
© low_keven
Тази снимка се разпространява под Creative Commons лиценз
Винената индустрия може да се окаже сред малкото, които могат да се облагодетелстват от климатичните промени, пише Ройтерс. Затоплянето на климата е тенденция, която радва например собсвеника на прочутата винарна "Шварцхоф" в долината на Саар, Германия. По-топлият климат позволява на лозовите насаждения в по-студените райони да узреят. Винопроизводителите в райони с по-хладен климат като като въпросния в Саар често имат проблеми с узряването на гроздето, а по-високите температури подпомагат процеса, обяснява радостта си Егон Мюлер. Той обаче не изглежда загрижени какво бе се случило, ако в някои региони стане твърде топло за видовете, които виреят по-добре в по-студени региони.
Ако направите карта на местата, където се отглеждат лозя по света, ще установите, че голяма част от тях се намират на предела на студената границата и малко затопляне ги прави още по-подходящи за винопроизводство, твърди д-р Грег Джоунс от Университета в Орегон.
Наред с другите неща глобалното затопляне води до по-дълги сезони за отглеждане на лозовите насаждения, по-топли латентни периоди, намаляване на загубите от измръзване на насажденията, по-ранна фенология и др.
Учените посочват, че за последните години температурите са се повишили с няколко десети от градуса и се очаква да се повишат с още толкова през следващите десетилетия. Проблем ще има тогава, когато температурите надвишат оптималните за отглеждането на различните сортове грозде. Това означава, че по всяка вероятност регионите, в които се оглежда грозде ще се изместят от към по-студените климатични региони в северното полукълбо и на юг в Южното полукълбо, прогнозират учените.
Jazzprom
Рейтинг: 681 НеутралноАма като стане топло, виното няма да върви, ще налитаме на бира.
Това е положението...****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
****
Този коментар беше изтрит в 22:28 на 25/08/2010 от неговия автор.