Неудобната кучешка истина

Неудобната кучешка истина

© Асен ТоневЧовек наистина трудно се разделя с представите си. Особено тези, с които е живял в продължение на години. Свидетел съм на това от около три години, пряко и през цялото време. Нещо, което далеч не е трудно да се разбере в рамките на три минути слушане, просто бива отхвърлено от не малко интелигентни и образовани хора. Не защото не го разбират, а защото не искат да го приемат.


Имам предвид три съществуващи мита за проблема с уличните кучета в България, добили такъв широк и безрезервен прием, че никакви факти и аргументи не са в състояние да ги оборят. Или поне аз не съм намерил начин, въпреки че от години съзнателно експериментирам различни подходи и начини на представяне:


Мит 1: "Има много противоречиви гледни точки и рецепти за решаване на проблема с бездомните животни (кучета)"


Винаги, когато се заговори за темата бездомни животни – било от медии, институции или спорещи граждани – се започва едно безкрайно разменяне на идеи, виждания и опровержения на идеите и вижданията на другата страна.
Участвал съм в доста предавания, интервюта и пресконференции и винаги със се удивявал на категоричното нежелание на журналистите да се излезе извън рамките на клишираното противопоставяне "децата или песовете" или – в най-добрия случай - "а вие какво решение предлагате". Медиите толкова упорстват в нежеланието си да загубят темата за бездомните животни като източник на скандали и разправии, че напълно "забравиха" поне от време на време да я актуализират. А тя претърпя такова развитие в последните три години, че вече е трудно да я разпознаеш. От друга страна е трудно и да си признаеш, че от цели три години вече става дума за друго, а ние си говорим все за същото. И за по-лесно просто пускаме плочата да се завърти още веднъж.


Изглежда на всички е по-удобно тази дискусия да продължава вечно и всички вкупом отказват да разберат, че... дискусията всъщност отдавна приключи. Дискусията отдавна е снета от дневен ред, решенията са отдавна взети, мерките – набелязани. Точката беше сложена преди почти три години с приемането на Закона за защита на животните (ЗЗЖ). Закон, мотан повече от една година (2007) по комисиите на Народното събрание, тъкмо заради обилно дискутиране, но не само...


И тук е истинската "изненада" (или добре крита тайна): в ЗЗЖ вече се намират отговорите на всички "дискусионни" въпроси като "какво да правим с бездомните животни" и "как да го правим". Отговорите са си там от три години. И далеч не само отговорите! Там се намира рамката за действие, там са разпределени отговорностите, дадени са сроковете и са посочени контролните органи за изпълнението. Всичко, което се очаква от една дискусия е вече свършено, решенията са взети, това е скрепено в закон, законът е в сила от ... три години.


С други думи – за все още неразбралите - не, не сме на фаза "идеен проект"... На фаза "три месеца преди рязане на лентата" сме!


Така че въпросът отдавна не е "какво да правим?", а "къде са резултатите?". И най вече има ли изобщо нещо зад лентата, която така или иначе ще бъде отрязана, а парите за нещото оттатък лентата са вече похарчени. Нашите пари, разбира се. Когато се отвори дума за харчене, това винаги се отнася за парите на данъкоплатците.


Всъщност законът задължи - преди три години - общините незабавно да започнат работа по цял пакет от мерки за ограничаване на притока на нови животни на улицата, атакувайки проблема в неговата сърцевина – като пресича причините, а не като отстранява последиците. На общините бе ясно указано какво следва да правят и как да го правят. Беше им даден и срок – три години! Очакваше се за три години упорита работа по целия пакет от мерки общините вече да берат плодовете на работата си – проблемът с бездомните животни да е намерил своето трайно решение веднъж завинаги. Ефективно, хуманно, следвайки европейския и световен опит.


Това, разбира се, не се случи. Законът е правило, което не чини пукната пара ако никой няма и намерение да го спазва, нито някой има намерение да санкционира неспазващия правилата. Иначе казано нещата отдавна не са въпрос на липса на читави закони, а на липса на законност. Ако (още едно клише) "живеехме в нормална държава", на края на януари 2011 популациите от бездомни кучета трябваше да са вече овладени и явлението бездомно куче – изчезнало от българския градски пейзаж. Същият ЗЗЖ дори предвижда персонални глоби от по 1500-2000 лева за всяко намерено бездомно куче за кметовете на общини след януари 2011. Звучи напълно сериозно, нали!?


Явно обаче само звучи. Общините обявиха открит и яростен бойкот на закона. Успоредно обаче не бе пропусната и най-малката възможност далаверата да бъде изконсумирана изцяло – увеличени щатове, бюджети за "новата дейност", общински предприятия, договори, възлагания с и без обществени поръчки, пълна липса на контрол и при пълна непрозрачност. Напук на ЗЗЖ и далеч не само на него.


Държавата пък избра позицията да не чупи хатъра на общините. С което бяха сгазени редица други закони, но какво значение има – като си казал "а" ще кажеш и "б", а и кой ще ти търси сметка? Ония лумпени "природозащитниците" ли? Да. Именно. По липса на който и да е друг. С което стигаме и до


Мит 2: Организациите за защита на животните ("природозащитниците", "еко-ххх" или кой както е избрал да ги нарича) искат по улиците да е пълно с животни(спестявам това за нахапаните деца, бълхите и тениите)


Направете си труда да попитате който и да е активист за защита на животните дали иска на улицата да има бездомни животни. Просто си направете труда! Ако ви мързи или не познавате такъв (което е доста по-вероятно, понеже истинските активисти са наистина малко), ще трябва да се доверите на тригодишния ми опит и лично познанство с повечето от тях.


Никой не иска да вижда всеки ден трупове, да влачи блъснати животни по частни ветеринарни клиники, да се чуди с какво да плаща и къде да ги настани след това, да ходи да снима отровени или застреляни животни и да пише по нощите по форуми, да слуша непрекъснато за извращения.


В някое друго общество може би да, но никой няма илюзии, че лумпенизираното и озверяло родно общество е склонно да намира чар или връзка с природата в присъствието дори на някое малко дружелюбно куче или коте в близост до домовете му, било то обезпаразитено и ваксинирано или не. Така че, вЕрвайте ми, никой не е по-мотивиран и никой не иска по-силно от защитниците на животните това на улиците да няма бездомни кучета и котки. Логиката е доста проста - нека просто не се раждат, ако съдбата им е винаги да бъдат пребити, отровени, застреляни или сгазени!


Тъкмо по тази причина организациите толкова усилено промотират масовата кастрация както на бездомни, така и на домашните животни. Защото всъщност всяко улично животно е било преди това домашно. Или поне майка му е била. Защото когато едно некастрирано домашно женско куче роди 8 и от тях се намери дом само за едно или две, останалите не изчезват, нали? Е да, голяма част умират наистина, но пък кучето не ражда само веднъж!


Тъкмо затова перманентното "прочистване" на градовете е каца без дъно и никога не може да реши трайно проблема. Освен ненужно жестоко, то е и скъпо. Същото важи и за приютите. Няма значение колко кучета ще бъдат "отстранени" от улицата тази година, ако притока на нови животни към улицата бълва средногодишния си принос за поддържане на нивото на популацията. Тъкмо този прост за разбиране факт е отчетен навсякъде по света, където проблема е решен. Тъкмо това е заложено и в Закона за защита на животните.


И тъкмо тук лъсва един парадокс, който е достоен за учебникарски пример: по въпроса за бездомните животни всъщност има не разногласие, а рядко единомислие. Макар и с различна мотивация, ВСИЧКИ искат на улиците да няма бездомни животни - и "обичащите", и "необичащите", че даже и законодателя, който дори е свършил неговата част от работата като е приел закона. И тъкмо този рядък случай на единомислие (единожелание) се представя през цялото време като лют и нерешим спор между всички враждуващи страни. И се изживява като такъв. И се троши огромно количество обществена енергия в несъществуващ спор, докато главния виновен – общините - се подхилкват над хранилката, а медиите с радост раздухват "скандала". С което стигаме и до


Мит 3: Общините се мъчат да решат проблема, а защитниците им пречат


Противно на популярните представи, че общините се мъчат да решат проблема, а защитниците им пречат, истината е тъкмо обратната: общините се ослушват, а защитниците ги ръчкат по задниците. Понеже нямат и една хилядна от ресурса, който общините имат, понеже не могат да приберат по домовете си и приютите си всяко ново и ново изхвърлено животно, понеже не могат да пишат актове и налагат санкции за нарушенията на ЗЗЖ – било нарушенията на общините, било "самодейните" прояви на жестокост и убийства. И понеже вече са платили с данъците си за всичко това, а то е ясно делегирано законово задължение на общините.


Всичко се крепи на привидностите и оттук идва голямото заблуждение – щом ДНЕС не виждаме кучета по улиците значи общината си е свършила работата... Щом след като и днес си пих хапчето и нямам температура значи вече съм здрав... Напротив, ако нещо беше вършено в посока трайно решаване на проблема, през тези три години по улиците трябваше да виждаме хилядите уж кастрирани и върнати от общините животни. Това е съществена част от всяка програма за овладяване на популациите, а на практика всяко кастрирано куче представлява сериозна обществена инвестиция, която е направена с функция и предназначение, а не защото на някой така му е хрумнало. Като част от по-голям проект. А инвестицията иначе е "усвоена"...


Вечният жален припев, в който се пее за празната касичка става смешен ако погледнем фактите – бюджета на пловдивския изолатор например постепенно набъбна до 320 000 лева за 2009! Варненският пък е наполовина, а е отчетена три пъти повече "работа". Една небезизвестна австрийска фондация, гастролираща по нашите географски ширини пък редовно отчита "обработката" на 400 животни за един месец в помощ на общините, вкл. и Пловдив, където пък 16 души щатен общински персонал свършва същата работа за ... една година! Всичко това е по самоотчетени показатели, каква обаче е истината не може да каже никой, понеже никой не упражнява контрол.


Отново напук на ЗЗЖ, който изрично и нарочно въвежда обществен контрол и задължава кметовете да осигуряват условия за такъв, местните власти го намират за проява на страхотно чувство на хумор да не допускат изтичането на каквато и да е информация. В български изолатор се влиза само със скандал, късмет и в присъствието на минимум двама журналисти с една камера и един общински съветник. Плюс спешно повиканите от управителя на изолатора две патрулки от районното.


Което пък доведе до това защитниците да "открият" Закона за достъп до обществена информация и за две години да се ограмотят дотолкова, че да печелят практически всички дела в съда срещу укриване на информация за скъпо несвършена работа от кметовете.


В това време държавата си прави пълен пас по отношение на ролята и на контролен орган.


Защитниците "изпробват" практически целия спектър от институции. С нулев резултат. Изписани са килограми хартия, половината от която директно е влизала в канцеларските кошчета за боклук по стара българска чиновническа традиция. Останалата половина представляват бисери на тема "Как да не свършим никаква работа и да пратим гражданина за зелен хайвер". Има и не малко отговори с назидателни и възпитателни тиради – рутинна служебна кореспонденция... Присъствието на униформени все повече зачестява при преките срещи с администрацията. Следват протести, шествия и подписки, писане в Европа, задочни срещи в съда, пресконференции. Движението все повече приема лице на гражданска съпротива срещу негодна администрация, произвол и беззаконие.


Което всъщност изглежда е съдба за всяка гражданска инициатива в България, имаща за цел някаква реална промяна.


Къде по-лесно, по-комфортно и по-привично е обаче да продължаваме да си подхвърляме като горещи кестени ту вида на жестоко нахапано дете, ту на куче с отрязани четири крака и като лешояди да се радваме, уж спотаено, на трагедията. Всъщност кое искаме повече – да си решим проблема с бездомните животни или да не го решаваме, защото така ще си загубим една от любимите теми – хубава, скандална, добре "позната". Или едно от малкото останали ни занимания, с които се самозаблуждаваме че заместваме липсата на истински живот - да махаме лозунги и се подписваме под такава или обратната подписка или както е по-модерно да се казва - петиция. "Аз съм за смърт на помиярите"! "Аз съм против насилието"! "Аз съм за да дойде някой да ги оправи и едните, и другите"!


Аз пък съм за Локо Пловдив...


* Авторът е член на сдружение с нестопанска цел "Граждански контрол Защита на животните", базирано в Пловдив.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Жорко, имаш кола, пътувал си из България. Случайно да си забелязал, че помиарите са проблем единствено на София и някои други големи градове? Да си си задавал въпроса защо е така?

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:55 на 15/10/2010 от неговия автор.

 3. 3 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Яка статия! Истинските виновни са некадърните гербаджийски кметове.

  "ЗЗЖ дори предвижда персонални глоби от по 1500-2000 лева за всяко намерено бездомно куче за кметовете на общини след януари 2011" - кажете как става сезирането, да се поебаваме с гъската Фъндъкова.

  gradinko.bg
 4. 4 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Преди дни бех в Севлиево. Пълно е с помияри. Дебели, дружелюбни, с резнати уши (което означава, че са кастрирани), и никой не им обръща внимание, освен, ако на некой му е останала баничката и нема къде да я хвърли.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:35 на 19/10/2010 от неговия автор.

 6. 6 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "Реконструктор":

  Така е, само че на село нежеланите поколения не ги изхвърлят, а директно ги давят. Жестоко, но факт.

  Иначе статията е много добра. Абсурдният спор между кучелюбци и кучемразци ("Оставете милите животинчета на улиците, те не хапят" срещу "Грабвайте ножа и пушката и ги трепете, ма*а им" отдавна загуби всякаква логика.

 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:35 на 19/10/2010 от неговия автор.

 8. 8 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "alexander_":

  Статията говори за последните 3 години, откакто има приет закон. През това време именно пожарникарската клика управлява София.

  gradinko.bg
 9. 9
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:36 на 19/10/2010 от неговия автор.

 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:36 на 19/10/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на email
  email
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако имаше как да ударя на Георги Сербезов 10 + за статията...

  До коментар [#1] от "Реконструктор":
  Много бъркаш това е огромен проблем за всяко населено място в България.

  При нас има един друг проблем който предполагам се създава от фирмата която трябва да се занимава с кучетата...мине не мине някоя седмица и започват посред нощите такива кучешки войни, че от цялото това лаене и квичене с часове наред и всяка вечер излизаш извън нерви и всичко това по причина, че в града са се появили нови и непознати досега кучета пришълци които се опитват да се интегрират в кучешкото общество. Ако не съм бил ясен казвам в прав текст през определено време се появяват кучета които не са от нашия град... града е толкова малък, че всички се познаваме барабар с кучетата които скоро ще станат повече от нас.
  Ако знам кой идиот върши тая работа...

 12. 12 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#5] от "alexander_":
  Когато аз бях хлапак нямаше кучета по улиците. Имаше тук-там по дворовете. Никой не водеше куче на разходка. Един закрит камион с трима цигани обикаляше из София и прибираше случайните песове. Нямаше и защитници, нямаше какво да защитават.

 13. 13 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 598 Неутрално

  абе не мраза помиярите но ако ме ухапе някое много ще измрат

  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#12] от "ahasver":

  Кога ще да е било това? Аз бех хлапак в началото на 80-тте - имаше си бездомни кучета като за изложба - в който и парк да идеш, си тичкаха на воля.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Готина Статия ! Браво.
  Като има закон спазвайте тогава!
  Всеки да си свърши работата а не да се обравдава да го усуква и пр. мързел мързел една типично БГ черта

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 16. 16 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 707 Весело

  аааа ако може и едно малко допълненийце към този закон:

  Собствениците на кучета да си им прибират лайната а не както е сега улиците са застлани с кучешки лайна.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 17. 17 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Офтопик:
  Днеска отивам да хвърля буклука и гледам до кофите едно четириного приятелче помиярче, казвам му:
  - Здрасти бе сладур!
  Песът помаха с опашка и отговори:
  - Здрасти бате, гледам носиш ми нещо? и маха с опашка щото си има.
  - Па остана от закуската на децата, ето давам ти го да хапнеш и ти.
  Песът го души недоверчиво ...
  - Кайма е от магазина, съм я купувал, купешка ...
  - Е па тва ли ядете ?! Учудва ми се песът,
  - Е па тва кво друго, в магазина тва продават.
  Песът видимо се мръщи недоволен ...
  - Е добре айде от мене да мине ще го хапна тая купешката ... да не та обидя, така каза и помаха с опашка.
  - Ай ай какво ядем ?! възклицавам аз и си тръгвам,
  хайде със здраве пожелаваме си с песът. Аз си мисля каква ли кайма купуваме, а песът сигурно си мисли: Ех лесна е твойта, за каймата мислиш, приятелю, а аз, зима иде, обувки нямам, пак ще студувям под някоя стряха ...

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 18. 18 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 978 Неутрално

  много добра статия.

  В Смолян решиха проблема доста драстично - изловиха кучетата и ако не ги потърси никой до 2 седмици , ги убиват. Изведнъж изчезнаха глутниците и проблемът беше решен за поне 5 години.

  Сега не знам какво се прави,но почти няма кучета, има разбира се по някое сладурче покрай блоковете, но е с марка на ухото и по принцип го хранят хората.

  Аз не съм привърженик на такива решения, но е по-добре от пълното безхаберие - и мен са ме гонили като дете глутници и не бих искала и децата ми да живеят така, така не се възпитава любов към животните.
  Първо ни липсва култура - на Запад тази дейност се извършва от доброволци, финансира се от дарения,които после се избиват от данъците. При нас даряването не е атрактивно, което е жалко. Ако се избиват даренията от данъци, хората може сами да поемат такива дейности, държавата не трябва вече да се занимава с това, а за фирмите е атрактивно,защото по принцип са по-сколонни да дарят парите, отколкото да ги дадат като данъци.

  Проблемът е в системата, в културата, и да - в законодателството. Трябва да има жестоки глоби за хората, оствящи домашните си любимци на произвола им. Хората са виновни, не кучетата.

 19. 19 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 225 Неутрално

  хубава снимка. да му се доповръща на 4овек от цялата циганска държава и въшливото й население. айде да я закрием !

 20. 20 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Слаба статия! Автора си е изсмукал тезите от пръстите!

 21. 21 Профил на Събина
  Събина
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 22. 22 Профил на portokalena
  portokalena
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Най-сетне един разумен анализ. Мине се, не мине, и все се пропищява за нахапано дете или измъчвано куче. Обшините си бъркат в носа, кучкарите люпят семки в градинките, докато некастрираните им кучета се плодят, а разни наплашени хорица и откаченяци слагат отрова до детските площадки, стрелят от балконите си и дерат кожите на кучетата за удоволствие.
  Ей значи, умен народ сме..

 23. 23 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Поздравления за автора. Ще е добре, ако статията бъде пречетена и от повече хора.

 24. 24 Профил на Lubomir Alamanov
  Lubomir Alamanov
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво! Първият смислен анализ, който виждам от доста време!

 25. 25 Профил на Бояджиева
  Бояджиева
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ами, време е да погледнеш календара и да забележиш коя година сме.

 26. 26 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Никакво умуване! Всички безстопанствени кучета,за които не се плаща такса - под ножа. Кожата,ако става се обработва,месото - в зоологическата градина за зверовете. Ако в страната ни имаше глад - кучетата нямаше да съществуват - като във Виетнам и Китай...Болните кучезащитници - на лечение за тяхна сметка....

 27. 27 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "Реконструктор":

  Ела да те заведа на нашето село, да видиш глутница от 20-30 животни. При това вътре има пудели, булонки и всякакви други породи

  Ама не ги дават по телевизията, хората си ги знаят, кучетата познават хората и живеят някак си съвместно.

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#26] от "hinin37":

  Бе то и теб без умуване би трябвало да те евтаназираме, че ако се множиш - лошо. Ама на, пусто закони не ни разрешават, та търпим те. И ти ще търпиш песовете.

 29. 29 Профил на muftal4o
  muftal4o
  Рейтинг: 5 Гневно

  Тук ми замириса на Османската империя. Разделяй и владей...медиите продължават да настройват хората, а като гледам доста добре им се отдава. Това обаче няма да доведе до нищо добро, ВИЕ всички вие които настройвате тълпата и я озлобявате сте виновни, купени .Повръща ми се от вас

 30. 30 Профил на Mira-Vampira I Desi-Starata
  Mira-Vampira I Desi-Starata
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защо когато циганите убиха възрастен професор в Захарна фабрика /и това не беше единствен смъртоносен инцидент/, не се вдигнахте пак така с лозунги и крути мерки за избиване на всички цигани???????

  MiraVampira i Desi Starata RULEZ!!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK