Афганистан и Африка са най-застрашени от криза с храните

Тази снимка се разпространява под Creative Commons лиценз<br />

© duburbanblock

Тази снимка се разпространява под Creative Commons лицензАфганистан и някои от страните в Африка са най-застрашени от недостиг на храни заради природните бедствия в Пакистан и Русия и рязкото покачване на цените на някои земеделски стоки, съобщи в. "Гардиън". Това показва индекс, показващ кои са страните с най-висок риск да бъдат засегнати от криза с храните, разработен от британската компания "Мейпълкрофт" (Maplecroft). Докладът посочва още, че промените в климата "допринасят" за увеличаването на рискове от недостиг с храните в посочените райони заради предизвиканите от тези промени природни аномалии като горещите вълни, обхванали Русия и опустошителните наводнения в Пакистан.


Забраната на износа от Русия и намаляването на реколтата в Канада с почти ¼ заради наводненията от юни предизвика големи колебания на цените на пазарите, смята Фиона Плейс от "Мейпълкрофт". Това по всяка вероятност ще доведе до създаването на по-голяма хранителна несигурност, смятат още експертите.


Повишаването на цените на пшеницата и други зърнени култури се очаква да удари най-силно нуждаещите се и бедни страни главно в Субсахарска Африка. При част от държавите в региона вече се наблюдава по-слаба реколта в сравнение с други години. Освен Афганистан другите девет най-застрашени от недостиг на храни страни от Африка, начело с Демократична република Конго, Бурунди, Еритрея, Судан, Етиопия. Африканските страни представляват 36 от общо 50 най-застрашени от недостиг на хранителни ресурси страни, сочи индексът.


Индексът на Мейпълкрофт, който използва и данни на Световната програма по прехраната на ООН, отчита 12 критерия, които включват БВП на глава от населението, производството на зърнени храни и вноса им. Индексът оценява рисковете от изчерпване на запасите на най-важните храни в 163 страни. Най-малко застрашена от криза с храните е Финландия.
Друг фактор, който оказва влияние върху на хранителните доставки в района освен климатичните промени, са и месни конфликти.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK