Осакатеното куче Мима проходи с протези

Осакатеното куче Мима проходи с протези

© Николай ДойчиновКучето Мима, чиито крака бяха отрязани от неизвестен садист в Дряново, получи протези в клиника за животни в Германия и вече прави опити да ходи. В портала YouTube беше публикуван клип с първите стъпки на кучето. Случаят с кучето предизвика в страната и възобнови исканията за криминализиране на жестокостта спрямо животни. Въпреки призивите на някои граждани кучето да бъде евтаназирано, русенска адвокатка от сдружение за защита на животните го приюти и организира събирането на дарения за лечението.Имаше подозрения, че садистичното посегателство над кучето е извършено от съсед на стопанина на Мима в Дряново. Беше започнато досъдебно производство срещу неизвестен извършител, което миналият месец беше спряно поради липса на доказателства срещу конкретен извършител. Експертизата дори не успя да докаже човешка намеса и дори се появи версия, че кучето се е самонаранило чрез капан (четирикратно).
Междувременно правната комисия на парламента отхвърли единия от двата внесени законопроекта за инкриминиране на насилието над животни. Земеделският министър Мирослав Найденов, който е вносител на правителствения законопроект за промяна в Наказателния кодекс, заяви, че вероятно предстои прегласуване на поправките. Проектът на кабинета предвижда глоба между 5 000 и 15 000 лв. за особен жестокост към животни и до 3 години затвор.


Преди няколко седмици фондация "Четири лапи" обяви, че България е единствената страна в Европейския съюз, където гаврата с животно е ненаказуема.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK