България е единствената страна в ЕС, която не наказва садизма спрямо животни

България е единствената страна в ЕС, която не наказва садизма спрямо животни

© Николай ДойчиновБългария е единствената страна - членка на ЕС, където жестокостта към животните не се счита за престъпление. Това обяви днес Явор Гечев от фондация "Четири лапи" на пресконференция в БТА.


Пресконференцията беше по повод отказът на парламентарната комисия по правни въпроси миналата седмица да подкрепи двата законопроекта за промяна на Наказателния кодекс, чиято идея беше да се криминализира жестокостта към животните. Днес ще бъде внесена подписка до председателя на Народното събрание, председателя на комисията по правните въпроси, Омбудсмана на Република България, правосъдния министър и представителството на Европейската комисия в София с настояване садизмът да бъде инкриминиран. До момента искането е подписано от 58 хил. граждани.

Д-р Мила Бобадова от сдружението "Град за отговорни хора", която е ветеринарен лекар в София, заяви, че има тясна връзка между убийството на животни и насилието над хора. Според изследвания на американското Федерално бюро за разследване (ФБР), често жестокостта към животните е прелюдия към такава над хората, посочи Бобадова. Тя изброи редица примери на американски граждани, които след убийство над животни извършват такова и над хора.


Стела Райчева от организацията "Animal Rescue" говори за случаите, при които в опит да наранят животни, някои хора нараняват други хора. Тя припомни как миналия месец 14-годишно дете в Хасково беше ранено при стрелба с въздушна пушка, след като стрелецът го взел за котка.


70% от нападенията срещу хора са от домашни кучета, подчерта също Райчева. Тя апелира стопаните да наблюдават по-внимателно домашните си любимци. Райчева заяви, че е притеснително да няма никакви санкции в България при липсата на контрол върху животното.


Маргарита Караиванова, създател на фейсбук групите "Затвор за садиста, отрязал краката на кучето в Дряново" и "Заедно срещу насилието над животни" пък показа клип, на който мъж с метална тояга пребива до смърт завързано магаре, а снимащите се смеят. "Не извръщайте глави", каза тя, когато всички журналисти в залата обърнаха погледи при гледката. "Не се превръщайте в щрауси, в каквито се е превърнало обществото в България", заяви Караиванова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK