Общини и фирми са глобени със 140 000 лв. заради проблеми с боклука

Общини и фирми са глобени със 140 000 лв. заради проблеми с боклука

© Морски дневникЗаради лошо управление на отпадъците министерството на околната среда e глобилo през август фирми и общини с общо 140 000 лв., съобщи пресцентърът на ведомството. Досега нарушителите за изплатили около 156 000 лв., включително и за санкции от предходни месеци. Основните проблеми са свързани с незаконни сметища, нарушаване на комплексните разрешителни и незаконен превоз на скрап.Миналия месец 16-те регионални инспекции по околната и среда и водите (РИОСВ) към министерството са проверили близо 1700 обекта. Подразделенията на ековедомството са дали 869 предписания за отстраняване на нарушения, съставили са 136 акта и са издали 96 наказателни постановления на обща стойност 140 138 лв.
Кметовете на Берковица, Велинград, Ракитово са били санкционирани заради нерегламентирани сметища и заради това, че не са почистили замърсени места, които екоинспекции са установили при предишни проверки.


Хасковската екоинспекция е глобила с 5000 лв. дружествата "Корект" ЕООД и "Кромлекс" ЕООД за производство на дървени въглища на открито. Заради изпускане на неприятни миризми са санкционирани "Кроношпан България" ЕООД и на "Свилоза" АД. Текстилната фабрика "Е. Миролио" ЕАД е глобена с 10 000 лв. заради нарушаване на комплексното разрешително. По същата причина със 7000 лв. е санкционирана и "Камибо" ООД.


През август екоинспектори от Благоевград, Гранична полиция и митничари са спрели незаконен превоз от Гърция към България на метален скрап, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Отпадъците са били натоварени на 9 камиона, които са върнати обратно в Гърция, защото нямали съответните документи, необходими за трансграничен превоз.


През август министърът на околната среда и водите Нона Караджова наложи еднократна санкция на "КЦМ" АД – Пловдив на стойност 18 496 лв. за наднормено замърсяване на въздуха със серен диоксид.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK