Нона Караджова: Спирането на "Брикел" е по вина на Ковачки, не на държавата

Нона Караджова: Спирането на "Брикел" е по вина на Ковачки, не на държавата

© Надежда ЧипеваГълъбовското предприятие "Брикел" трябва да бъде спряно, защото при преговорите за присъединяване към Европейския съюз ръководството му само е избрало варианта то да не инвестира в екологични подобрения и да затвори след 20 000 часа работа, считано от 1 януари 2008 г. Това обяви днес екоминистърът Нона Караджова в отговор на вчерашното отворено писмо на лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев до премиера Бойко Борисов, в което синдикалистът поиска оставката й. Основанието на Тренчев беше, че като екоексперт по време на преговорите с ЕС при правителството на НДСВ Караджова е договорила невъзможно кратък срок за изчистването на българските централи в съответствие с европейската екодиректива за големите централи – 2014 г.. Лидерът на "Подкрепа" изъкна, че съседна Румъния е договорила много по-приемлив срок – 2018 г.


Причината Румъния да получи такъв отлагателен срок е било искането на няколко румънски централи за това, обясни днес Караджова. Никоя от българските ТЕЦ не се е възползвала от тази възможност, посочи тя. Напротив, 2 централи - "Брикел" и "Марица 3" в Димитровград с декларации официално са поискали да бъдат освободени от общите ангажименти за изчистване на производствата си и да спрат след 20 000 часа работа, не по-късно от 2012 г. Исканията на двете са били удовлетворени и техните ангажименти са разписани в прилагащите програми към договора на България за членство в Евросъюза. Екоминистерството разпространи и писмото на "Брикел" от април 2004 г., подписано от тогавашния изпълнителен директор Кънчо Филипов, с което предприятието е поискало изключението. Поетият ангажимент за лимит от 20 000 часа е записан и в приватизационния му договор от средата на 2004 г., когато "Брикел" беше купено от бизнесмена Христо Ковачки, подчерта Караджова.


"Брикел" достигна лимита си през април тази година, но все още работи. Екоминистерството му даде срок до 1 септември да представи план за извеждането си от експлоатация. Предприятието обаче представи план за спиране само на 3 от 6-те си блока с идеята в следващите 2 години да изгради сероочистваща инсталация на неработещите и да ги стартира отново. "Брикел" вече има споразумение с германска фирма за проектиране и доставка на съоръжението, което по сметки на предприятието ще струва 38 милиона евро и за строителството му ще са нужни близо 2 години. Последва среща между Ковачки, синдикатите и министрите на околната среда и на икономиката Караджова и Трайчо Трайков, на която собственикът се ангажира да внесе банкова гаранция от 38 млн. евро за сероочистката, а екоминистърът – да провери възможностите държавата да поиска отново от Европейската комисия отлагане на срока за "Брикел". Такова искане беше отправено към Брюксел вече два пъти тази година, но Комисията категорично отказа.
Впоследствие екоминистерството обяви, че третият опит ще е напълно безсмислен, защото България не разполага с никакви разумни аргументи за такова настояване, различни от вече изтъкнатите пред Комисията. Още повече, че за да работи, по сметки на самия Ковачки "Брикел" има нужда от квоти за въглеродни емисии на стойност 100 милиона лева. Предприятието не разполага с тези пари, а държавата по никакъв начин не може да му ги отпусне безплатно, защото това би било нерегламентирана държавна помощ, отново заяви днес Караджова. Тези квоти не могат да му бъдат дадени и от националния резерв на квотите за нови инсталации, защото "Брикел" не е такава и не може да бъде дефинирана като ново предприятие. Последно, екоминистерството даде срок на ръководството до края на октомври да спре. "В противен случай ние ще спрем предприятието, имаме тези правомощия", заяви екоминистърът.


"Наясно сме, че хората, работещи в предприятието ще трябва да си търсят ново препитание, но това е по вина на собственика, а това не е държавата", каза тя. Според нея исканията на синдикатите са популистки – ако те са държали хората да запазят работата си, е трябвало още преди няколко години да убедят ръководството да започне инвестиции в сероочистващо съоръжение, каза Караджова. По нейна информация, такива разговори не е имало. През септември на въпрос на "Дневник" дали синдикатите са настоявали за това пред собственика, Тренчев отвърна, че "още" в края на миналата година са имали среща с Ковачки по въпроса. Времето, нужнo за тази сероочистка според споразумението на "Брикел" с проектанта обаче е 21 месеца – далеч повече от месеците между края на 2009 г. и април 2010 г., когато предприятието прехвърли лимита си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK