Бузек лансира енергийна версия на Шенген

Йежи Бузек<br />

© Reuters

Йежи БузекОбединение на енергийните системи на държавите - членки на Европейския съюз, което да гарантира свободното прехвърляне на енергия и сигурността на доставките между отделните нации, може да помогне за възстановяването на европейската икономика и да я направи по-конкурентоспособна. Това трябва да стане паралелно с по-големи икономии на енергия, ниски цени и защита на околната среда.


Идеята отново беше лансирана днес от председателя на Европейския парламент Йежи Бузек по време на форум за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в Никозия, Кипър.


Бузек описа предложението за Европейска енергийна общност (EEC) като "енергиен Шенген". Целта на обединението е да приложи шенгенските принципи за свободно движение на хора в енергетиката на Стария континент, за да се повиши енергийната сигурност и ефективност. Така чрез интерконекторни (междусистемни) връзки отделните страни ще споделят помежду си стратегически запаси от енергоносители. По този начин те ще се предпазват от срив в доставките, подобен на газовите кризи, които възникват между Русия и някои европейски държави.
Бузек изтъкна ролята на ВЕИ и по-специално Desertec, проекта за гигантска соларна централа в Северна Африка, за енергийната диверсификация на ЕС и изграждането на континентална "умна" мрежа (smart grid). Ако не развиваме ВЕИ в Кипър, туристическият наплив и летните жеги могат да сринат електрическата мрежа, посочи като пример министърът на търговията и промишлеността Антонис Пасхалидис.


Част от евродепутатите на срещата признаха, че идеята за "енергиен Шенген", която беше представена през май от Бузек и бившия председател на Еврокомисията Жак Делор, все още не е обсъждана в институциите на ЕС. По думите на евродепутата Владимир Уручев (ГЕРБ) от парламентарната комисия по промишленост предложението не е дискутирано нито в рамките на Европейската народна партия (Бузек и Уручев са членове на ЕНП – бел. ред.), нито в работна група.


Като част от стратегическите предложения шефът на Европарламента призова националните правителства да се обединят и около общи правила за купуване на електроенергия и газ срещу монополния натиск на трети страни. Това може да стане, като страните използват типови договори, които да уеднаквяват условията за търговия и пренос, каквито например са таксите за достъп до мрежата и транзитните такси, обясни Уручев.


"За да има EEC обаче, първо трябва да е налице общият енергиен пазар", предупреди Бузек по повод незавършената либерализация на енергийните пазари в общността.


За да се противодейства на икономическия възход на Китай, председателят на Европарламента отчете и ролята на инвестициите в изследователска дейност и зелени технологии, които трябва да бъдат удвоени. В момента според Стратегическия план за енергийни технологии (SET Plan) Европейската комисия влага 5 млрд. евро в системи за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид (CCS), вятърни централи в открито море, "умни" мрежи, междусистемни връзки и тръбопроводи.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Николай Влаеско
    Николай Влаеско
    Рейтинг: 277 Неутрално

    Учете китайски!

    Николай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK