още 50 екземпляра.


"Уинд енерджи 2007" е собственост на японски инвеситори. Другата фирма - "Уинд енерджи 2008", е притежание на Иван Тихов, за който миналата година стана ясно, че е заплашвал със смърт екоексперт от Софийския университет. И двете дружества се управляват от Тихов.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ncuxonama
  ncuxonama
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво!!! Една хубава новина.

  Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
 2. 2 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ЗИМАШ ДВА ТРИ ЛЕШОЯДА,ПУСКАШ ГИ ДО НЕКОЕ ПО ГОЛЕМО БИЗНЕС НАЧИНАНИЕ,И ДА СИ ПЛАТАТ АКО НЕ ИСКАТ НЕПРИЯТНОСТИ.НЕ ЗНАМ ЩО АМА МИ СЕ СТРУВА ЧЕ НЕКОИ ЗАМЕНИХА БУХАЛКИТЕ КОЙ С ЛЕШОЯДИ КОЙ С ДРУГИ ПТИЦИ ИЛИ РАСТЕНИЯ.

 3. 3 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  А има ли случай, поне една природозащитна организация у нас да е подкрепила такъв проект?

  Изобщо някой такъв проект - все някой от тях е на подходящо място.

  Или поне веднъж Министерството на околната среда и водите да е осигурило финансов стимул за такъв проект? Както правят природозащитните организации и министерствата на околната среда в други страни?

  Възможно е и да има такива случаи, а да не ги зная. Но си остава фактът, че това е критерият доколко една организация е наистина природозащитна и доколко едно министерство се грижи за околната среда.

 4. 4 Профил на fezulai
  fezulai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Решението на МОСВ в този случай е правилно! Редно е обаче да се потърси отговорност от директора на РИОСВ Стара Загора, който е съгласувал изграждането на ветропарка. Разправят, че уж госпожата била един от най-опитните еко-шефове...

 5. 5 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 524 Неутрално

  по ваьно кои са : ТОДОР ЙОРДАНОВ НАЧЕВ и ИВАН СЪБЕВ ТИХОВ, които са продали Уинд енерджи 2007 на японци за 2,000,000 евро и после след те им дължат по 150,000 евро за всеки удобрен мегават мощност! или 100 МгВ*0.15 млн евро=15 млн. добра сделка! справка АП.

 6. 6 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 479 Неутрално

  до 2 и 3
  А зашо трябва да ги подкрепят повече от това, че всички българи сме съгласни да ви плащаме скъпия ток. Какво заради сигурните печалби на електропроизводителите да останем без птици ли? Я да спазват законите . Те са еднакви и за бай Иван с къщата и за г-н Тихов с 50 ветропарка. Или не са, доколкото разбирам от статията. За нещо полезно те скъсват от процедури, а за 40 турбини - моля, минавайте. Май тези с бухалките сега минават с телефонни заплахи за убийство.

  gorskia
 7. 7 Профил на ханът
  ханът
  Рейтинг: Неутрално

  не мога да повярвам, човекът тихов да заплашва със смър някой заради перките, а как ли е взел лиценза от загорците ?!

 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До gorskia (коментар 6):

  От различните видове електропроизводство използването на възобновяеми източници е най-безвредно - и за човешкото здраве, и за околната среда. Може да е по-скъпо, но някои неща не могат да се купят с пари.

  А и дали винаги е по-скъпо е спорен въпрос - като сравни човек например преференциалната цена за водноелектрически централи с някои "гарантирани" цени за електроенергията от бъдещи конвенционални централи (доколкото изобщо се чува нещо за тях).

  Затова всеки, който искрено се грижи за природата, подкрепя подобни проекти. По принцип. А кой е инвеститорът и колко пари може да спечели, е вече втори въпрос.

  Законът наистина трябва да е еднакъв за всички - какъвто е за инвеститора в Германия, Испания или Дания например, същият да е и за инвеститора в България.

 9. 9 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 479 Весело

  О, аз пък си помислих, че е някъде до Мокрен-по-хамериканско идва някак си.

 10. 10 Профил на falcon
  falcon
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Процеса за реинтродукция на белоглавия лешояд в местата които е обитавал в миналото старира с изискванията на ЗБР и според Плана за възстановяване на лешоядите на Балканския полуостров, още през 2005г.По това време Иван Тихов още не се е занимавал с ветропаркове.

 11. 11 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 547 Неутрално

  "Директорът на инспекцията в Стара Загора....не е сметнал за необходимо проектът да бъде подлаган на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост с европейската екомрежа "Натура 2000"."

  Само за това директорът на инспекцията требва скоропостижно да бъде уволнен. Чак след това да се проверява с колко са му пълнили гушата фирмаджиите.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 12. 12 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  Във ВЕИ става страшно и дано не съм прав, но ще се лее кръв.
  В момента ВЕИ проекти много над необхидимите препоръчани от ЕС 16% до 2020г са задръстили ведомствата. Ясно е, че не всички ще ги огрее почва касапницата.
  100Мвт от перки, то значи да паднат съответното количество соларки или малки водни централи.
  Тепърва ще се разнасят и заселват лешояди, костенурки, жаби, мъхове и лишеи - и всичките от ценни по-ценни.
  А колко лешояда са умрели от жажда в соларни паркове, докато са се мъчели да пият вода от соларките?
  А унищожените мравки - термитници под соларите?
  Всеки соларен парк със сигурност унижова всички билки и тревички, уникални за биологическото разнообразие на страната ни и трябва д асе направят допълнителни наблюдения преди дасе пусне в експлоатация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK