България е единствената страна в ЕС, която не наказва садизма спрямо животни

България е единствената страна в ЕС, която не наказва садизма спрямо животни

© Николай ДойчиновБългария е единствената страна - членка на ЕС, където жестокостта към животните не се счита за престъпление. Това обяви днес Явор Гечев от фондация "Четири лапи" на пресконференция в БТА.


Пресконференцията беше по повод отказът на парламентарната комисия по правни въпроси миналата седмица да подкрепи двата законопроекта за промяна на Наказателния кодекс, чиято идея беше да се криминализира жестокостта към животните. Днес ще бъде внесена подписка до председателя на Народното събрание, председателя на комисията по правните въпроси, Омбудсмана на Република България, правосъдния министър и представителството на Европейската комисия в София с настояване садизмът да бъде инкриминиран. До момента искането е подписано от 58 хил. граждани.

Д-р Мила Бобадова от сдружението "Град за отговорни хора", която е ветеринарен лекар в София, заяви, че има тясна връзка между убийството на животни и насилието над хора. Според изследвания на американското Федерално бюро за разследване (ФБР), често жестокостта към животните е прелюдия към такава над хората, посочи Бобадова. Тя изброи редица примери на американски граждани, които след убийство над животни извършват такова и над хора.


Стела Райчева от организацията "Animal Rescue" говори за случаите, при които в опит да наранят животни, някои хора нараняват други хора. Тя припомни как миналия месец 14-годишно дете в Хасково беше ранено при стрелба с въздушна пушка, след като стрелецът го взел за котка.


70% от нападенията срещу хора са от домашни кучета, подчерта също Райчева. Тя апелира стопаните да наблюдават по-внимателно домашните си любимци. Райчева заяви, че е притеснително да няма никакви санкции в България при липсата на контрол върху животното.


Маргарита Караиванова, създател на фейсбук групите "Затвор за садиста, отрязал краката на кучето в Дряново" и "Заедно срещу насилието над животни" пък показа клип, на който мъж с метална тояга пребива до смърт завързано магаре, а снимащите се смеят. "Не извръщайте глави", каза тя, когато всички журналисти в залата обърнаха погледи при гледката. "Не се превръщайте в щрауси, в каквито се е превърнало обществото в България", заяви Караиванова.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rimohit
  rimohit
  Рейтинг: 435 Неутрално

  България е единствената страна в ЕС, която не наказва садизма спрямо животни
  А спрямо хора наказва ли?

 2. 2 Профил на jrachev
  jrachev
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  България най-вероятно е и единствената държава, в която има толкова много улични кучета. В нормалните страни, когато някое куче е безстопанствено, го прибират в приют за кучета. Така че, от сдружение "Четири лапи" + всички останали "природозащитници" във фейсбук, туитър, майспейс и т.н. да вземат да направят нещо по въпроса, защото ако само искат нещо и нищо не правят за решаването на проблема - той ще си остане.

  Важното е как се позиционираш
 3. 3 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "rimohit":

  Сега говорим за животните.

  Не се съмнявам, че този, който връхлита съвсем умишлено със джипа си на куче по магистралата, утре ще връхлети и върху тебе, защото нещо не си му се харесал.

  Това са родени убийци! Впрочем, нема никаква разлика между тех и президент, който убива архар, например, за удоволствие.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 4. 4 Профил на капитан
  капитан
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Доста йезуитски подход на всички правителства досега-оставят висящ този вечно наболял и наистина огромен проблем-свръхпопулацията на бездомните кучета-и енергията на обществото се канализира,дебатите естествено не водят до никъде,но парата на недоволството вече е изпусната.

 5. 5 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 442 Любопитно

  И само в България, бездомните животни не се прибират от улицата, така че сме едно на едно с Яворчо...

 6. 6 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#3] от ".dru":Досега никой,ама никой в руските сайтове не е потвърдил,че със сигурност Първанов е убил архара.Та стига с тия манипулации,в които основният източник на информация е " една жена каза".Не е ли дошъл скоро някой италианец,та нашите седераси да го питат: Ама кажете ,че ние сме участвали в атентата срещу папата.Не сме.Измислено от наш педерас, на чието име има учредена журналистическа награда/сигурно за манипулации и лъжи/ и К.Стърлинг.

 7. 7 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 221 Неутрално


  БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА

  В ИЗТОЧНА ЕВРОПА, КЪДЕТО

  НЕ СЕ НАКАЗВА >

  БЕСЕПАРСКАТА ПЕДЕРАЩИНА .......

  СЕГА СЕ ПРАВЯТ ОПИТИ ЗА ПОВДИГАНЕ НА ОБВИНЕНИЯ ...

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#4] от "капитан":Това не е работа на правителствата ,а на общините. Там където кметовете са сливи/путки заспали- има кучета.Там където кметовете си гледат работата- уличните кучета се броят на пръстите на едната ръка.За съжаление нашата столица за тия 20 години не си избра свестен кмет.Но какво да искаш от селяни с комплекси.

 9. 9 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 381 Неутрално


  България е единствената страна шампион по много отрицателни показатели - високо кръвно, пушене, инфаркти, корупция, бедност, та трябваше да се добави и толерираната жестокост спрямо хора и животни, естествено. Учудвам се от факта, че никой не посочва и не иска да назове първопричината за съществуването на безстопанствени животни - това сме пак ние, хората, които изхвърляме животните си на улицата така, както хвърляме хартиите от баничките и чашките от кафе по улици и площади, пейки, паркове и пр. Всеки един от нас вижда неприветливата картина на повсеместно заобикалящия ни боклук. Така постъпваме и с животните - имаме ниска социална и битова хигиена и трябва да го признаем - много хора, вместо да вземат мерки за ограничаване на нежелано потомство /кастрация или приспиване например/, чакат докато малките отраснат и прогледнат и след това почват да ги разхвърлят по един подъл начин по пътища и градини. Искам да кажа на онези, които виждат избиването на бездомните животни като начин на решаване на проблема - на мястото на избитите идват други изхвърлени животни и така си затваряме сами омагьосаният кръг. В цивилизованите страни изоставянето на животни се смята за углавно престъпление. Ние каква страна сме или поне искаме да бъдем? Няма нещо, което, случвайки се на животните, да не се случи и на хората.

 10. 10 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "70% от нападенията срещу хора са от домашни кучета, подчерта също Райчева. Тя апелира стопаните да наблюдават по-внимателно домашните си любимци."

  Първото твърдение на Райчева, най-вероятно е правилно. Но за апела си няма никога да получи сериозна подкрепа. Като цяло от казаното от нея излиза, че ако някой прояви жестокост към животно, то той трябва да влезе в затвора, а ако нечие животно осакати или убие човек, то към към собственика му е достатъчно да бъде "апелирано". Според мен проблемът със жестокостта е общ и не трябва да се решава "на парче". Ако ще се търси наказателна отговорност, то това трябва да стане, както по отношение на хората проявяващи жестокост към животни, така и към собствениците на "домашни любимци", чийто "любимци" по каквато и да е причина са проявили жестокост към хора. А доколкото 30% от нападенията са от бездомни животни, е напълно ясно, че час по-скоро те трябва да бъдат отстранени от улиците, а за пораженията върху хора причинени от тях отговорност да носят общините и държавата. По този въпрос Райчева мълчи. Естествено и правилно е едностранната и дискриминираща хората позиция на природозащитниците да бъде посрещана с неободрение от голяма част от обществото и да не получи подкрепа за промяна в законите.

 11. 11 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#10] от "PopEye":

  Абсолютно си прав. Един елементарен закон нема за задължително слагане на намордник на кучето, когато го извеждаш на разходка. И солидна глоба при нарушаването му.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 12. 12 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 8 Весело

  Достатъчно е да има големи глоби.

  Идеята за криминализиране е меко казано, идиотска.

 13. 13 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 381 Неутрално


  До № 12

  Не е идиотска идеята за криминализиране, защото високите глоби така и си остават несъбираеми. След като България е единствената страна в ЕС, която не е инкриминирала жестокостта спрямо животни, не се учудвайте, че често пъти за убийство на човек се издава само условна присъда.

 14. 14 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#13] от "krasinsky":

  ЕС също са идиоти.

  И като цяло много ми се иска да те видя каква песен ще запееш ако една сутрин те набедят, че си заклал котката на съседа. Свидетел по делото е разбира се самият съсед и полу-кьорава баба природозащитника пазителка на бездомните помияри в квартала.

  Осъждат те влизаш в паднелата и излизаш след 5 години, за да и разбереш, че женати се чука със същия този съсед а дъщеря ти е станала наркоманка.

  Брака и живота са ти съсипани заради една обесена котка.

  Честито!!!

  Btw. Споменах ли, че ЕС са ИДИОТИ?

 15. 15 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 381 Неутрално


  До коментар [#14] от "bamamamu":

  Господине, неразбираемо е как може в няколко реда да се съберат толкова злъч, омраза и цинизъм. Съжалявам, но вашият начин на изказ заслужава точно това определение. Не желая ни най-малко да Ви засягам, но както ни е мизерно мисленето, такова мизерно е и битието ни. А що се отнася до, както сте ги нарекли, "идиотите от ЕС", не бързайте - може би утре Вие или децата Ви ще потеглят за страните, където живеят "идиотите от ЕС" и може би в захлас ще разправяте как децата са Ви се обадили например от Лондон или Париж и как добре са се устроили. Тогава вероятно ни най-малко ще си спомните за това, как сте наричали живеещите там "идиоти". Това е разликата между нас и т. нар. от Вас "идиоти". Те държат и за тези неща, които за Вас са маловажни - например обесването на котка. Такова деяние там предизвиква потрес. Така мислят и така живеят - с достойнство. За разлика от нас. С уважение и пр.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK