Япония пуска собствена схема за търговия с емисии от 2013 г.

Япония пуска собствена схема за търговия с емисии от 2013 г.

© Mike Finn-Kelcey, ReutersЯпонското правителство планира да пусне схема за търговия с емисии, съобщи Ройтерс. Очаква се схемата да започне да функционира от началото на 2013 г., но тя трябва да бъде одобрена първо от експертен екип на екоминистерството. Японското екоминистерство се надява да финализира предложението си до края на годината, след като пускането на схемата бе забавено заради изборите в Япония по-рано тази година.


Документът съдържа няколко предложения за структурата на схемата, неуточнени обаче все още остават много от детайлите. Проектът за схемата не съдържа информация как квотите ще бъдат разпределяни и дали тя ще бъде включена в други международни схеми за търговия с емисии като европейската.


От работния документ става ясно, че компаниите ще трябва да се съобразяват с предоставените им въглеродни квоти и ще могат, в случай че изчерпат предоставените им, да закупуват такива от чужбина.
Някои отстъпки ще бъдат направени за високовъглеродните индустрии, които са изправени пред сериозна международна конкуренция, и нисковъглеродните сектори, като например тези за производство на слънчеви панели, който помагат за намаляването на парниковите газове.


В същото време Япония и Китай сключиха двустранно споразумение за сътрудничество по проекти за енергийна ефективност и за справяне с климатичните промени.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK