Инвестициите в "умни мрежи" ще достигнат 4,3 млрд. долара, сочи доклад

Услугите по управление на "умните мрежи" ще се превърне в индустриален бум и се очаква да генерира 4,3 млдр. долара приходи в световен мащаб до 2015 г., пише ABC News като цитира доклад на Pike research. По всяка вероятност за 2010 г. за услуги за управление на "умни мрежи" ще се инвестират 470 млн. долара в световен мащаб. Докладът показва, че комуналните дружества се обръщат към външни експерти, които да инсталират и внедрят системи за интелигентни електроразпределителни мрежи. Предвижда се и растеж до 821 млн. до за 2011 г.


Интересът към интелигентните електроразпределителни мрежи се дължи главно на икономически стимули. "Умните мрежи" могат да намалят оперативните разходи на комуналните дружества, както и да осигурят по-ефективното разпределение на електроенергията. Увеличението на използването на интелигентни мрежи също така е резултат и на промени в политическите програми, насърчаващи интеграцията на възобновяеми източници на енергия, според анализторите. Интелигентните мрежи правят по-лесно за комуналните дружества да интегрират електроенергията, произведена от възобновяеми източници като вятърни и слънчеви паркове.

Доставчиците на услуги по всяка вероятност ше се възползват от този растеж, тъй като много от тях вече са доказали опита си в предоставяне на услуги в областта на информационните технологии и оперативните технологии.


В доклада се отразява и присъствието на големи фирми и компании от областта на високите технологии, които в последните няколко години започнаха разработката на смарт-грид системи и услуги.


Големи компании като Cisco Systems, IBM, Intel и други вече активно инвестират в технологии за смарт-грид системи и услуги.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK