ЕК обмисля по-строги правила за дълбоководните сондажи

Активист на "Грийнпийс" протестира с омазано в имитация на петрол тяло пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. Екологичната организация настоява ЕС да забрани дълбоководното сондиране

© Reuters

Активист на "Грийнпийс" протестира с омазано в имитация на петрол тяло пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. Екологичната организация настоява ЕС да забрани дълбоководното сондиране
Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер призова за мораториум върху сондажите

В отговор на петролния разлив в Мексиканския залив Европейската комисия обмисля дали да не въведе по-строги правила за дълбоководното сондиране с надеждата да не допусне подобни инциденти край бреговете на Европа. Междувременно е възможно да бъде наложен мораториум върху този вид сондажи.


Ограниченията може да засегнат първия български конкурс за разрешително за дълбоководен добив, протичащ в момента. Става дума за район с площ от почти 7000 кв.км, който обаче е срещу Силистар - една от най-известните защитени местности в Южното Черноморие.
В момента се прави анализ на екологичните правила и се откриват сериозни пропуски в тях, съобщи еврокомисарят по околната среда Янез Поточник след среща в сряда с други еврокомисари и представители на петролната промишленост. "Изглежда, че пред нас има две възможности.


Или да създадем нови инструменти (за регулиране на морските сондажи), или да разширим обхвата на съществуващите правила", допълни той, цитиран от "Ройтерс". Според него законодателството за опазване на околната среда и принципът "замърсителят плаща", който в момента се прилага само за крайбрежните зони, може да обхванат всички водни пространства.


Сред обмисляните от Европейската комисия нови мерки е и задължителна застраховка на компаниите, експлоатиращи дълбоководни сонди. Идеята навремето бе отхвърлена от правителствата на ЕС, но вероятно вече ще може да бъде прокарана на фона на тежката екологична катастрофа в Мексиканския залив на 20 април т.г.


В интервю за италианския вестник "Стампа" от края на миналата седмица еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че може да бъде създадена нова агенция, която да осъществява надзор върху търсенето на петрол в дълбоки води, или дълбоководните кладенци да попаднат под юрисдикцията на Европейската агенция за морска безопасност.


"Едно от възможните решения е да се каже, че не може да се пробиват кладенци отвъд определена дълбочина. Друга възможност е разрешителните за сондиране да бъдат издавани за определено време", смята Йотингер.


Преди седмица еврокомисарят призова пред Европарламента правителствата в ЕС да последват примера на Норвегия и да въведат мораториум върху лицензите за дълбоководно сондиране, докато не бъдат изяснени причините за аварията в Мексиканския залив и докато не бъдат въведени правила, гарантиращи по-голяма сигурност.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK