МОСВ: Затваряме оловно-цинковия комбинат в Кърджали при 3 обгазявания за месец

При повече от 2 обгазявания в рамките на месец, считано от началото на септември, ОЦК Кърджали ще бъде затворен до изчистване на производството в съответствие с комплексното разрешително на комбината, дадено му от екоминистерството. Това се казва в писмо на зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева до областния управител на Кърджали Иванка Таушанова и ръководството на ОЦК, съобщи БТА.


"Ако допуснат повече от 2 замърсявания, ще ги затворим и тогава този дългогодишен проблемът ще се реши с планираната им нова инсталация за олово. Въпреки, че ОЦК вече има технология за улавяне на серните си окиси, за тази година месечно те имат повече от 3 пъти превишения на нормите за вредни емисии", поясни Манева пред "Дневник". При допустими 24 превишения на средночасовите норми за серен диоксид за 1 календарна година, само за първото полугодие ОЦК е регистрирало 22 замърсявания.


Регламентът за лимита на годишните замърсявания в една точка е записан в европейската директива за големите горивни инсталации – електро и топлоцентрали, и други големи производства. Нарушаването на този регламент може да доведе и до поредна наказателна процедура срещу България, посочи Манева.


По повод предстоящото писмо до Европейската комисия, с което държавата за пореден път ще поиска удължаване на живота на "Брикел", Манева заяви, че не очаква положителен отговор от Брюксел. "Изчерпахме аргументите си пред Комисията, включително този за работните места, които осигурява "Брикел" и нямаме смислен отговор защо продължаваме работата му", коментира зам.-министърът. Срещу България тече наказателна процедура за наднормените нива на серни окиси и гълъбовското предприятие е сред замърсителите, заради които е образувана. Процедурата вече е в предсъдебна фаза. Правителството има срок до края на септември да изпрати в Брюксел информация във връзка с наказателната процедура, съобщи Манева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK