Аржентина откри първия си завод за биогориво от водорасли

Редица от резервоари с микроводорасли<br />

© jurvetson-Creative Commons

Редица от резервоари с микроводорасли



Аржентинска компания отвори първия в страната завод за производство на екогориво от водорасли, съобщи "Ройтерс". С това компанията се надява да намери подходящ заместител на соята за производство си на биодизел.


Аржентина е най-големият износител на соево масло в света. Тази практика за използване на хранителни продукти за производство на биогориво е спорна, защото според противниците на тази технология, производството на екогориво става за сметка на хранителните запаси в света.


Според създателите на технологията маслото от водорасли може да се счита за алтернатива на соевото и други растителни масла, защото не се нуждае от земеделски земи, които са подходящи за производство на храни. Друго предимство на биогоривата от новото поколение са, че водораслите могат да абсорбират въглеродния диоксид от електроцентралите и фабриките.В процеса на извличане на маслото се произвежда още и богато на протеини тесто, което е подходящо за ядене.




"Ние не се конкурираме с хранителната индустрия за продукти, а напротив създаваме полезен продукт като същевременно помагаме на природата, защото водораслите растат бързо и улавят въглероден диоксид", коментира Хорхе Колоустиян, президент на "Ойлфокс", компанията – собственик на централата за производство на екогоривото от водорасли.


В момента 90% от използваните в завода суровини са соево масло и 10% водорасли, но компанията се надява да премине изцяло към водорасли, които могат да виреят в солена и дори силно замърсена вода.


Водораслите, които се отглеждат в големи резервоари в парници, произвеждат зелено масло в процеса на фотосинтеза. Тази зелена маса расте бързо и може да удвоява собственото си тегло по няколко пъти на ден.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на mi6osp
    mi6osp
    Рейтинг: 1021 Любопитно

    "В процеса на извличане на маслото се произвежда още и богато на протеини тесто, което е подходящо за ядене."
    Мирише ли ви освен на дизел и на нова суровина за български месни изделия?

    Когато някой е глупав,то е за дълго!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK