IWR: Въглеродните емисии на света са спаднали с 1.3% през 2009 г.

IWR: Въглеродните емисии на света са спаднали с 1.3% през 2009 г.

© РойтерсСветовните емисии на въглероден диоксид през 2009 г. са спаднали с 1.3% до 31.3 млрд. тона, съобщи германският институт за възобновяема енергия IWR, цитиран от Ройтерс. Според института това е първият регистриран спад на годишна база за това десетилетие.Причините за намаляването на изхвърляните парникови газове са глобалната икономическа криза и растящите инвестиции във възобновяеми енергийни източници, твърдят от базирания в Мюнстер институт. Миналата година светът е вложил 125 млрд. евро в проекти за електроенергия, отопление и горива от "зелени" източници, т. е. с 5 млрд. повече отколкото през 2008 г. Намаляващата цена на оборудването и съоръженията са спомогнали за повече инвестиции във вятърната и слънчевата енергетика.
Спадът на CO2-емисии можеше да е по-голям, ако не беше силното развитие на икономиките в Азия и Близкия изток, което компенсира спестяванията от рецесията в Европа, Русия, Япония и САЩ, коментира директорът на IWR Норберт Алнох.


Най-големият източник на емисии през 2009 г. е бил Китай със 7.43 млрд. тона (6.81 млрд. тона през 2008 г.), следван от САЩ с 5.95 млрд. (6.37 млрд. за 2008 г.). Нататък в класацията са Русия, Индия и Япония.


За да се обуздае растящата употреба на въглеводородни горива и за да се стабилизират нивата на CO2 в атмосферата, годишните разходи за развитие на енергия от ВЕИ по света трябва да се учетворят до 500 млрд. евро, припомни IWR свое предишно предложение.


Световните въглеродни емисии обаче са с 37% по-високи отколкото през 1990 г., която е приета базова година за сравнение по Протокола от Киото, припомня Ройтерс.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK