Екоорганизация взе язовир под аренда, за да опази колония чапли

Екоорганизация взе язовир под аренда, за да опази колония чапли

© Wikipedia"Зелени Балкани" са взели под аренда язовир в Асеновградска област, за да запазят единствената намираща се във вътрешността на страната смесена колония чапли, съобщи БТА.


Сдружение "Зелени Балкани" е взело под аренда язовира в местността "Аязмото", намиращ се в землището на село Конуш. Птиците, които са включени в Червената книга, се установяват край язовира в с. Конуш преди 7 години. Заради честата смяна на арендатори на водоеми колонията често е гонена от язовира и само за този период сменя местата си на обитаване 8 пъти, съобщават от Зелени Балкани. Арендаторите гонят птиците, защото всяка от тях изяжда на ден до 4 риби средна големина, коментират природозащитниците. През април тази година чаплите са били прогонени от поредния арендатор, разказа директорът на сдружението в Пловдив Христо Николов. Тогава от екоорганизацията стигат до извода, че за да се запази колонията, водоемът трябва да стане собственост на природозащитниците. От "Зелени Балкани" печелят последния търг за отдаване под наем на водоемите.


Сдружение поема ангажимента да поддържа всички съоръжения на водоема в изправност и да отглежда достатъчно за изхранването на чаплите риба. Основният ангажимент на природозащитниците ще бъде да задържи колонията там възможно най-дълго. Обектът е сравним с резервата "Сребърна", а колонията от чапли е най-уязвима, смятат природозащитниците.
Язовирът е защитена територия от 8 години и влиза в европейската екомрежа "Натура 2000", а колонията се следи от "Зелени Балкани" от 1985 година.


Чаплите живеят в България около 150 дни през летните месеци. Те пристигат през първите дни на април и остават до средата на септември край водоемите. През октомври и ноември се заселват по поречието на река Марица, след което отново отлитат на юг. Асеновградската колония от чапли в момента е съставена от 400 двойки птици, които до края на сезона ще имат и по две малки. От "Зелени Балкани" предупреждават, че избиването им е строго забранено.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanpeevstyle
  ivanpeevstyle
  Рейтинг: Неутрално

  тове е пътят!
  на запад много от защитените местности, които не са държавна собственост, се изкупуват или наемат от такива организации за да ги опазват, защото иначе частният интерес ги съсипва.

  браво!

 2. 2 Профил на Георги Грънчаров
  Георги Грънчаров
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Идиотска държава сме, щом трябва да се прибягва до такива мерки... Още малко ще се наложи да вземем под аренда черноморското крайбрежие, за да опазим каквото е останало... Като няма държава...

  "Извращавайки миналото, ние извращаваме настоящето"
 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 723 Неутрално

  браво за инициативата... жалко, че държавата не се грижи за биоразнообразието

 4. 4 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Един въпрос си задавам, кой ли им е дал пари назаем за арендата, щото природозащитник с пари за бизнес никога не съм виждал. пак мирише работата.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 5. 5 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "InmoInvestments":

  Парите са от сделки с недвижими имоти, естествено. Природозащитниците правят милиони от продажба на апартаменти в София, където ти няма как да го знаеш, ама квадратния сантиметър гони 1000 евро.

  gradinko.bg
 6. 6 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Много добра инициатива! Браво!

  До коментар №3: "жалко, че държавата не се грижи за биоразнообразието"

  Стига с това "държавата това, държавата онова". Държавата това сме ние.

  ако някой иска да помогне:
  http://www.greenbalkans.org/category.php?language=bg_BG&cat_id=46

 7. 7 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#6] от "Pete_Maravich":

  Съгласен съм, че държавата, това сме ние... но не смятам, че е наше задължение да опазваме биозразнообразието със собствени средства. Като отговорни граждани, трябва да следим държавата да си върши работата, но тя е длъжна да създава адекватни закони, за да се защитава интересите ни.

 8. 8 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Важно е че има някой да мисли за природата и какво ще оставим след себе си.Дано не е съставена от такива като Амадеос един от осново положниците на зелените движения защото живееше със семейството си за сметка на добрите намерия и помоща от сродни организации.Ако има някой от неговото семейство или приближените в управата на Зелени Балкани то всичко това е една скрита кражба на средства за облага на определен кръг от хора скрили се зад едно добро намерение.

 9. 9 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Аз казвам всички приюти за бездомни кучета да се поемат от екоорганизациите и тези за защита юридическите права на животните... Така хем животните ще се гледат по-добре, хем няма да шарят по улиците! Тук във Варна е ад. 70кг. песове се разхождат по центъра без никой да ги закача с години!

 10. 10 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#7] от "ilinko":

  То се вижда колко ние си изпълняваме нашата част с сеира който само гледаме с Божидар Димитров. Нищо чудно, че и политиците не си изпълняват тяхната част.

  А ето още малко за това, което ние трябва да правим:
  http://mapto-on.blogspot.com/2008/07/blog-post_27.html

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 11. 11 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#9] от "Варненски":

  Това е добра идея, но само ако е съчетана с държавно проектно-ориентирано финансиране, което Бойко така и не иска да направи. Иначе екоорганизациите ще работят само на добра воля и подаяния, а и двете в един момент се изчерпват.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 12. 12 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#7] от "ilinko":

  Това което казваш за държавата е вярно отчасти, но не съвсем.
  Колкото по-малко държава - толкова по-добре.
  Замисли се - вместо да хрантутим един куп чиновници, не е ли по-добре да дарим някой лев на Зелените Балкани или да запретнем лично ръкави и да помогнем с труд?

  При това, забележи, остава и личното удовлетворение, че участваш в такава хубава инициатива.

  А да седиш, чакаш някой чиновник да свърши нещо и да мрънкаш - по ли е хубаво?

 13. 13 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#12] от "Pete_Maravich":

  Така е по принцип. Аз съм за пряката демокрация, но упражнена правилно, с малка и ефективна администрация и пряк граждански контрол над нея. Даряването на левове и запретването на ръкави е също важно, но то трябва да бъде второстепенно.

  Според мен всеки трябва да си гледа съвестно задълженията. Моите задължения са да си върша съвестно работата, да си плащам данъците и да се интересувам как държавата се грижи за моите интереси. По принцип е най-добре това да става с гласуване и пряк контрол над администрацията, но понеже в нашата държава нещата са по-различни трябва да се прибягва до по-радикални решения.

  Проблемът в това, което казваш е, че при запретване на ръкави и даряване на някой лев, аз се заемам да върша неща, които по принцип някой друг трябва да ги прави т.е. аз не върша моята работа, а освен това плащам повторно, за нещо, което по принцип трябва да съм платил вече с данъците си. Другият проблем е, че нямам и физическата възможност да изпълнявам задълженията на чиновниците и държавниците, защото освен каузата за запазване на биоразнообразието има още хиляди други, които бих искал да подкрепя.

 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:42 на 24/08/2010 от неговия автор.

 15. 15 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 434 Неутрално

  поздравления за доброто действие на Зелени Балкани!

  До коментар [#4] от "InmoInvestments":
  До коментар [#5] от "gradinko":

  няма значение откъде са им парите, важното е, че са ги дали за нещо добро. ако имате съмнения за мръсни пари, извадете кирливите им ризи на показ! но ако нямате доказателства, не се опитвайте да оплюете хубавото действие!

  ако ще досега да бяха извършили всички грехове на Костов, триглавата ламя и Боко Тиквата взети заедно, за това е редно да бъдат похвалени.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 16. 16 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "ilinko":

  според мен имаш (частично) противоречие във възгледите си:
  - пряката демокрация дава възможност всеки да е заинтересуван, да следи, да проверява и даже да се намесва;
  - пълната бюрокрация е самодостатъчна, сама се следи, сама се проверява и не е податлива на външно управление. но пък не те занимава със себе си и с управляваните от нея ресурси (тя мисли вместо теб).
  втората крайност звучи ужасно оруелски, но това е най-тежката форма на "държавата трябва да ... вместо мен". в крайната форма на пряка демокрация ще губим твърде много време за наблюдение и управление на администрацията. затова един от средните варианти е представителната демокрация.

  проблемът на нашата представителна демокрация е, че е твърде близка до оруелската крайност - ако мислиш за НС, МС, Президенството и Съда като едно цяло, то държавната администрация е почти напълно самодостатъчна. единственият лост за някакъв контрол над нея са изборите веднъж на 4 години.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 17. 17 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#16] от "Швейк":

  Швейк, точно това имам впредвид - пряката демокрация дава възможност всеки да е заинтересуван, да следи, да проверява и даже да се намесва. Т.е. да следи как администрацията изпълнява задълженията си и да коригира, когато е необходимо. В края на краищата работата на държавната администрация е това, да създава закони и да следи дали се спазват. Моето задължение е да си върша работата, да си плащам данъците и да следя и как те се харчат. Или както казвате да съм заинтересуван, да следя, да проверявам и даже да се намесвам, ако трябва.

  Друг е въпросът, че ако всичко се прави както трябва, то тогава намесата няма да е необходима. Аз ще се интересувам и следя, но поради факта, че всички си вършат добре работата ще съм доволен и няма да се намесвам.

  В конкретния случай с язовира под аренда смятам, че природозащитниците правят това което трябва и се радвам, че са решили да го направят. Но смятам, че има нещо криво в схемата... Не е нормално природозащитници да наемат язовири под аренда, за да спасят чаплите. Трябва държавата да се намеси и да приложи необходимите мерки след като язовирът е защитена територия. Въпросът ми е, къде ще излезе сметката на природозащитниците ако трябва да наемат под аренда всички места обавени за защитена територия. Не е ли това задължение на администрацията да се грижи?

 18. 18 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "ilinko":

  тъжното е, че и аз също мечтая за пряка демокрация, ама малцина осъзнават нуждата от нея. но далеч по-важно, по-необходимо и по-спешно е да имаме контрол над т.нар. наши служители.

  не искам да проверявам всеки ден държавната администрация, но държа да мога да я проверявам когато ми скимне. ако трябва, ще плащам разходите за допълнителния труд, но след като платя да ми дават информацията или да ги уволняваме.

  не искам да проверявам всеки ден народен представител, но искам при злоупотреба да мога да уволня Лъчо "Мери Джейн" и "Мързеливото око" Алексиева.

  не държа да уволнявам всеки ден Фандъкова, но след като тя не уволнява Диков искам да се разделя с двамата в пакет.

  ако горните ми мераци са само мои, добре! ама какво правим когато 60-70% от избирателите ги споделят ...

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK