Хората ще живеят на "кредит" от природата до края на годината

Хората ще живеят на "кредит" от природата до края на годината

© ДневникЗа по-малко от 9 месеца човечеството е изчерпало годишния си екологичен "бюджет", което означава, че хората ще живеят на "кредит" от природата до края на годината, показва изследване на американската неправителствена организацията Globul Footprint Network. Според изчисленията на учени от организацията до 21 август хората ще са изчерпали напълно количеството природни ресурси, които околната среда може да произведе и възстанови за една година. Това включва всички екосистемни услуги, предоставени от природата, като се започне от превръщането на въглероден диоксид в кислород до производството на суровини за производство на храна.


Задоволяването на нуждите ни от ресурси до края на годината означава изчерпване на природните запасите на земята и освобождаването на парникови газове в атмосферата.


"Ако изхарчите годишните си приходи за едва девет месаца, това най-малкото би ви разтревожило сериозно", коментира резултатите от проучването Мартин Вакернагел, президент на Globul Footprint. Ситуацията е аналогична и силно обезпокояваща, когато става дума за екологичния "бюджет" на човечеството. Климатичните промени, загубата на биологично разнообразие, обезлесяването, недостигът на питейна вода и храна – всичко това са ясни знаци, че не можем повече продължаваме на консумираме на "кредит". Природата е пред екологичен банкрут, допълва Вакернагел.
За по-голяма част от историята си човечеството е успявало да консумира на едни умерени нива, което означава, че природата е успявала да регенерира изразходваните от човечеството ресурси и произведения въглероден диоксид. Преди около три десетилетия ние достигаме този праг. Именно екологичният "дисбаланс" между търсенето на ресурси и това, с което разполагаме в наличност се увеличава постоянно през последните 30 години, обясняват от организацията. Сега на природата й отнема една година и половина да възстанови ресурсите, необходими на човечеството за година, изчисляват еколозите.


Климатичните промени са най-ясният признак за екологичния ни преразход. Въглеродният ни отпечатък (размерът на земната и водната повърхност, необходима да абсорбира въглеродния диоксид, които произвеждаме) е най-голямата част от екологичния отпечатък на хората и нараства бързо с всяка изминала година, като той се е удвоил от 1970 г.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на spoko
    spoko
    Рейтинг: 638 Разстроено

    А при невръзвръщаем кредит,следва банкрут!Тъжно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK